Eko 25. ožujka 2020.

Kako pomoći napuštenim životinjama nakon potresa i za vrijeme koronavirusa

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ostavljenim i napuštenim životinjama 's ulice' život je već dovoljno težak bez činjenice da se u svijetu trenutno događa pandemija koronavirusa, a Zagreb je u nedjelju pogodio i potres nakon kojeg su mnoge obitelji ostale u strahu zbog gubitka krova nad glavom te sada nemaju kuda smjestiti svoje kućne ljubimce.

Prema zadnjim podacima vezanima uz koronavirus, dosad je u svijetu zaraženo gotovo 400.000 ljudi, a umrlo ih je više od 17.400, prenosi 24sata. No, osim ljudi, ova pandemija utječe i na kućne ljubimce. Iako je u Hong Kongu zabilježen jedan slučaj zaraženog psa, do sada nema dokaza da pas, mačka ili bilo koji kućni ljubimac mogu prenijeti COVID-19, stoji na službenim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. 

Možda te zanima... Kada s čim i koliko često treba čistiti mobitel dok traje koronavirus Zdravlje

Zbog pandemije koronavirusa mnogi gradovi sada dezinficiraju ulice i javne površine kako bi spriječili širenje virusa, a portal Petface prenosi objavu s jedne Facebook stranice koja je na zanimljiv način odlučila olakšati napušenim životinjama da ne konzumiraju hranu, ostavljenu na ulicama, koja će tijekom dezinfekcije također možda biti obuhvaćena sa sredstvom, koje u sebi obično sadrži klor. Oni tako prenose ideju da se od plastičnih boca napravi posuda za hranu i vodu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Boce se mogu izrezati te zatim žicom učvrstiti oko ulične rasvjete ili drugog pogodnog objekta, samo ne previsoko, kako bi životinje mogle doći do nje. To bi moglo spriječiti da napuštene životinje koriste posude ili hranu koja je prethodno dezinficirana prilikom dezinfekcije ulica i javnih prostora, a usput je i odlična ideja kada je u pitanju recikliranje.

Uz već velik broj napuštenih životinja, zadnjih se dana on povećava jer osim koronavirusa, Zagreb je pogodio i potres koji je neke obitelji ostavio bez njihova doma te su oni bili primorani naći privremeni dom za svoje životinje.

Azil Dumovec organizirao je stranicu koja će pomoći s privremenim smještanjem kućnih ljubimaca

Na svojim službenim stranicama azil Dumovec naveo je i kako njihov Info Centar prima velik broj poziva građana s upitom gdje nakon napuštanja domova mogu privremeno smjestiti svoje kućne ljubimce.

"Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba može preuzeti dio tih kućnih ljubimaca, ali njegovi kapaciteti vjerojatno neće biti dostatni", naveli su te napisali da je zato otvorena javna Facebook grupa Pomoć u smještaju kućnih ljubimaca nakon potresa.

"U toj su grupi dobrodošli svi koji zbog potresa u Zagrebu traže privremeni smještaj za kućne ljubimce ili isti mogu ponuditi.„Svaki put kad se traži njihova pomoć, naši sugrađani pokazuju koliko imaju veliko srce. Neki intuitivno već pomažu na razne načine od ranoga jutra, a mi ih sada molimo da vrata svojega doma otvore kućnim ljubimcima koji su izgubili krov nad glavom. Građani koji sa svojim ljubimcima dijele istu sudbinu, sada se suočavaju s nizom problema i moramo im olakšati trenutačnu situaciju."

Možda te zanima... Sedam savjeta za brigu o kućnim ljubimcima tijekom pandemije virusa COVID-19 Zdravlje

"Posebnu molbu upućujem hotelima i pansionima za kućne ljubimce da u slobodne prostore prime pse i mačke kojima je sada smještaj neophodan“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu, a pritom je izrazio nadu da će odvojenost ljudi i njihovih ljubimaca trajati čim kraće.

Djelatnici Info centra Dumovec administrirat će grupu Pomoć u smještaju kućnih ljubimaca nakon potresa, a centar uz to radi i svoj uobičajen posao – u prvom redu organizira zbrinjavanje nezbrinutih životinja, ali i pomaže u traženju i pronalaženju odlutalih kućnih ljubimaca s područja Zagreba.

"Budući da je u tijeku pandemija novog koronavirusa, u Skloništu u Dumovcu vrijede posebne mjere. Zbog brige o životinjama normalno, ali zaštićeni posebnom opremom i sredstvima rade djelatnici veterinarske ambulante i terenske ekipe te timaritelji. Ista se zaštita preporučuje i volonterima. Građani mogu udomljavati pse i mačke, ali tijekom boravka u Skloništu trebaju koristiti zaštitne rukavice i dezinfekcijska sredstva."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.