Eko 06. prosinca 2023.

Blagdanske biljke otrovne za kućne ljubimce i je li božićna zvijezda među njima

Foto: Amy Chen Unsplash Blagdanske biljke opasne za kućne ljubimce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljubimci tijekom godine jedu što stignu - cipele, travu, salvete itd., a za blagdane im se broj predmeta koje mogu žvakati značajno proširuje na ukrase i kućno bilje. Imela, božikovina te drvca (umjetna i prava) mogli bi biti uzrok zbog kojeg bi tvoj četveronožni prijatelj za blagdane mogao završiti kod veterinara.

Ako imate ljubimca prije nego što donesete bilo koju biljku trebate provjeriti je li sigurna za vašeg psa ili mačku. Dr. Tina Wismer, veterinarka iz Centra za kontrolu trovanja životinja iz SAD-a, za Prevention.com otkrila je koje biljke tipične za blagdansko doba godine može biti opasno za ljubimce.

Imela

Neizostavan je dio američke božićne tradicije ukrašavanja, dok se u Hrvatskoj rjeđe upotrebljava za dekoriranje. Ali budući da je američka kultura sveprisutna, ako ukrasite dom Imelom, a imate kućnog ljubimca trebate znati da se samo od jedan zalogaja pas ili mačka mogu razboljeti.

"Imela može biti vrlo otrovna za životinje i trebali biste odmah potražiti savjet veterinara ako je vaš ljubimac potencijalno progutao bilo koji dio biljke. Imela može izazvati povraćanje, teški proljev, otežano disanje, šok i smrt unutar nekoliko sati od gutanja", navode na stranicama agronomskog fakulteta Purdue University.

 | Author: Karen Lark Boshoff/Pexels Foto: Karen Lark Boshoff/Pexels Imela

Božikovina

"Božikovina može uzrokovati problem na dva različita načina", kaže dr. Wismer i objašnjava da ta biljka sadrži spojeve koji se nazivaju saponini, a uzrokuju tešku iritaciju želuca. Ako vaš ljubimac povraća, a u sadržaju primijetite krv hitno ga odvedite veterinaru. U tom slučaju ljubimac će dobiti lijek koji će zaustaviti povraćanje i dehidraciju te će mu se smanjiti kiselina u želucu i stvoriti zaštitni sloj na sluznici.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Božićno drvce

Bor, jela ili smreka, sve zimzeleno drveće sadrži male količine eteričnih ulja, što mu daje divan miris, ali može uzrokovati želučane tegobe. Opasan je samo ako ga se unese u organizam u većim količinama. Za ljubimca može biti problem ako pojede puno iglica te ako se od njih stvori klupko koje može izazvati smetnje u gastrointestinalnom traktu.

"Ali, to se događa vrlo rijetko", kaže dr. Wismer i savjetuje da će se umanjiti šansa da ljubimci žvaču iglice bora, ako na njih ne vješate ukrase od bombona. Za mačke su neodoljivi svjetlucavi ukrasi koji će ih vući stalno prema boru, pa to imajte na umu.

Ljiljani

Često se nose prilikom odlaska u goste, a za mačke mogu biti fatalni. Ljiljanova pelud mačkama može uzrokovati zatajenje bubrega.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Božićna zvijezda

"Jeste li spremni za dobre vijesti. Do nedavno je vladalo mišljenje da je božićna zvijezda toksična za kućne ljubimce. Sada se zna da ako vaš kućni ljubimac i pojede pokoji list to mu može uzrokovati samo blaže želučane smetnje", kaže dr. Wismer.

Božić | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Miris klinčića, cimeta i naranče podsjeća na Božić, a zanima li te kako da i tvoj dom zamiriše na Božić u samo par sekundi?

Otkud onda ova priča o otrovnim svojstvima božićne zvijezde? "Istraživači sa Državnog sveučilišta Ohio pretpostavljaju da je sve započelo s nepotkrijepljenim izvješćem iz 1919. o malom djetetu koje je umrlo nakon što je žvakalo list božićne zvijezde. Godine 1971. stručnjaci iz države Ohio testirali su toksičnost božićne zvijezde tako što su štakore hranili dijelovima biljke. Istraživači su izvijestili o svojim nalazima u časopisu Toxicon, navodeći da štakori kada su im dane izuzetno visoke doze različitih porcija božićne zvijezde nisu uginuli, nisu imali simptome toksičnosti, niti bilo kakve promjene u unosu hrane ili općem obrascu ponašanja". Zaključili su da božićne zvijezde nisu opasne za kućne ljubimce", ispričala je dr. Lisa Murphy, prof. toksikologije. U kontekstu trovanja djeteta božićnom zvijezdom znastvenici su izračunali da bi prosječno osmogodišnje dijete moralo pojesti oko 500 listova kako bi nakupilo štetne razine ovih toksina.

Dr. Murphy objasnila je za Better Homes & Gardens da lišće božićne zvijezde ima loš okus pa ako ga kućni ljubimac i zagrize vjerojatno će ga ispljunuti. Božićna zvijezda sadrži tvari slične deterdžentu te može uzokovati blago trovanje koje se uglavnom odnosi na bezvoljnost i probavne probleme. Ako je vaš ljubimac unatoč svemu pokaže sklonost ka žvakanju božićne zvijezde muknite mu je izvan dohvata.

Možda te zanima... I ljubimci zaslužuju slastice za blagdane, donosimo recept Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.