Eko Eko dom 12. prosinca 2019.

Danas se sadi božićna pšenica: Kako ju zasaditi da donese sreću u ljubavi i braku?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dan svete Lucije 13. prosinca obično se povezuje s tradicionalnim sijanjem pšenice koja simbolizira život kod kršćana.

Simbolika

Pšenica posijana na Dan svete Lucije simbolizira sljedeću godinu i novi život, ovisno o izgledu narasle pšenice, odnosno njezinoj gustoći i boji, u idućoj godini bit će bolja ili lošija žetva. Uz ovaj dan vezane su brojne pučke legende od kojih jedna kaže da će sljedeće godine u pojedinom mjesecu biti takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića ( 12 dana).

Kremasti kolač s bijelom čokoladom za najslađi Božić

Za neudane djevojke: Kako bi saznala ime mladića za kojeg će se udati, djevojka treba na 11 papirića napisati imena mogućih ženika i jedan ostaviti prazan. Svaki dan između Dana svete Lucije i Božića, djevojka treba uzeti jedan papirić i bez da pogleda koje ime je napisano, zapaliti ga. Na sam Božić ostat će joj još jedno ime i to će biti njezin muž. Ako je posljednji papirić bez imena, to znači da se ona neće udati. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sveta Lucija je kršćanska mučenica koju su progonitelji zalili smolom i zapalili, no vatra ju nije doticala pa su joj mačem odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, Sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Kako posijati pšenicu

Prije nego što posiješ pšenicu dobro ju namoči u mlakoj vodi preko noći, ali ako se to nisi sjetila dan prije možeš ju ostaviti i nekoliko sati prije sijanja. Kad izvadiš pšenicu iz vode, osuši ju na papirnatom ubrusu, a zatim posij jer će tako brže proklijati. Obično se sije na dva način: 

  1. U teglici sa zemljom - obično je bolje staviti jedan sloj kamenčića kako bi pokupila suvišnu vlagu, a potom sloj zemlje. Zatim sloj zrnja pšenice pa završiti tankim slojem zemlje. Svakako redovito zalijevaj. 
  2. Vatica i pšenica - na dno posude složi tanak sloj obične medicinske vatice koju si prethodno natopila vodom, a na vaticu stavi sloj zrnja pšenice. Posudu je potrebno držati blizu izvora topline i osigurati joj svakodnevno vlaženje.

Kad pšenica naraste možeš ju lijepo obrezati kako bi bila ujednačene visine. Također, možeš oko nje zavezati vrpcu u trobojnici, ali pazi da ju ne zategneš prejako. 

Ovog Božića napravi zdrave Raffaello kuglice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.