Eko 04. svibnja 2011.

CO2 je kriv za širenje alergija

Co2_Green1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S porastom koncentracije ugljičnog dioksida (CO2)  raste i proizvodnja peludi u gradovima. Zato sve veći broj osoba pati od alergija, a gradske vlasti možda će morati saditi samo one biljke kod kojih CO2 ne utječe na stvaranje viška alergogene peludi

Oprezno sa sadnjom biljaka

Emisija ugljičnog dioksida (CO2) povećava količinu peludi u europskim gradovima, pokazalo je višegodišnje istraživanje provedeno u raznim krajevima našeg kontinenta. Na području 13 država izmjerene su razine peludi na 20 vrsta drveća i drugog bilja. Otkriveno je da su količine peludi porasle uglavnom na onim mjestima gdje je rasla količina ugljičnog dioksida.

Zbog ove neočekivane veze između C02 i peludi, stopa peludne alergije u Europi je u porastu. Primjerice, u Ujedinjenom je Kraljevstvu broj slučajeva alergijskog rinitisa, obilježenog obilnim curenjem iz nosa, između 2001. i 2005. povećan za trećinu.

Stručnjaci upozoravaju da će lokalne vlasti europskih gradova morati birati koje će biljke saditi, kako bi izbjegli sadnju onih kod kojih C02 izaziva stvaranje viška alergogene peludi. Čini se da bi trebalo saditi manje breza, jer to lijepo stablo proizvodi puno peludi!

Sezona alergije sada traje 11 mjeseci

Neki su znanstvenici iznijeli pretpostavku da je za pojačano stvaranje peludi krivo zatopljenje, no to se pokazalo pogrešnim, jer je porast količine peludi zabilježen i tijekom hladnijih godina. Osporena je i teorija da je višak peludi posljedica promjena u načinu korištenja tla.

'Jedina preostala mogućnost je da je kriv C02, što je dokazano i eksperimentima s ovim spojem', govore stručnjaci s Tehničkog fakulteta u Münchenu, koji predviđaju daljnje povećanje koncentracije C02, a time i daljnji porast razine peludi i širenje alergija. U Njemačkoj se sezona peludne alergije proširila na jedanaest mjeseci u godini, a stanka nastupa samo u studenom. 

Zanimljivo je da je proizvodnja peludi u većoj mjeri povećana unutar gradova nego oko njih, što bi moglao biti posljedica veće količine ozona u prirodi nego u gradovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.