Dijeta i fit i cheat 20. kolovoza 2020.

Više ne znaš što ručati na poslu? Donosimo ti 5 super ideja!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš si nositi ručak od doma na posao kako bi uštedjela i jela zdravije, no ponestalo ti je ideja? U tekstu donosimo pet prijedloga za obroke koji se mogu raspodijeliti na cijeli radni tjedan

S obzirom na to da većinu dana provodimo na poslu, kuhanje ručka zna biti vrlo izazovno, zbog čega često trošimo novac u restoranima, koji nam, iako nude niže cijene gableca, stvaraju veliki trošak. Osim toga, pripremanje obroka za idući dan nakon što dođemo kući zna biti vrlo iscrpljujuće, a posebice ljeti. Zbog toga ti donosimo ideje za brze, lagane i zdrave obroke koje možeš iskoristiti već sutra, a koji ti neće ukrasti previše vremena za pripremu.

Počni tjedan salatom iz staklenke

Iako većini ponedjeljak teško pada, a do vikenda je ostao još cijeli radni tjedan, svi tražimo svijetlu točku koja će nam biti motivacija da se pokrenemo. Neka tvoja bude promjena ovotjednog menija, a čije te spravljanje neće previše umarati prije ili nakon radnog vremena. Prva na redu je lagana salata, koju možeš spremiti u staklenci, a osim što je praktična za nošenje, ovo je odličan način da uključiš što više povrća.

Sve što ti treba je razno povrće, poput rajčice, luka, šparoga, kukuruza, celera, mrkve, tikvice, zelene salate i slično. Od ostalih sastojaka možeš ubaciti tjesteninu, grah ili rižu, a u salatu su uvijek dobrodošle namirnice kao što su šunka, jaja ili sir. Na kraju možeš dodati i žitarice po želji. Trik ovog jela leži u dobrom dressingu, koji treba ići prvi, odnosno na dno staklenke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Slane integralne palačinke

Iako je uobičajeno prva pomisao na palačinke slatko, ovaj slani recept pun je pogodak za sve one koji paze na prehranu i žive zdravo. Riječ je o cjelovitom obroku iz kojeg ćeš, zahvaljujući PIK Purećoj Classic šunki, dobiti proteina, a i nesumnjivo će te razveseliti to što ova šunka ima malo kalorija te nizak sadržaj masnoće. Također, pureće je meso odlično za jačanje imuniteta jer je bogato cinkom i selenom, ali i mnogim drugim vitaminima te mineralima. Evo i recepta.

Sastojci za dva sendviča: 200 g PIK Pureća Classic, rajčica, krastavac, mlada salata (blitva ili špinat) i krem sir

Za palačinke: 125 g integralnog brašna, 50 g glatkog brašna, 1/2 žličice sode bikarbone, sol, 180 ml mlijeka, 180 ml jogurta, 1 jaje i 2-3 žlice nasjeckanog vlasca

 | Author: PIK Vrbovec Foto: PIK Vrbovec

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj integralno i glatko brašno. Dodaj sodu bikarbonu i sol te promiješaj. Ulij mlijeko i jogurt, stavi jaje i nasjeckani vlasac te miješaj pjenjačom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
  2. Smjesa ne smije biti prerijetka, ali niti pregusta, treba se sama razliti u deblju palačinku promjera oko 15 cm. Prema potrebi, dodaj još brašna ili mlijeka.
  3. Na tavi zagrij malo ulja ili maslaca. Grabilicom za juhu izlij smjesu. Kad se na palačinki s gornje strane napravi mnogo mjehurića (rupica), preokreni je i ispeci s druge strane. Ispeci tako četiri palačinke.
  4. Na gotovu palačinku namaži krem sir, posloži 4-5 kriški šunke te dodaj rajčicu i krastavac narezan na kolute. Na vrh dodaj mladu salatu i poklopi drugom palačinkom.
  5. Prema želji, ukrasi mladim lukom i prelij jogurtom pomiješanim s još malo vlasca.

 | Author: PIK Vrbovec Foto: PIK Vrbovec

Sredina tjedna rezervirana je za tortilje

I to one vegetarijanske! Glavna zvijezda ovog recepta je dobro poznati humus, ali u grčkoj verziji. Sastojci koji ti trebaju su slanutak, feta sir, mladi špinat, limun i malo cimeta, a priprema ne može biti jednostavnija. U blender ubaciš sve sastojke te potom humus stavljaš u hladnjak. Nakon što se ohladi, humusom premažeš tortilju te na vrh ide povrće po želji. Tortilja se mota od jednog do drugog ruba, a ovaj odličan vezivni sastojak neće dopustiti da sadržaj tortilje ,,bježi''. Nakon što je ohladiš, nareži je na kolutove.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ručak na žlicu uvijek je dobrodošao

Osim što su dobre za želudac, juhe osvježavaju i hrane organizam, ali nas čine laganim i pokretnim. U vrućim ljetnim danima mogu se jesti i hladne, a slobodno možemo reći kako one kremaste imaju poseban okus. Ako si ljubiteljica ovih juha, onda će te ovaj brzi recept osvojiti. Opranu i narezanu brokulu i mrkvu stavi kuhati u zasoljenu vodu na 15-ak minuta. Nasjeckaj češnjak te ga poprži na maslinovu ulju.

Skuhano povrće izvadi i smiksaj štapnim mikserom te vrati u vodu u kojoj si ga kuhala. Na kraju dodaj češnjak i vrhnje za kuhanje te juhu prokuhaj još nekoliko minuta. A osim od brokule, na sličan se način mogu napraviti juhe od bundeve, tikvice ili krumpira.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Smoothie za kraj tjedna

Najjednostavniji recept ostavili smo za kraj iz svima poznatog razloga - baterije su nam prazne i ne trebamo dodatan napor. A da bi izdržala zadnji dan u radnom tjednu, tu su zdravi smoothieji koji će ti pomoći da ga preguraš. Potrebni su ti samo kokosovo mlijeko, banana i mladi špinat, a blender će odraditi sav posao za tebe. Umjesto kokosova, možeš staviti i druga biljna mlijeka, poput bademova ili sojina, a uvijek možeš dodati drugo voće, povrće i orašaste plodove. Po želji stavi kockice leda.

 | Author: PIK Vrbovec Foto: PIK Vrbovec

Upoznaj nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznaj više!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.