Dijeta 20. listopada 2010.

Ženski hormoni i debljanje

Eva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pogledaj video-epizodu u kojoj su kandidatkinje akcije 'Mršavimo zajedno' Karmela i Ana posjetile Polikliniku Sunce, provjerile svoje zdravstveno stanje i otkrile kakva je veza između hormona i debljanja

Iako je oduvijek imala problema s kilogramima, poznata tv-voditeljica Karmela Vukov-Colić smatra kako joj zbog 'ludovanja' hormona u menopauzi mršavljenje sada pada još i teže. Uslijed zaposlenog životnog ritma, obroke uzima neredovito, a često preskače doručak.

Je li menopauza isprika za debljanje?

Ginekologica dr. Eva Jendriš Škrljak, kod koje je Karmela obavila ginekološki pregled, komentirala je kako je normalno da žena u periodu od dvadesete godine do menopauze dobije između 5 i 10 kilograma.

'Žene se više debljaju kad uđu u menopauzu, ali to je čitav niz hormonskih zbivanja koji su naravno povezani s usporavanjem metabolizma, istim prehrambenim navikama i manjom tjelesnom aktivnošću'.

'Ipak, debljina utječe na hormone, a ne hormoni na debljinu', kaže ginekologica dr. Eva Jendriš Škrljak.

Kontracepcija i debljanje

Studenticu Anu Butara je zanimalo da li kontracepcijske pilule koje uzima mogu imati utjecaj na prekomjernu tjelesnu težinu.

'Trend u svijetu i kod nas su kontracepcijske pilule s niskom dozom hormona koje ne bi trebale utjecati na promjenu tjelesne težine. To je jedna od čestih zabluda da pilule utječu na povećanje tjelesne težine', kaže dr. Eva Jendriš Škrljak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.