Eko 13. prosinca 2019.

7 načina kako da ove godine pokloniš plastic-free poklone

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za vrijeme blagdana ljudi su obično toliko zahvaćeni dobrim raspoloženjem da zaboravljaju na utjecaj koji ima kupovina i otpad koji nastaje zbog komercijalizma. Ovu blagdansku sezonu pred tebe postavljamo izazov da razmisliš o poklonima koje ćeš uručiti svojim bližnjima i provjeriš jednu od ovih opcija.

Tijekom blagdana, američka kućanstva stvaraju 25 % više otpada nego tijekom ostatka godine. To je oko milijun dodatnih tona smeća stvoreno u samo dva mjeseca. Znamo da kupnja poklona za neke može predstavljati velik izazov, a dodatan se još nameće ako taj poklon treba izraditi ili pronaći u ambalaži koja ne sadrži plastiku.

Zato, ovu blagdansku sezonu pred tebe stavljamo izazov da pokušaš napraviti upravo to, a mi ćemo ti pomoći s nekoliko prijedloga:

1. Razmisli o tome kako omotavaš poklone

Prilikom omotavanja poklona, razmisli o recikliranom smeđem papiru kojeg ćeš zavezati platnenom rakom ili jutenom vrpcom. Ova neutralna boja prigodna je za sve uzraste, a ako imaš želju na papiru možeš nešto i nacrtati i tako ga potpuno personalizirati. Još jedna ideja je i poklon zamotati u stare novine, časopise ili čak recikliranu tkaninu iz odjeće.

Možda te zanima... Božićni pokloni i uređenje doma prema Zero Waste filozofiji Eko

2. Kupuj u manjim trgovinama i od lokalnih proizvođača

Većinu vremena kad kupuješ u velikim trgovinama plastična ambalaža je nezaobilazna. Zbog toga, potraži lokalne obrtnike i male tvrtke kako bi pronašla jedinstvene poklone koji nisu plastični! Na primjer, kupi sliku lokalnog umjetnika, komad keramike od keramičara ili ogrlicu od lokalnog proizvođača nakita.

3. Pokloni stvari koje će zamijeniti uporabu plastike

Pokloni bocu za višekratnu upotrebu, putnu šalicu ili paket slamki od nehrđajućeg čelika koji će potaknuti osobu kojoj to daruješ da prestane koristiti plastiku.

4. Kupi i pokloni već korištene predmete

Pronađi jedinstveni, vintage poklon koji je baš stvoren za osobu kojoj ga želiš darovati. Možda neku staru ploču, za osobu koja voli glazbu ili knjigu za onoga koji voli miris i dodir starih knjiga. 

Zamatanje poklona Možda te zanima... Japanska metoda zamatanja poklona bez papira koja je zaludjela cijeli svijet Eko

5. Pokloni iskustva i uspomene

Studije su pokazale da iskustva donose više sreće nego materijalni predmeti, pa svojoj voljenoj osobi pruži dar koji nikad neće zaboraviti, poput satova kuhanja, članstva u lokalnom muzeju ili ulaznica za gledanje svog omiljenog benda na koncertu. Mogućnosti su beskrajne! I nemoj zaboraviti, tvoja prisutnost također je poklon, a kvalitetno provođenje vremena s najmilijima može biti najdivniji dar. Odvoji malo vremena da zajedno prođete u šetnju, sjednete oko vatre i podijelite priče ili igrate društvenu igru kao obitelj!

6. Probudi kreativca u sebi i izradi nešto

Tko ne voli ručno rađen poklon? Možeš napraviti sve, od svijeća i sapuna do pekarskih proizvoda napravljenih s puno ljubavi. Ako voliš biljke i imaš ih doma probaj jedan dio presaditi i pokloniti nju kao poklon ili možeš jednostavno napraviti sentimentalnu karticu i unutra napisati lijepo pismo svojoj voljenoj osobi.

7. Doniraj organizaciji koju podržava voljena osoba

Ako imaš prijatelja koji volontira ili donira nekim organizacijama i surađuje s njima ili želi to tek početi - jedan od poklona mogao bi biti upravo to! Donacija bi također mogla biti odlična opcija za kombiniranje s drugim poklonom, kao što je ona vintage ploča ili knjiga iz Second hand trgovine.

Pridruži nam se i sudjeluj u očuvanju prirode i održivim blagdanima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.