Eko Eko dom 24. srpnja 2017.

Automobilskoj gumi je potrebno 50 godina da se razgradi, a bateriji više od dva milijuna

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bacanje otpada i stvari koje nam nisu više potrebne u prirodu štetno je u svakom slučaju, a posebno kada je riječ o otpadu kojem treba mnogo vremena da se razgradi.

Na popis opasnog otpada svakako je potrebno uvrstiti automobilske gume, baterije i lijekove.

Automobilskoj gumi je potrebno minimalno pedeset godina da bi se razgradila, dok isti proces kod baterija može trajati i do dva milijuna godina. Baterije u svom sastavu imaju cinkov klorid, olovo, živu i brojne druge štetne sastojke koji se razgrađuju sporo i zagađuju zemlju.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Otpadne gume ne smiju se odlagati na odlagališta, već se predaju ovlaštenim sakupljačima. Isto vrijedi i za baterije, koje možeš osobno predati ovlaštenom sakupljaču ili ih odnijeti na mjesto kupnje da ih prodavač preda sakupljaču.

Lijekovi predstavljaju farmaceutski otpad

Sve lijekove koji su postali neupotrebljivi zbog isteka roka, rasipanja, prolijevanja ili bilo kojeg drugog razloga predaj u ljekarni, zajedno sa ambalažom. Ljekarne su ih dužne preuzimati neovisno o podrijetlu lijeka i zatim odlagati u za to predviđene spremnike.

Sakupljene lijekove ljekarne zatim šalju u spalionicu gdje se na temperaturi višoj od 1000 °C oni trajno uništavaju.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.