Eko 25. siječnja 2021.

Donacije stradalima u potresu stižu i u kriptovalutama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 25. siječnja Razrušen centar Petrinje u zimskim uvjetima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski Crveni križ intenzivno provodi aktivnosti na potresom pogođenom području uključujući i Službu traženja. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa odmah je nakon potresa započela s prikupljanjem podataka o osobama koje su evakuirane u izmještene centre ili su otišle u druge dijelove Republike Hrvatske, slijedom toga evidentirano je 3368 osoba koje su napustile svoje domove.

U sklopu aktivnosti Službe traženja, volonteri i djelatnici Crvenoga križa pomažu stradalim osobama u obnovi kontakta s njihovim obiteljima putem telefona te im pomažu i u uspostavi poziva, ponajviše u tehničkoj podršci, nabavka kartica ili mobitela, punjenje mobitela, nabavka punjača i slično.

Odgovara se i na pojedinačne upite građana vezane uz traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti, a ne nalaze se u evakuacijskim centrima. Riječ je o osobama koje ne žele ići u drugi smještaj, borave u svojim kućama ili pored njih, a katkada i o osobama koje borave u inozemstvu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa informacije o aktivnostima poduzetima na potresom pogođenom području prosljeđuje Međunarodnom odboru Crvenoga križa i mreži službi traženja svih društava Crvenoga križa u zemljama diljem svijeta. Zahvaljujući tim informacijama, olakšava se i ubrzava mogućnost pokretanja zahtjeva za traženje tražitelja koji ne borave u Republici Hrvatskoj.

Timovi Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno djeluju u evakuacijskim centrima, ali i na terenu gdje obilaze stradale ljude i pružaju im pomoć u obnovi kontakata s članovima obitelji ili drugim važnim osobama.

Status donacija

Na dan 24.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 68378 donacija u ukupnom iznosu od 44.305.654,97 kuna.

Stradalom stanovništvu moguće je pomoći i kriptovalutama, upravo na taj način pristiglo je 100.852,94 kuna. Sve valute uplaćene na žiro račun HCK uključujući i kriptovalute, automatski se pretvaraju u hrvatske kune i pribrajaju u gore navedeni ukupan iznos prikupljenih sredstava.

Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 92196 poziva u vrijednosti od 576.225,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Možda te zanima... Trenutne potrebe u potresom pogođenim područjima Eko

Status aktivnosti

Do sada je podijeljeno više od 580 tona hrane, više od 94 tone higijenskih potrepština, više od 46 tona odjeće, 2174 grijalice, 2602 deke, 114 agregata, više od 3000 paketa dječje hrane i opreme te više od 260 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 7200 usluga psihosocijalne podrške. Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku osobito su važne aktivnosti koje se provode za najmlađe (uz poštivanje epidemioloških mjera).

Možda te zanima... 11 uobičajenih reakcija nakon potresa i 6 načina kako si pomoći Psiha i seks

Pomoć na terenu

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine. Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.