Eko Mijenjam se na zeleno! 20. kolovoza 2021.

Donosimo savjete uz koje ćeš imati velike uštede u domu

Malim trikovima do velikih ušteda
Foto: shutterstock Postoji veliki broj svakodnevnih 'malih' stvari koje možete učiniti i tako uštedjeti energiju, odnosno novac i pri tome učiniti nešto dobro za okoliš

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako razmišljate o uštedama i smanjenju troškova, postoji veliki broj svakodnevnih 'malih' stvari koje možete učiniti i tako uštedjeti energiju, odnosno novac i pri tome učiniti nešto dobro za okoliš.

Tako ćete i vi doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu. Navodimo nekoliko primjera:

Gradnja nove kuće

U nekim slučajevima, da bismo dugoročno uštedjeli, potrebno je na početku uložiti više novca za kvalitetniji materijal prilikom gradnje kuće ili za kupovinu štedljivijih uređaja, no taj će se ulog vratiti kroz jeftinije režije tijekom mjeseci i godina.

Ako tek razmišljate o gradnji nove kuće, treba obratiti pozornost na više stvari, kako bi vaša kuća bila energetski učinkovitija, a računi manji. Treba voditi računa o položaju kuće i prostorija u njoj. Bilo bi dobro da većina prostorija bude smještena na južnoj strani kuće, kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje za zagrijavanje prostora i prirodnu rasvjetu, a pažnju treba obratiti i na kvalitetnu izolaciju, vrstu prozora, balkonskih vrata itd.

Želite li smanjiti račune za struju jedan od načina je kupovati skuplje uređaje iz A energetskog razreda, te se pridržavati savjeta o učinkovitijoj upotrebi energije. Kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A, može se ostvariti ušteda energije do 40 posto.

Zagrijavanje prostorija

Jeste li znali da smanjite li grijanje prostorije samo za jedan stupanj, tijekom godine možete uštedjeti i do pet posto energije za grijanje, a dodatnih 7 do 15 posto troškova za grijanje možete uštedjeti ugradnjom sobnog termostata kojeg treba programirati da tijekom noći ili dok je kuća prazna održava temperaturu na nižim vrijednostima. Važno je spomenuti i rolete, sjenila i zavjese - ljeti nam mogu pomoći jer nas čuvaju od visokih temperatura, dok u zimskim mjesecima utječu na smanjenje gubitaka topline čak do 10%.   

Uštede u kuhinji

Uštedjeti se može i u kuhinji - upotrijebite kuhalo za vodu i tako uštedite vrijeme. Male uštede moguće  su  prilikom pečenja u pećnici - otvarajte ju što manje,  jer sa svakim se otvaranjem gubi barem  dvadeset posto energije, a možete ju isključiti deset minuta prije kraja pečenja i ostaviti jelo unutra. Stavljanjem poklopca na lonac prilikom kuhanja moguće je uštedjeti i dvadeset posto energije za kuhanje, a grijaču ploču na štednjaku možete isključiti nekoliko minuta ranije, jer će se hrana i dalje kuhati. Veće kupnje obavljajte jednom mjesečno - tako ćete kupiti ono što vam doista treba i opet uštedjeti, jer nećete svakoga dana svraćati u trgovinu po 2 stvari koje vam trebaju i barem 4 koje vam zapravo i ne trebaju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Uštede u kuhinji

Upotreba hladnjaka i zamrzivača

Snizite li temperaturu u zamrzivaču za samo jedan stupanj (standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C) možete smanjiti potrošnju energije i do pet posto. Korisno je hladnjak i ledenicu postaviti na što hladnije mjesto u kući (ne blizu štednjaka, radijatora ili bojlera) i ne izlagati ih sunčevu zračenju. Hladniji prostor znači i veću uštedu energije. Također provjerite brtve hladnjaka. Ako brtve ne brtve dovoljno hladnjak će raditi nepotrebno što će uzrokovati gubitke. Ako idete na godišnji odmor i neće Vas biti kod kuće duže vrijeme smanjite malo jačinu rada hladnjaka ili ga namjestite na Vacation mode, no prije toga potrošite sve brzo kvarljive namirnice. Između stražnjeg dijela hladnjaka i zida ostavite razmak od 10-ak centimetara kako bi olakšali prozračivanje uređaja.

Upotreba sušilice za rublje

Sušenjem oprane odjeće u mašini, namjestite li centrifuge na 1600 okretaja, možete uštedjeti 30% električne energije po minuti. Za zagrijavanje vode preporučuje se korištenje električnog grijača za vodu, jer on zagrijava vodu brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku.

Isključite uređaje

Ako ne gledate TV najbolje ju je ugasiti. Bilo bi dobro isključiti i punjače mobitela, kamera i računala iz utičnica – to pojedinačno nisu velike uštede, no radi li se o više članova kućanstva koji ostavljaju sve gadgete na punjenju cijele noći i uključene u utičnice potrošnja energije se povećava.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Isključite uređaje

Žarulje

LED žarulje, u odnosu na klasične, troše pet do šest puta manje električne energije, a i njihovo je trajanje puno dulje u usporedbi s običnim žaruljama. Bilo bi dobro gasiti rasvjetu u prostorima kad u njima ne boravite i ako ste u mogućnosti kupujte žarulje energetskog razreda A, skuplje su, ali troše i do 40 posto manje električne energije u odnosu na žarulje energetskog razreda D.

Klima uređaji - pri kupnji odaberite onaj optimalan obzirom na veličinu prostora i provjerite faktor hlađenja ili grijanja, označen s COP ili EER i koji se kreće u granicama između 2,5 i 4 - što je taj faktor veći, uređaj je energetski učinkovitiji. Dok klima uređaj radi zatvorite prozore, nemojte rashlađivati  prostorije u kojima ne boravite, a ako morate provjetriti prostoriju, ugasite klimu. Pri zagrijavanju prostorija radijatore ne zaklanjajte zavjesama ili namještajem, jer to smanjuje njihov toplinski učinak, a bitno je i redovito čistiti radijator budući da nečistoće sprječavaju prijelaz topline.

Ušteda vode

Jutarnje zalijevanje vrta

Voda brzo isparava kad je sunce visoko, pa je dvorište i vrt najbolje zalijevati u ranim jutarnjim satima.  Umjesto da vrt zalijevate vodom iz vodovoda, počnite ga zalijevati sakupljenom kišnicom. Ona je ionako mnogo bolja za biljke, jer ne sadrži toliko kamenca, a i besplatna je.

Kupanje zamijenite tuširanjem

Tuš je u vrućim ljetnim danima jedan od najvećih potrošača vode, pogotovo u ljetnom razdoblju, kada se tuširamo  i više puta dnevno. Ljeti bi trebalo izbjegavati kupke, jer na jedno kupanje potroši se između 150 i 190 l vode, a za desetminutno tuširanje oko 95 l.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kupanje zamijenite tuširanjem

Zatvorite slavinu dok perete zube ili voće

Poželjno je izbjegavati situacije u kojima će voda iz slavina nekontrolirano teći. Umjesto da čistite voće i povrće pod mlazom vode, učinite to u zdjeli napunjenoj vodi, a dok perete zube, isplahnite usta vodom iz čaše, a ne iz slavine.

Perite posuđe u perilici

Ako u kućanstvu žive dvije ili više osoba, perilica posuđa je bolja opcija nego ručno pranje posuđa. Naime, perilica za posuđe troši manje vode i energije nego ručno pranje. Naime, perilica posuđa će potrošiti 28 litara vode, a perete li istu količinu posuđa na ruke, potrošit ćete i do 100 litara vode. Savjetujemo da odmah nakon jela operete suđe, jer će se u suprotnom hrana zalijepiti pa ćete potrošiti najmanje dvostruku količinu vode za ribanje.

Svaka promjena počinje malim koracima, nadamo se da ćete i vi početi primjenjivati što više navedenih savjeta i na svoj način pridonijeti smanjenju emitiranja stakleničkih plinova i zagašenju atmosfere.

Naš partner projekta, HEP, do 2030. godine planira povećati udio obnovljivih izvora energije s 35 posto na više od 50 posto. Taj cilj planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Saznaj više ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.