Eko Mijenjam se na zeleno! 09. studenoga 2021.

5 jednostavnih i dugoročno učinkovitih savjeta za uštedu u kućanstvu

Foto: shutterstock Perilica za posuđe koristi 50 % manje vode nego što se potroši kod ručnog pranja

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imate li naviku štedjeti? Neki štede za putovanja, drugi za željeni automobil, dok treći štede za crne dane ili za mirovinu. Jeste li znali da su uštede moguće i u vašem domu? Naizgled ne izgledaju velike, no izračunate li višemjesečnu uštedu sigurno ćete biti zadovoljni jer ćete ušteđeni novac moći potrošiti na neko svoje veselje

Pogledajmo na koje sve načine možete uštedjeti, a predlažemo da ove savjete podijelite i s ukućanima.

Smanjite grijanje za 1°C

Je li vam poznato da smanjite li temperaturu prostora u kojem boravite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti? Grijanje smanjite ili ugasite preko noći, a ako niste kod kuće, a ne biste se željeli vratiti u iglu nego u barem malo zagrijani stan, smanjite temperaturu grijanja na 15 ili 16 stupnjeva. Često se radijatori zaklanjaju namještajem ili zavjesama no tako zapravo smanjujete njihovi djelotvornost i povećavate troškove grijanja. Bilo bi dobro povremeno 'prošetati' po radijatorima četku ili slično jer oni su odlični skupljači prašine koja opet ometa njihovu učinkovitost. Ako vam je vruće u stanu smanjite grijanje, a nemojte otvarati prozore. Često ljudi zimi hodaju po kući u kratkim rukavima i kratkim hlačama pa kad ih posjetite nije vam dobro od silne vrućine. Vjerujemo da vam je poznato da grijanje isušuje sluznicu pa sugeriramo temperiranje na oko 20 stupnjeva.

Hladnjak

Koliko puta dnevno otvarate hladnjak, osobito, ako radite od kuće? Često? Hladnjak nije dobro dugo držati otvorenim, jer dolazi do polaganog izjednačenja temperature u hladnjaku i prostorije zbog čega će se on uključiti kako bi temperaturu doveo na zadanu razinu. Što kraće otvaranje hladnjaka znači i manju potrošnju električne energije zbog hlađenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Žarulje

Štedne žarulje donose uštede u potrošnji električne energije čak do 80 %, a mogu trajati 10 do 15 puta duže od običnih. LED žarulje još su bolja opcija jer štede čak do 95 % električne energije, a naručite li ih iz inozemstva preko interneta, možete ponovno uštedjeti jer su čak i više od 50 % jeftinije nego u našim trgovinama, no vodite računa o snazi i broju radnih sati.

Električni uređaji

Preporučuje se isključiti električne uređaje iz struje ako ih se ne koristi. Čak i u stand-by načinu rada troše malu količinu električne energije, a ukupne uštede na godišnjoj razini mogu iznositi i do 6 % ukupne potrošnje električne energije. Ista stvar odnosi se i na računalo, ugasite ga ako ga ne koristite, jer i screen saver troši energiju.

Potrošnja vode

Je li vam poznat onaj izluđujući zvuk kapanja vode iz slavine? Zato je dobro zamijeniti brtve na slavinama iz kojih kaplje. Nevjerojatan je podatak da npr. pri kapanju od samo jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je samo pet kuna, a cijena vode znatno viša. U ljetnim mjesecima čuvajte boce vode u hladnjaku i izbjegavajte puštanje vode kako bi za piće natočili hladniju vodu. Zamijenite starije vodokotliće novijima. Kad ne koristite vodu, zatvorite je. Nemojte je pustiti da teče dok perete zube, brijete se ili šamponirate kosu, jer na taj način se voda zapravo rasipa.
Pogledamo li malo na koji način koristimo vodu vidjet ćemo da ju vrlo često rasipamo. Naime oko 10 posto ukupno potrošene vode u kućanstvu koristi se baš u kuhinji. U prosječnom kućanstvu potroši se oko 23 litre vode za pripremu jela. U nastavku dodajemo neke korisne savjete.

  • Broj potrošenih litara vode kod pripreme jela može se smanjiti ako se povrće čisti u zdjeli s vodom umjesto pod mlazom vode.      
  • Perilica za posuđe koristi 50 % manje vode nego što se potroši kod ručnog pranja.
  • Štedljivi modeli perilica potroše do 20 litara vode, a za ručno pranje jednake količine posuđa potrebne su 103 litre vode. Tako        godišnje u prosjeku možete uštedjeti. Perilicu bi trebalo uključiti tek kad je puna jer poluprazna nepotrebno troši vodu. 

Nadamo se da ćete usvojiti barem neke od naših savjeta i tako uštedjeti i energiju i novac.

HEP je 2020. godine na otoku Visu u rad pustio još uvijek najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, uz koju će instalirati baterijski spremnik u svrhu postizanja samodostatnosti opskrbe električnom energijom. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.