Eko 19. svibnja 2020.

Američki farmeri morat će eutanazirati milijune svinja zbog posljedica koronavirusa

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog utjecaja koronavirusa mnoge su tvornice za preradu mesa prestale s poslovanjem, što je uzrokovalo probleme poljoprivrednicima koji su svoje životinje, većinom svinje i perad počeli ubijati.

Epidemija koronavirusa zatvorila je mnoge tvornice za preradu mesa u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim bolesnih radnika i nestašice mesa, COVID-19 stvorio je još jedan tmurni i tužni scenarij: gomilu svinja i peradi koje farmeri, prema pisanju New York Timesa, u nedostatku boljeg izbora moraju ubiti.

Kako bi prenijeli o kojim se razmjerima krize radi, portal Mic navodi kako bi u narednih šest tjedana samo u državi Iowa to moglo rezultirati ubijanjem više od 600.000 svinja, a posebno su pogođeni oni koji vode velike farme svinja, poput tvrtke za proizvodnju mesa Tyson.

Možda te zanima... Kako pomoći napuštenim životinjama nakon potresa i za vrijeme koronavirusa Eko

Nadalje, zbog činjenice da će tvornice za preradu mesa ostati zatvorene do daljnjega, poljoprivrednici će morati eutanazirati čak oko 10 milijuna svinja do sredine rujna kako bi se izbjegla prenapučenost, stoji na službenim stranicama Nacionalnog vijeća proizvođača svinjskog mesa, prenosi CBS News. Pandemija je također poslala udarne valove i u druge sektore poljoprivrede. Allen Harim Foods, vlasnik tvrtke koja se bavi prerađivanjem peradi, morao je u travnju ubiti gotovo dva milijuna životinja, prenosi New York Times.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Tvornice mesa zatvorene su zbog velikog broja zaraženih radnika

Istraga koja je u tijeku otkrila je da je 14.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa vezano za 181 tvornicu za preradu mesa širom SAD-a, a najmanje 54 zaposlenika umrlo je. 

Zbog velikih razmjera problema, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) uspostavlja Nacionalni centar za koordinaciju nezgoda koji će pomoći poljoprivrednicima da eutanaziraju i zbrinjavaju životinje. Mnogi državni odjeli za poljoprivredu također su ažurirali svoje smjernice u skladu sa "Zakonom o zbrinjavanju mrtvih životinja" kako bi poljoprivrednicima omogućili više načina odlaganja leševa nakon masovnih eutanazija.

"Nitko od nas ne želi eutanazirati svinje, ali naši se proizvođači suočavaju s užasnom situacijom bez presedana", rekao je Bob Krebs, predsjednik JBS USA Pork. "Poljoprivrednici u državi Iowa uzgajaju trećinu svinja u SAD-u, a više od 6.200 farmi godišnje proizvode gotovo 50 milijuna svinja. Uz preveliki kapacitet poljoprivrednika koji nemaju gdje smjestiti novorođene svinje eutanazija je posljednje sredstvo."

"Postoje poljoprivrednici koji ne mogu dovršiti rečenice kada razgovaraju o onome što moraju učiniti", izjavio je za New York Times poljoprivrednik Minnesote, Greg Boerboom. "Ovo će ljude otjerati dalje od poljoprivrede. Broj samoubojstava na ruralnim dijelovima Amerike zasigurno će porasti. Ovo će imati velik emocionalni i psihološki utjecaj na ljude."

Možda te zanima... 8 čudesnih fotografija koje prikazuju duboke osjećaje životinja Eko Možda te zanima... U požarima u Australiji stradalo gotovo pola milijarde životinja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.