Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 17. rujna 2019.

Kad si loše volje, umorna i pod stresom dovoljno je samo...

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature znanstvenici su dokazali kako boravak u prirodi smanjuje rizik od nekih bolesti. No jesmo li joj ikada zahvalili na tome?

Prema posljednjem provedenom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature u kojem je sudjelovalo čak 20 000 ispitanika, znanstvenici su dokazali kako boravak u prirodi smanjuje rizik od raznih bolesti. Benefite boravka u prirodi prepoznali su i liječnici te ga sve više uključuju u proces liječenja pacijenta. Osim fizičkom, priroda pomaže i tvom mentalnom zdravlju.

Što priroda čini za tebe?

Boravak u prirodi donosi ti razne pozitivne utjecaje na fizičko zdravlje, od jačanja imuniteta pa sve do smanjenja rizika od preuranjene smrti. No priroda uvelike utječe i na tvoje mentalno zdravlje. Donosimo ti neke od benefita: 

  • Boravak u prirodi potiče sreću: priroda smanjuje stres, ublažava simptome anksioznosti i depresije te potiče ispuštanje hormona sreće
  • Priroda te čini kreativnijom: bijeg u prirodu povećat će tvoju koncentraciju te poboljšati pamćenje i kreativnost 
  • Poboljšava tvoje kratkoročno pamćenje: boravak u prirodi daje priliku mozgu da se opusti od brze svakodnevice
  • Zbog prirode možeš biti ljubaznija i velikodušnija: znanstvenici sa Sveučilišta u Berkeleyju dokazali su kako priroda može učiniti ljude boljima 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što ti činiš za prirodu?

Osim što svakodnevno brine o tvom zdravlju, priroda predstavlja naš glavni izvor života. Međutim, čovječanstvo se ne ponaša kao da je to uistinu tako. Svjedoci smo sve većih klimatskih promjena čije posljedice postepeno uništavaju cjelokupni život na zemlji, a zagađenje tla, vode i zraka zasigurno utječe na naše zdravlje. Ovaj problem u Hrvatskoj prepoznala je i INA te je odlučila zahvaliti prirodi na najbolji mogući način. 

Zeleni pojas

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode.

Natječaj se objavljuje jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, a pozvane su organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode da prijave svoje projekte iz područja zaštite okoliša i prirode. Kroz proteklih 5 godina, INA je s partnerima posadila 6.310 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te su zazelenili prostor od 29.569 m2. Uredili su zelene staze, obnovili odmorišta i dječja igrališta, a Zeleni pojas prepoznat je kao projekt koji izravno pridonosi očuvanja života na zemlji te je uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godine. Ovo su neki od Zeleni pojas projekata, a informaciju o ostalima potražite ovdje

Projekt 'Plava vreća čuva naše more'

Projekt Plava vreća udruga Obala naših unuka provodi od 2015. godine, a 2017. godine ovaj je projekt odabran za sufinanciranje u sklopu Zelenog pojasa. Vreće služe za prikupljanje otpada koje je more izbacilo na obalu, a pakiranje tih vreća u kartonske omote s detaljnim uputama za korištenje povjereno je štićenicima Centra za rehabilitaciju Rijeka u sklopu radne terapije. Projektom se želi jačati društvena svijest građana o važnosti očuvanja okoliša u lokalnim zajednicama te potaknuti građane na veći angažman u očuvanju mora i obale. 

 | Author: INA Foto: INA

Početak projekta u sklopu Zelenog pojasa obilježen je ekološkom akcijom sakupljanja naplavnog smeća koje je more izbacilo na otoku Plavniku, a u akciji su sudjelovali članovi INA Kluba volontera, razred Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka, štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka (koji u sklopu radne terapije pakiraju ove vrećice u etue) te predstavnici udruge Obala naših unuka s partnerima. 

 | Author: INA Foto: INA

Vukovarci u akciji „Zajedništvom za Zeleni pojas“

Europski dom u Vukovaru s projektom „Zajedništvom za Zeleni pojas“, jedan je od pobjedničkih projekata 2018. godine kojeg su odabrali Inini Facebook fanovi. U travnju ove godine realizirana je jednodnevna volonterska akcija uređenja žardinjera na novoj šetnici uz Dunav u suradnji s gradom Vukovarom i tvrtkom Komunalac d.o.o. Vukovar.

U akciji su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića, pet osnovnih i tri srednje škole s područja Grada, nekoliko udruga, volonteri te ostali zainteresirani sugrađani. Uspješno je zasađeno 8 manjih stabala, 50 grmova i 400 trajnica. 

 | Author: INA Foto: INA

Priprema terena za budući „Senzorni park“

Hvale vrijedan projekt proveden je i u Karlovcu u kojem se pripremao teren za budući Senzorni park, uređivao vrt i provodila kreativna radionica. Ovaj je projekt odabran za sufinanciranje u sklopu Zelenog pojasa 2016. godine i realiziran je u suradnji s Udrugom za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići iz Karlovca.

U provedbu projekta uključili su se i volonteri INA Klub volontera. Projektom „Senzorni park“ nastoji se osigurati kvalitetnije vrijeme čekanja kako djece na terapije tako i njihovih braće i sestara za vrijeme terapije. Projektom će se povećati kvaliteta života oko 300 djece, a kroz igru na otvorenom poboljšati i zdravstveno stanje djece s teškoćama u razvoju.

 | Author:

Pravo na zdravu prirodu i čisti okoliš nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo ih posudili od budućih naraštaja. Potrudi se vratiti ju u što boljem izdanju. Ako ste uključeni u rad organizacija civilnog društva, obrazovnih ustanove, dobrovoljnih vatrogasnih društava ili parkovi prirode, pozivamo vas da svakako osmilsite vaš zeleni projekt i prijavite ga na naredni Zeleni pojas natječaj koji će se objaviti uoči Dana planeta Zemlje. Budite aktivno dio rješenja i osigurajte budućim generacijama priliku za zeleni život.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.