Dijeta 21. svibnja 2011.

Zašto nastaje yo yo efekt?

Borba-S-_Kilogramina
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Europskog dana protiv debljine liječnici upozoravaju kako u Hrvatskoj 67 posto osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu. Liječenje debljine je dugotrajan proces, a kako bi spriječili pojavu neželjenog yo yo efekta treba izbjegavati brze i agresivne dijete, te promijeniti cjelokupni stil života

Na zanimljivom predavanju na temu ''Stop yo yo'' povodom Europskog dana protiv debljine koji se obilježava u subotu 21.05., eminentni stručnjaci govorili su o zdravom mršavljenju, te objasnili kako izbjeći neugodan yo yo efekt koji je posljedica prebrzih i preagresivnih dijeta. Predavanje je organizirala Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Hrvatsko društvo za debljinu.

Cilj kampanje ''Stop yo yo''  je pružiti podršku i pomoć osobama s prekomjernom tjelesnom težinom i spriječiti yo-yo efekt kao i njegove dramatične posljedice na psiho-fizičko zdravlje.

'Debljina skraćuje život, pa se može očekivati da će naša djeca živjeti kraće od nas. U Hrvatskoj problem prekomjerne težine i debljine, nažalost, nije ništa drugačiji nego u EU', poručio je prof.dr.sc Mirko Koršić, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu. 'Više od polovice Hrvata ima prekomjernu tjelesnu težinu, njih 67 posto, a važno je razumijeti kako to nije bolest pojedinca, već bolest društva'.

Zašto nastaje yo yo efekt?

Dr.sc. Jozo Jelčić objasnio je što je to yo-yo efekt i kako ga izbjeći, te što znači zdravo mršavljenje,

'Debljina je kronična metabolička - endokrina bolest, a možemo reći kako je debljina bolest stila života. Liječenje je dugotrajno, a yo yo efekt je neuspjeh liječenja debljine. Yo yo efekt nastaje kao posljedica prebrzog i prežestokog mršavljenja zbog pogrešnih ili nerealnih ciljeva, pogrešnih metoda mršavljenja ili nestručnog korištenja adekvatnih metoda', objasnio je dr.sc Jelčić.

Nakon brzog mršavljenja - žestoko debljanje

'Nakon brzog mršavljenja obično nastupa žestoko debljanje. Dijete su neučinkovite jer se nitko ne pridržava dijeta dugoročno. Primarni cilj kod borbe protiv debljine je usvajanje zdravog obrasca ponašanja, kvalitetne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Važno je ne fokusirati se samo na brojku na vagi, već na dugoročno održavanje zdrave tjelesne težine i redovito se kontrolirati kod liječnika', kaže dr. Jelčić koji je također poručio da se ne nasjeda na zavodljive reklame za dodatke prehrani koji obećavaju brze rezultate u gubljenju kilograma jer i oni mogu utjecati na yo yo efekt'.

Dođi na Cvjetni i provjeri svoj rizik debljine

Europski dan protiv debljine obilježiti će se u subotu 21.05.,  na Cvjetnom trgu kroz  javno-zdravstvene aktivnosti poput informiranja građana o debljini i posljedicama koje uzrokuje; mjerenja faktora rizika, osobna iskustva osoba sa problemom debljine; savjetovanje o prehrani i debljini, razne aktivnosti i vježbe koje pridonose redukciji težine, predstavljanje različitih rekreacijskih aktivnosti – triatlon, bicikl, thai chi, hodanje.

Akciju organizira Udruga za prevenciju prekomjerne težine zajedno s Gradskom uredom za zdravstvo i branitelje i ZZJZ.

Više info o programu aktivnosti: www.uppt.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.