Dijeta 05. listopada 2009.

Weight Watchers dijeta

Dnevnik_Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularan sustav mršavljenja Weight Watchers ili nadziranje težine osmislila je još 60-tih godina prošlog stoljeća pretila kućanica Jean Nidetch iz New Yorka. Četrdeset godina kasnije Weight Watchers bilježi oko milijun pobornika u skoro 30 zemalja diljem svijeta

Program Weight Watchers temelji se na četiri osnovna principa: načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci. Dijeta se temelji na sustavu bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke, a u pomoć pristižu i polugotova i gotova jela dostupna u trgovinama, online te u Weight Watchers dijetnim centrima.

Prvi korak u sklopu dijete je s obzirom na vlastitu visinu, trenutnu tjelesnu masu, dob i tjelesnu aktivnost odrediti broj bodova koji se svakodnevno mogu 'potrošiti'. Budući da svaka namirnica obzirom na svoj sadržaj kilokalorija (kcal), masti i prehrambenih vlakana donosi određeni broj bodova, njihovom kombinacijom sudionik programa kreira obroke po želji, naravno u okviru dozvoljenih bodova.

Nema zabranjenih namirnica

U sustavu bodova voće i povrće vrijedi 0 bodova, većina nemasnog mesa, ribe i žitarica donose dva boda pa i češće ulaze u jelovnik, dok namirnice bogate mastima i šećerima nose znatno veći broj bodova. Nema zabranjenih namirnica tako da je moguće povremeno se počastiti slasticama ili grickalicama. Tjelesna aktivnost donosi nagradne bodove koji se mogu 'mijenjati' za ukusan obrok. 

Sudionici programa se motiviraju da svakodnevno u poseban dnevnik unose sve što su tog dana pojeli kako bi mogli pratiti bodovno stanje, ali i kako bi primijetili eventualne pogreške u svom pristupu. 

Važan dio programa čini grupna podrška gdje članovi jednom tjedno međusobno dijele informacije o izgubljenim kilogramima i zdravim navikama. U slučaju da sudionik programa ne živi blizu Weight Watchers centra na raspolaganju mu stoji i online program gdje za određenu naknadu ima pristup receptima i savjetima, a istovremeno može upisivati i pratiti tjelesnu aktivnost i svoj napredak. 

Jednom kada sudionik programa dostigne svoj cilj, počinje razdoblje održavanja tjelesne mase. Ukoliko u šest tjedana član uspije održati postignutu tjelesnu masu on postaje 'doživotni član' koji može besplatno dolaziti na tjedne sastanke sve dok ne teži više od jednog kilograma od svoje ciljne tjelesne mase.

Napomena

Bodove raspodijelite barem u tri obroka i dva međuobroka kako bi metabolizam bio što aktivniji. Ne zanemarujte tjelesnu aktivnost.

Prednosti


Ovdje nije riječ samo o kratkotrajnoj dijeti, već o cjelokupnom programu koji traje doživotno. Program je jednostavan i fleksibilan te potiče postupno i kvalitetno mršavljenje. Za sve nedoumice na raspolaganju su grupni sastanci i online podrška

Nedostaci

Program ne stavlja dovoljan naglasak na nužnu promjenu prehrambenih i životnih navika. Nedostatak je i prevelika sloboda pri kombiniranju namirnica.

Naime, u drastičnim primjerima netko bi mogao jesti samo hranu bogatu masnoćama i šećerima, ali u malim količinama što bi rezultiralo nedostatnim unosom nekih neophodnih nutrijenata.

Također, u programu tjelovježba nije prioritet već usputno sredstvo koje dozvoljava dodatni unos hrane.

Primjer jelovnika

Doručak:

žitarice s bademima i voćem (jabuka, bobičasto voće, dvije žlice žitarica, čajna žlica badema, šalica mlijeka) - pet bodova

Međubrok:

150 g malina, kuglica sladoleda od vanilije i 100 g jogurta – dva boda

Ručak

pečena piletina- tri boda

kuhani ječam s lukom tikvicama i patlidžanom prethodno pirjanim na malo ulja – četiri boda

Međuobrok:

jabuka- 0 bodova

Večera:

integralna tjestenina s tunom i sirom cheddar – četiri boda
salata od rajčice s malo maslinovog ulja – dva boda

Mišljenje stručnjaka

Program Weight Watchers je u osnovi izbalasnirana dijeta koja potiče unos namirnica niske kalorijske vrijednosti, bogate prehrambenim vlaknima, a istovremeno ograničava unos kaloričnih namirnica bogatih mastima.

Ipak, niti jedna namirnica nije zabranjena što ovaj program čini znatno drugačijim od drugih pristupa primjerice onome u South Beach ili Atkinsovoj dijeti gdje su neke namirnice posve zabranjene, a druge su dopuštene u gotovo neograničenim količinama.

Bodovi u programu su mudro raspodjeljeni tako da je mršavljenje sporo što je u skladu s biokemijom organizma.

Zapisivanje unesene hrane u posebni dnevnik omogućuje sudionicima programa da prate bodove, ali i da uvide koji su razlozi neadekvatnog uzimanja hrane (dosada, stres...).

Grupna podrška je odličan način da se ostane na dobrom putu, a osim toga za mnoge članove pruža i prijeko potrebnu psihičku i emocionalnu podršku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.