Eko 06. rujna 2010.

Biti zelena žena

Jadranka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što za nju znači biti "zelena žena" objašnjava Jadranka Boban Pejić, pionirka prirodne prehrane u Hrvatskoj, učiteljica kuhanja i autorica nagrađivanih kuharica, voditeljica raznih edukativnih programa u Makronovi te direktorica Biovege, vodeće hrvatske tvrtke za uvoz, proizvodnju i prodaju ekoloških proizvoda

Živjeti zeleno za mene znači svakodnevno birati načine kako što manje imati negativan utjecaj na okoliš, to jest sredinu u kojoj živim.

Dakle, ako krenem od uobičajenih stvari poput održavanja osobne higijene, čišćenja kućanstva i potrošnje energije: koristim ekološke deteržente koji jesu skuplji od konvencionalnih, ali takvo ulaganje mi se čini neophodno jer me jednostavno raduje i umiruje spoznaja da ne uništavam tlo i zalihe i tako već ugrožene, pitke vode.

Za njegu tijela koristim prirodne proizvode, s certifikatom. Fan sam Dr.Hauschka kozmetike, na prvom mjestu zbog kvalitete, a onda i zbog njihove filozofije rada i čuvanja okoliša. Kao osvježivače prostora koristim prirodna i čista eterična ulja.

Javni prijevoz zeleniji je od automobila

U isto vrijeme pokušavam štediti pri potrošnji vode pri pranju posuđa i slično, te smo smanjili i potrošnju električne energije nekim štedljivim uređajima.

Papir i staklo te plastične boce i limenke skupljamo i odnosimo na reciklažu.

Sastavni dio mog "zelenog" življenja je da auto koristim samo za duže distance i tamo gdje ne funkcionira javni prijevoz, pa puno pješačim. Nekoliko godina sam vozila bicikl (kao studentica i asistentica na fakultetu) ali nakon što su u moj život došla djeca, bicikl je ostao sa strane... Možda ga ponovno počnem voziti...

Sve više obraćam pažnju i kad sam u mogućnosti biram i odjeću od organskog pamuka, a u stanu imamo prirodne materijale te puno zelenila.

Posebno volim mali travnjak koji imamo ispred kuće, volim nakon napornog dana hodati po njemu bosa i raditi s rukama na zemlji jer me to opušta i obnavlja...

Zeleni posao i misija

Moj posao je motiviran "zelenim življenjem" jer su organske namirnice i proizvodi sastavni dio takvog pristupa. Tisuće tona proizvoda koje prodamo godišnje omogućava da puno hektara zemlje ostane nezagađeno, a puno vode sačuvano...

Biovega je članica ORA-e i IFOAM-a, organizacija koje promiču organsku proizvodnju i ekološku svijest pa svojim članstvom doprinosimo radu ovih organizacija.

Godinama sam bila i predsjednica Društva za unaprijeđenje kvalitete življenja koje je organiziralo Dan Planete Zemlja, Koncerte za mir i okoliš, a pokrenulo je i Hrvatski posovni savjet za održivi razvoj. Ponosna sam na supruga Zlatka Pejića, koji je "vlasnik" Zelenog Oskara, Earth Day International Award (1993.).

No, još želimo i namjeravamo puno toga napraviti, kako bismo svojim postojanjem bili model i drugima u pozitivnom djelovanju na okoliš. To nije uvijek jednostavno, i puno je toga što još moramo unaprijediti...

Stoga, zelena boja u meni uvijek budi osjećaj mira, sklada i ljepote prirode i življenja, ali i otvaranje prostora u budućnosti za nove pothvate.

Zdrava hrana čuva Zemlju

Hranu sam namjerno ostavila za drugi dio priče o zelenom življenju. Često se zeleno življenje pa i oni koji su borci za zaštitu okoliša ne povezuju s kvalitetom hrane. Smatram da je to jedan od najvažnijih doprinosa okolišu.

Naš izbor hrane utječe na to koja će se hrana više proizvoditi, a kada biramo organske namirnice znači da čuvamo zemlju i vodu.

Kada uz organski biramo i cjelovito, onda se štedi i energija koja se troši pri dodatnom procesiranju i rafiniranju hrane. U isto vrijeme jedemo li organski i cjelovito i sami smo zdraviji i vitalniji, što znači da imamo kvalitetniju energiju kojom doprinosimo svom okolišu, a manje se troši i energije i novaca za liječenje, lijekove i sl.

Stoga zeleno življenje nije uvijek u interesu industrije, kao što ni izražen potrošački mentalitet koji pogoduje industriji nije sam po sebi "zelen". Trošiti promišljeno, a ne impulzivno (ponekad i kompulzivno), više je na tragu zelenog promišljanja.

Boravak u prirodi je sastavni dio takvog življenja, kao i pokušaj življenja u skladu s prirodom, pri kojem pokušavamo ne ostavljati "negativne otiske" u prirodi (vrećice, smeće, deterdženti i sl.). Kada kupujem namirnice pokušavam što češće imati svoje, trajne vrećice, ali ne uspijeva mi uvijek...


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.