Eko 25. kolovoza 2009.

Budi u trendu i nosi organsko

Eko_Odjeca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi smo već dobro upoznati s eko hranom, eko kozmetikom, eko autima… Ali, jeste li čuli za eko modu i organsku ''zelenu'' odjeću? Kako se proizvodi organski pamuk, gdje ga možeš kupiti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, za tebe istražuje zdravakrava

Mali vodič kroz proizvodnju organskog pamuka

Ekološka odjeća proizvedena je od pamuka koji je organski uzgojen, a u njegovu uzgoju i proizvodnji ne koriste se kemijska sredstva, pesticidi, herbicidi i gnojiva. Za uništavanje insekata koriste se posebne vrste hrušteva, pamuk se gnoji samo prirodnim gnojivom, a korov se odstranjuje ručno. Čak i gumbi su izrađeni od školjki ili drva, a plastika je strogo zabranjena.

I slavni nose green

Uz borbu za zaštitu prirode i životinja sve je popularnija suradnja mode i ekologije, pa je tako upravo Hollywood osnažno trend eko odjeće u svijetu. Julia Roberts obožava organsku odjeću, a poznati glumac Colin Firth otvorio je svoj Eko butik u kojemu nudi odjeću izrađenu od organskih i ekološki prihvatljivih tkanina, kao i kolekciju inspiriranu ekološkim motivima.  Pobornica etičkog modnog pristupa, britanska dizajnerica Stella McCartney vjerna je svojim Eco kolekcijama, a dizajnira čak i organsko donje rublje.

U H&M po ''zelene'' traperice!

Iako je uloga ekoloških materijala u proizvodnji odjeće još uvijek na niskom nivou, zahvaljujući modnim dizajnerima i to se polako mijenja. Mladi dizajneri u mnogim gradovima otvaraju butike sa ekološkom odjećom. Poznati švedski modni lanac H&M koji je vrlo popularan među mlađom populacijom zbog pristupačnih cijena, koristi organski pamuk u svojim proizvodima od 2004. Od ove godine počinju koristiti i reciklirani polister, vunu od reciklirane ambalaže i reciklirani pamuk.

Kada putuješ u inozemstvo, osim već spomenutog H&M,  zelenu odjeću ćeš najlakše pronaći u  Wal-Martu, Woolwoorthsu i C&A. Važno je napomenuti kako upravo  H&M i i C&A nude pristupačne cijene ekološke odjeće, pa tako već za 40 eura možete kupiti prave ''zelene'' traperice, a ljetne majice od organskog pamuka po cijeni od 8 eura. Proizvode od organskog pamuka možeš pronaći i pod brandovima kao što su: Levi's, Diesel, Nike, Timberland, Fashion-conscience, Springfiled, The North Face…

Ima li u Hrvatskoj organske odjeće?

Naš domaći proizvođač DETEER je kao ekološki svjesna tvrtka prepoznao važnost ekološke odjeće i u svoju ponudu uključio i košulje od ekološki uzgojenog pamuka. U izradi svih svojih košulja DETEER se koristi eko standardom Europske unije.  Pamuk koji se koristi u prozvodnji DETEER-ovih košulja gnoji se isključivo prirodnim gnojivom, a dugmad na košuljama je izrađena od kamena, kokosa, drveta ili školjki.  ''Zelene košulje'' našeg domaćeg proizvođača možeš pronaći u  DETEER- ovim prodavaonicama na adresama: Ilica 25, Petrinjska 2, Teslina 8 i Iblerov trg (Importane).

 Diesel dućani nude mogućnost narudžbe odjeće od organskog pamuka.

Težak život uz polja pamuka

Istraživanja su pokazala kako samo 7% stanovnika ima razvijenu svijest o ekološkom odijevanju. Organski uzgoj pamuka štiti živote radnika koji rade na uzgoju i proizvodnji. Standardni uzgoj pamuka izazove milijun trovanja godišnje, od čega 20.000 sa smrtnim ishodom? Vlasnici plantaža pamuka u afričkim i južnoameričkim siromašnim zemljama svojim radnicima ne osiguravaju ni najmanju fizičku zaštitu od mogućih trovanja pesticidima.

Rad i plaće radnika na plantažama pamuka neshvatljive su za naše poimanje pa tako mnoga djeca, žene, starci i invalidi rade i po 18 sati dnevno za samo dva dnevna obroka i skromni smještaj u montažnim kućicama u blizini beskonačnih polja glavne tekstilne sirovine- pamuka.

Kada sljedeći put kupuješ neki odjevni predmet, zapitaj se na koji način i pod kojim uvjetima je on proizveden!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.