Eko 21. travnja 2023.

Dan planeta Zemlje: Prosvjedi za spas našeg jednog mjesta za život

elemental
Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages /Pixsell Na prosvjedu povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje u Zagrebu najvljen je i nastup grupe Elemental
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zelena akcija vas poziva na prosvjed koji će se održati na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u 16.00 na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Glavni slogan prosvjeda jest “Dignimo glas, ne temperaturu!”. WWF će također u Zagrebu sutra od 11 sati na Cvjetnom trgu, na sam Dan planeta Zemlje, zajedno s Hrvatskim veslačkim savezom organizirati obilježavanje tog dana te poziva građane da sudjeluju u edukativnim aktivnostima.

"Očekujte govore organizacija i inicijativa za zaštitu okoliša, ljudskih prava, za mlade, kao i glazbene nastupe Elementala, ABOP-a i Zbora Domaćigosti. Atmosferu će zagrijavati naši dragi prijatelji i prijateljice iz kolektiva Drum'n'bijes.

Zelena akcija prosvjedom želi pozvati Vladu RH da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje", poručuju iz Zelene akcije i naglašavaju nužnost hitna akcije kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš. "Živimo u doba višestrukih i međusobno povezanih kriza - energetske, klimatske, socijalne, humanitarne - općenito, u krizi troškova života. Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da su troškovi fosilnih goriva odgovorni za oko 90 posto sadašnje inflacije, a fosilni plin je odgovoran za polovicu toga. Za borbu protiv inflacije, vlade povećavaju kamatne stope, što povećava troškove kredita i najamnina. A kada rastu troškovi energije, rastu cijena hrane i troškovi transporta, raste uvoz robe i rastu cijene grijanja. Sve je povezano", poručuju. Više pročitajte na stranicama Zelene akcije.

Što bi značilo za građane da Vlada RH proglasi izvanredno stanje?

Zelenoj akciji poslali smo upit što bi za građane RH značilo da Vlada proglasi klimatski izvanredno stanje i i kako bi nam to pomoglo. Luka Tomac iz Zelene akcije, objasnio je kako bi proglašenje izvanrednog klimatskog stanja bio simboličan, ali snažan signal da smo svjesni hitnosti situacije i da smo spremni poduzeti sve potrebne korake u borbi protiv klimatske krize. "Stoga, pozivamo Sabor RH da poduzme hitne akcije u cilju hitnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, promicanja održivog načina života, zaštite prirodnih resursa i jačanja otpornosti na klimatske promjene. Tražimo da se jače čuje glas građanki i građana koji su zabrinuti za svoju sadašnjoj i budućnost zbog sve intenzivnijih posljedica klimatskih promjena. Ovo je simbolična razina izvanrednog stanja koja nikako ne znači da Zelena akcija poziva na bilo kakvo ograničenje ustavom zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina, niti na opsadno stanje ili vojnu mobilizaciju.", rekao je Tomac i elaborirao zašto je nužno.

"S obzirom na nedavno objavljen izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), koji jasno ukazuje na alarmantnu situaciju klimatskih promjena na globalnoj razini, i uzimajući u obzir usvajanje rezolucije Europskog parlamenta kojom se proglašava izvanredno klimatsko stanje u Europskoj uniji, zahtijevamo da se i naša zemlja pridruži ovom pozivu te simbolično proglasi izvanredno klimatsko stanje. Ovom rezolucijom poziva se na brze, ambiciozne i koordinirane akcije na europskoj i globalnoj razini kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i ograničio rast globalne temperature na 1,5°C iznad predindustrijske razine.

Kao što se navodi u IPCC izvještaju, postoji neosporna znanstvena potvrda da su ljudske aktivnosti uzrok klimatskih promjena te da smo trenutno suočeni s ozbiljnim posljedicama koje uključuju sve češće i intenzivnije prirodne katastrofe, poput poplava, požara, suša i uragana, te porast razine mora i topljenje leda na polovima. Ovakve posljedice klimatskih promjena prijete našem zdravlju, bioraznolikosti i kvaliteti života svih građana i građanki", odgovorio nam je na pitanje Tomac.

Zero waste Možda te zanima... Nutricionistica donosi zero waste jelovnik s kojim ćeš smanjiti bacanje hrane Hrana

WWF poziva na prosvjed i upozorava da sječa šuma uništava bioraznolikost

Povodom Dana planeta zemlje, WWF upozorava da godišnje zbog ilegalne sječe šuma gubimo područja veličine Portugala, što kao direktnu posljedicu ima još pogubnije klimatske promjene i veći postotak gubitka bioraznolikosti. Unatoč brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 1.5 stupnjeva i proglašavanje 30 % teritorija Zemlje zaštićenim područjem, realnost je sasvim suprotna. "Pluća planeta" polako "odumiru", a za to smo sami krivi. S njima nestaje i ostali, za nas neprocjenjivo važan, živi svijet.

Svjesni ubrzanih klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, što je dokumentirano i u WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, apeliramo na sve donositelje odluka, korporacije i građane da prestanu s neograničenom uporabom i zlouporabom prirodnih resursa koji su na rubu da budu sasvim iscrpljeni te da se preusmjere na održive izvore energije.

"Dan planeta Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume - naša pluća zahvaljujući kojima dišemo te i dalje imamo priliku uživati u životu, ali i boriti se za zdravi planet. Godišnje uništimo šuma veličine Portugala! Ne smijemo zaboraviti ni druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i zraka, o kojima WWF brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo promijeniti svoj odnos s prirodom – ali moramo surađivati“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije. "Korištenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, uvelike može pomoći u očuvanju prirodnih resursa, bez kojih ne bi bilo ni života na planetu", dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i okoliša niže na ljestvici naših prioriteta, ali trebamo biti svjesni da je nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskom gospodarstvu kao i prijetnjom za naš opstanak. Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet u svakom smislu tih riječi ono su što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom i opstanku postojećih biljnih i životinjskih vrsta, pa i nas - ljudi.

WWF Adria poziva građane Zagreba da se pridruže na proslavi Dana planeta Zemlje u subotu, 22. travnja u 11 sati na Cvjetnom trgu, gdje će zajedno s Hrvatskim veslačkim savezom i našim Olimpijcima, braćom Sinković i Damirom Martinom, organizirati atraktivno događanje za djecu.

Možda te zanima... Kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu i bolje ga iskoristiti? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.