Eko 19. studenoga 2020.

8 jednostavnih pripravka uz koje će tvoj dom mirisati ugodno i svježe

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako nisi znala, mnogo prirodnih namirnica i pripravaka koje vjerojatno imaš u svojem kućanstvu mogu poslužiti i za otklanjanje neugodnih mirisa, a ovo su neki od njih.

Zob

Ako ti se čini da tvoj dom neugodno miriše, prvo mjesto koje bi trebala provjeriti je hladnjak ili kanta za smeće. Stavi malo zobi u zdjelu i zatim ju stavi u hladnjak ili usipaj malo zobenih pahuljica izravno u kantu za smeće da upiju miris. Ovaj način odličan je ne samo jer pomaže u otklanjanju mirisa, već i zato jer je prirodan, odnosno ne sadrži dodatne kemikalije.

Ocat + limun/naranča

Kad moraš ukloniti loše mirise iz svog doma, cilj je ne samo pokušati ih prikriti, već i pronaći izvor i riješiti ih se, a koristeći sredstvo za čišćenje koje je ugodnog mirisa u tome će ti pomoći.  Možeš napraviti svoj 'mirisni' ocat za čišćenje uz pomoć svježeg bilja i soka i kore limuna ili naranče. Jeftin, a funkcionalan način da ti kuća miriše lijepo.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Esencijalna ulja

Korištenje esencijalnih ulja za poboljšanje mirisa doma provjerena je metoda. Možeš ga prokuhati, ubaciti na tkaninu ili koristiti u difuzoru ili ovlaživaču zraka. Najprikladnija ulja za unošenje svježine su ona od citrusa - grejpa, limete, naranče ili bilja poput mente ili eukaliptusa.

Celulit450X300_1 Možda te zanima... Najbolji borci protiv celulita: Biljni ekstrakti, ali i kretanje Ljepota i relax

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije nije samo za kuhanje, već i za stvaranje slatkog mirisa u tvojoj kući. Namoči maleni dio spužve u ekstrakt vanilije i stavi ju u toplu zdjelu ili u posudu pokraj radijatora. Možda ti se to ne čini vizualno učinkovitim, ali definitivno djeluje.

Jabuka i cimet

Ako ti nije do paljenja mirisnih svijeća ili korištenja esencijalnog ulja - uvijek se možeš okrenuti i prokuhavanju komadića jabuke i nekoliko štapića cimeta. Sve što ti treba je lonac i malena količina vode. No, pripazi da ona nikada ne ispari u potpunosti kako sastojci ne bi zagorjeli.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Limun

Limun je nadaleko poznat kao sjajan prirodni osvježivač i kao odlično sredstvo za čišćenje - ne samo da daje svjež miris tvojem domu, već je i sigurno i učinkovito sredstvo za čišćenje poda, kuhinjskih radnih površina i drvenog namještaja.

Limun-Dom450X300_1 Možda te zanima... 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna Eko

Soda bikarbona

Soda bikarbona jedna je od najpoznatijih i svenamjenskih namirnica u domaćinstvu. Osim osnovnih karakteristika i načina korištenja, soda bikarbona neutralizira mirise i daje svježinu nazad u tepihe i prostirke. Sve što trebaš jest staviti ju na pola sata na mrlju koja daje neugodan miris i zatim ju usisati.

Pečenje kolačića

Jedan od najlakših i najugodnijih načina da tvoj dom postane ispunjen finim mirisom je i pečenje. Kao bonus, osim što će ti kuća mirisati, imat ćeš nešto slasno i za gricnuti uz šalicu popodnevnog čaja ili kave. Ako nemaš vremena onda je jednostavnija opcija za tebe staviti komadić vanilije u pećnicu na 15 minuta i 250 stupnjeva te dopustiti njoj da odradi 'svoj posao.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.