Eko 27. siječnja 2020.

Amiši koriste samo prirodno, otkrivamo kako čiste svoje domove

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pročitaj kako Amiši održavaju svoj dom čistim i mirisnim i možda se i ti odlučiš na manje kupovnih proizvoda!

Amiši imaju veoma zanimljiv način života - čini se da su savladali umjetnost preživljavanja izvan sustava i uz korištenje samo prirodnih stvari. Iako zasigurno ima mnoštvo stvari koje bismo mogli naučiti od njih, u ovom tekstu mi ti donosimo nekoliko zanimljivih trikova za čišćenje po "amiškom receptu."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Da ili ne: Soda bikarbona i jabučni ocat kao prirodni način pranja kose Zdravlje

Čišćenje kuhinjske površine

Amiši održavaju svoje radne površine u kuhinjama vrlo čistima. Trude se ne "nakupljati" stvari i istinski su minimalisti u svakom smislu te riječi. Stoga, i njihove radne površine nisu "zatrpane" nepotrebnim stvarima.

Što se tiče samoga čišćenja - dezinficiraj svoju kuhinjsku površinu uz pomoć bijeloga octa i sode bikarbone. Pomiješaj 2 šalice bijelog octa i 1 žličicu sode bikarbone, a u dobivenu tekućinu uroni krpu od mikrovlakana i obriši i dezinficiraj radnu površinu na kojoj pripremaš namirnice i jela za svoju obitelj i prijatelje.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Otopina od kora za osvježavanje

Kako bi napravila ovu otopinu potrebno ti je 200 mililitara bijeloga octa i 200 ml vode. Pomiješaj ih i stavi u lonac te pričekaj da otopina zavrije. Zatim dodaj jednu šalicu punu narezane limunove kore, poklopi lonac i isključi vatru te ostavi preo noći. Drugo jutro, procijedi otopinu u bočicu s raspršivačem i koristi ju prilikom dezinfekcije hladnjaka ili mikrovalne pećnice, a možeš ju koristiti i za brisanje nekih polica, pogotovo onih u smočnici i staklenkama posuda za hranu. Osim što će ih dezinficirati, ova otopina iza sebe ostavit će mirisnu aromu limuna i odbijat će insekte.

Čišćenje podova

Za dezinfekciju podova možeš koristiti otopinu napravljenu od jedne čaše octa i 4 čaše tople vode, a najbolje bi bilo i da dodaš nekoliko kapi esencijalnog ulja, po mogućnosti onoga od mente, koje će pomoći u ubijanju svih sitnih mikroorganizama koji se nalaze na podu, ali će ga ostaviti mirišljavog i svježeg. Insekti i glodavci u ljudske domove obično dolaze zbog hrane, ali činjenica da mrze mirise octa, citrusa i posebno mente odmah će ih odbiti.

Možda te zanima... Soda bikarbona i ocat za sportsku opremu bez neugodnih mirisa Eko

Začepljeni odvod

Umjesto kupovnoga sredstva za odčepljivanje dovoda sljedećeg puta ti možeš napraviti svoju, domaću i prirodnu otopinu. Sve što će ti biti potrebno jest 1,5 litra bijeloga octa i 200 grama sode bikarbone. Za početak stavi 500 mililitara octa u lonac i na vatru. Pričekaj da zakipi. Zatim nasipaj sobu bikarbonu u odvod, a vrući ocat ulij preko nje. Nakon toga prekrij odvod na pet minuta kako bi pare od octa odradile svoj posao zajedno sa sodom. Ostatak octa pomiješaj s malo vode i ponovno stavi da zakipi te ga opet ulij u odvod koji će nakon toga bit prohodan, čist i dezinficiran.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Pranje rublja

Tko je znao da je bijeli ocat toliko svestran? Prilikom pranja rublja, u svoju perilicu možeš dodati 100 mililitara bijeloga octa i nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi očistila robu, ali i kako bi ona postala mirisna i mekana kao i nakon korištenja kupovnoga omekšivača, ako ne i bolje.

Boraks ili natrijev borat i natrijev karbonat također su proizvodi koje Amiši koriste za vrijeme pranjem odjeće ili čišćenja općenito, a kupiti ih možeš u trgovinama koje se bave proizvodnjom i/ili prodajom kemikalija.

Možda te zanima... Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma Eko

Čišćenje štednjaka

Ocat, soda bikarbona i sapun za pranje posuđa idealni su kandidati za čišćenje štednjaka. Oni su jednostavna rješenja za čišćenje koja su lako dostupna u našim domovima i trgovinama. Ocat možeš staviti u bocu sa raspršivačem i nasprejati ga po cijelom štednjaku. Nakon pet minuta možeš ga očistiti uz pomoć meke i čiste krpe.

Kada su u pitanju tvrdokorne mrlje možeš ocat zagrijati i zatim pošpricati zahvaćena područja. Na njega zatim trebaš dodati sodu bikarbonu i ostaviti da odstoji 20 do 30 minuta. Kada mrlje otpuste, maknuti ih možeš uz pomoć krpe i tvoj štednjak izgledat će kao nov!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.