Eko 08. srpnja 2019.

I Hrvatska ima svoju Društvenu banku sjemena

Foto: Neven Petrović
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Društvena banka sjemena važna je za obnavljanje „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji.

Društvena banka sjemena (DBS) novi je projekt Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih „izgubljenih” za buduće generacije. Osmišljena je na način da bude u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, kao neformalna i lokalno upravljana institucija.

Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane.

U sklopu projekta, ZMAG je već započeo niz aktivnosti, a među ostalim pokrenuo je umrežavanje malih lokalnih proizvođača hrane i sjemenara te srodnih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. Također, predstavnici ZMAG-a posjetili su brojna eko i biodinamička imanja u Hrvatskoj i Europi, sudjelovali na konferencijama o politici sjemena u Portugalu i Austriji te obišli banke biljnih gena u Banja Luci, Osijeku i Zagrebu.

 | Author: Sanjin Kaštelan Foto: Sanjin Kaštelan

 

Održali su i niz razmjena sjemena i predavanja o sjemenu u sklopu Zelenih knjižnica u Puli, Šibeniku i Zagrebu, proveli projekt s područnim školama na temu sjemena i vrtlarenja pod nazivom Hoću to! i pjesničku rezidenciju Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost te organizirali vlastitu konferenciju Naša dobra hrana. Društvena banka sjemena ujedno je i dio projekta Community Seed Banks Academy koju vodi udruga Arche Noah iz Austrije.

Također, ZMAG je započeo suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević s ciljem aktivnog uključivanja umjetnika u proces istraživanja i pokretanja banke sjemena. Kroz narednih godinu dana u projekt će se sa svojim radovima uključiti dvoje hrvatskih umjetnika, Darko Masnec i Valentina Butumović, te talijanska umjetnica Egle Oddo. Kroz formu interaktivne instalacije/video igre projekt Darka Masneca propitivat će odnos prirode i digitalne konstrukcije biljnog svijeta, dok će Valentina Butumović razviti novi umjetnički rad temeljen na postojećoj knjižnici sjemena u prostorima ZMAG-a. Egle Oddo na jesen će boraviti u Zagrebu, na rezidenciji u Galeriji Miroslav Kraljević i na Recikliranom imanju u Vukomeriću, te će predstaviti međunarodni transdisciplinarni projekt Ark of Seeds.

 | Author: Petar Santini Foto: Petar Santini

Klimatske promjene, ekološke katastrofe, nestanak malih proizvođača hrane i razne bolesti predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Promocija i proizvodnja različitih sorti sjemena jedan je od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će u konačnici utjecati na proizvodnju zdrave hrane. Upravo to govori o važnosti i potrebi uspostavljanja organiziranog sustava očuvanja i uzgoja sjemena kao što su to Društvene banke sjemena koje postoje u svijetu od 1980-ih, no ne i u Hrvatskoj – dosad.

 | Author: Neven Petrović Foto: Neven Petrović

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a, podržati ovu zanimljivu priču i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a.

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Možda te zanima... 'Zlarin bez plastike', otkrivamo kako teče ljeto na otoku gdje je plastika zabranjena Eko
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Majaa

      Prekrasno samoodrživo imanje udruge ZMAG, bila sam ove godine. Mnogo sam naučila na njihovim predavanjima i radionicama a sjeme sam dobila od OPG Pereglin ( https://www.pereglin.com/ ) koji dugi niz godina surađuju sa udrugom i već ovo ljeto imam pun vrt svega! Odlično!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.