Dijeta 28. travnja 2017.

Život na vagi: Ugrožava li show psihičku stabilnost kandidata?

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psiholog Igor Čerenšek smatra da ovakav tip showa gdje je jako naglašena kompetitivnost i usmjerenost na postizanje cilja može ugroziti psihičku stabilnost natjecatelja, ali je naglasio i da ovakav način poticanja na gubitak prekomjernih kilograma može pozitivno djelovati na određene tipove osoba koje su visoko kompetitivne i ekstrovertirane.

RTL-ov natjecateljski reality show "Život na vagi" koji se polako bliži kraju, omogućio je kandidatima s prekomjernom težinom da pod vodstvom nutricioniste, trenera i psihologa izgube prekomjernu težinu i steknu zdrave životne navike. Cilj je da se život kandidata promijeni u potpunosti, a nezdravi način života zamijeni zdravim navikama i tjelovježbom, sve kako bi na kraju jedan od njih izgubio najviše kilograma, te tako dobio pozamašnu novčanu nagradu, novi pogled na svoj život, ali i novi odraz u ogledalu, piše 24 sata. Show traje tri mjeseca, a kandidati su na početku bili podijeljeni u dva tima i žive u izolaciji. Svaki tjedan završava vaganjem. Tim koji je imao najniži postotak izgubljenih kilograma u tjednu birao je jednog člana svoga tima koji je morao napustiti show. Kako bi show dobio na dinamici pred kandidate se stavljaju različita iskušenja, poput odolijevanja slasnoj hrani ili penjanja uz brijeg, a svladavanjem iskušenja kandidati dobivaju imunitet od ispadanja iz natjecanja.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Od 20. travnja ukinuti su timovi tako da se kandidati "bore samostalno". Kandidati koji su još u showu postigli su odlične rezultate, primjerice jedan od njih, Neven je u dva mjeseca izgubio više od 40 kilograma. "Život na vagi" (u originalu "The Biggest Loser") u SAD-u se radi već 16 sezona, a popularan je i u Australiji, Argentini, Brazilu, Kini, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Islandu, Izraelu.

Doznaj više o kandidatima Života na vagi i njihovoj borbi s kilogramima

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Igor Čerenšek, psiholog i predavač na Fitness učilištu u Zagrebu objasnio je što misli o konceptu showa u kojem je snažno naglašena kompeticija i usmjerenost na cilj, odnosno može li takav način ugroziti psihičko zdravlje kandidata: "Može, iako je moja pretpostavka da su se prijavili ljudi koji su spremni da mogu i ispasti pa je samim time možda umanjen potencijalni problem. Također, ne znam je li napravljena određena selekcija kandidata putem psihološkog testiranja. Ako je, moguće je da su odabrani oni kandidati za koje je psiholog pretpostavio da je manja vjerojatnost ugrožavanja njihova zdravlja. Na kraju, ako se netko brine o kandidatima i nakon samog natjecanja u showu, siguran sam da će to pomoći onima koji ispadaju."

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL

Čerenšek kaže da ovakav način poticanja na gubitak prekomjernih kilograma može pozitivno djelovati na određene tipove osoba koje su visoko kompetitivne i ekstrovertirane. "Ipak ne smijemo zaboraviti da se tu radi o odraslim ljudima koji su iz nekog razloga ovakav proces mršavljenja odabrali za sebe, kraj svih ostalih koji trenutno postoje na tržištu", zaključio je psiholog i objasnio koja je psihopatologija pretilosti:

Navika koje se trebaš riješiti, ako želiš smršavjeti

"Iako je moguće da je pretilost povezana s problemima kao što su anksioznost i depresije, nisam mogao pronaći dovoljno istraživanja koja to potvrđuju s visokom sigurnošću, a ujedno ne mogu se povlačiti zaključci o pojedincima na temelju rezultata istraživanja. Čak i da se pronađe jasna povezanost, ne možemo zaključivati o uzroku problema. Moje je mišljenje da je pretilost dovoljno velik problem za sebe koji treba razmatrati u širem društvenom kontekstu i u okviru obitelji. Ako je osobi iz tog razloga otežana dnevna funkcionalnost, problemu treba pristupiti ozbiljno, iz različitih stručnih perspektiva (nutricionisti, treneri, psiholozi, fizioterapeuti) s ciljem promjene životnog stila i navika."

Znaš li da je svaki novi početak pozitivan pomak

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.