Eko Eko dom 23. siječnja 2018.

Da, ovo je najsmrtonosnija mačka na svijetu u koju ćeš se zaljubiti odmah

Foto: Screenshot YouTube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova serija dokumentaraca britanske televizijske kuće BBC, 'Big Cats', predstavlja život divljih mačaka diljem svijeta, a snima ih visoko naprednom tehnologijom koja može snimat na daljinu i u najvećem mraku. Nas je zaintrigirala upravo najsmrtonosnija maca na svijetu, koja ne izgleda ni približno tako.

Crnonoga mačka (Felis nigripes), jedna od najmanjih i najrjeđih divljih afričkih mačaka našla je svoje mjesto 'pod reflektorom' u BBC-ovom serijalu, i to već u drugoj epizodi. 

Originalno potječe iz jugozapadnog dijela Južne Afrike. Zbog prilagodbe na okoliš, koji je ekstremno suh i nepovoljan, ove male pahuljice (najviše mogu narasti do 50 cm) najkrvoločniji su predatori na cijeloj zemlji jer ubiju 60% svog ukupnog plijena.

Tako je, ova slatka mala maca je opasni ubojica, od koje bi trebao strepiti svaki insekt, ptičica ili glodavac (jer ubije oko 3000 glodavaca u godini dana).

Mama maca u videu svojim je vjernim pratiteljima istraživačima poznata pod imenom Gyra, a glavni joj je zadatak nahraniti svoje gladne mačiće. 

Možda te zanima... Svi psi idu u raj, a mačke idu gdje god požele? Eko

Srce nam se slama jer je ova vrsta - ugrožena

Jedna od najmanjih i najslađih mačaka u Africi na svijetu nalazi se na listi 12 najugroženijih mačaka na svijetu jer su česte žrtve trovanja i mehaničkih klopki, uništenja njihovog prirodnog obitavališta i stradanja od predatora (većih mačaka).

Mnogim su ljudima egzotične pa ih žele imati u svome domu, što također uzrokuje veliki broj smrti zbog nesreća u transportu i nemogućnosti prilagodbe na okoliš koji im nije prirodan

Možda te zanima... Petak 13., najveća opasnost je vjerovanje u njegovu zlu kob Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.