Dijeta 28. siječnja 2014.

Top lista najboljih dijeta za 2014.

Lis66
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Angažiranjem stručnjaka koji se mogu pohvaliti dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila pokušalo se dati odgovor na pitanje koja je najbolja dijeta na svijetu. Imajući sve kriterije u vidu panel stručnjaka je kao apsolutnog pobjednika i top dijetu za 2014. godine proglasio DASH dijetu. Pročitaj koje su još top dijete za ovu godinu

Eksperti su detaljno proučavali 32 dijete rukovodeći se strogo zacrtanim kriterijima. Kako bi dijeta zasjela na sam vrh rang liste mora biti laka za praćenje, nutritivno uravnotežena, učinkovita u skidanju kilograma te nuditi zdravstvene prednosti poput povoljnog učinka na dijabetes i bolesti srca i krvožilni sustav. Imajući sve kriterije u vidu panel stručnjaka je kao apsolutnog pobjednika i top dijetu za 2014. godine proglasio DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension). U vječitoj potrazi za najboljom dijetom, online izdanje časopisa U.S. News&World Report 4 godinu zaredom preuzima na sebe tešku zadaću odabira top dijete.

Dijeta u skladu sa životnim potrebama

Slijedi TLC dijeta (Therapeutic Lifestyle Changes ili u prijevodu Terapijske promjene načina života) , a na treće mjesto su zasjele: Dijeta klinike Mayo, mediteranska dijeta i Weight Watchers. Top lista najboljih dijeta identična je onoj prošlogodišnjoj ukazujući na veliku kvalitetu ovih dijeta kao i činjenicu da još nije izmišljena nova dijeta koja bi ih "skinula s trona."

Osim najboljih dijeta općenito, i ove je godine stručni tim birao najbolje dijete u različitim kategorijama: dijete koje je lako slijediti, dijete koje su dobre za mršavljenje, one koje čuvaju zdravlje srca ili sprečavaju te pomažu u liječenju dijabetesa, najzdravije dijete i najbolje dijete na biljnoj bazi. Dodatna zanimljiva kategorija među top dijetama jesu najbolji komercijalni programi mršavljenja. Rang liste za svaku od kategorija izgledaju ovako:

Najbolje dijete općenito 

Dijete uz koje se najbolje mršavi

Najbolje dijete za prevenciju i terapiju dijabetesa

Najbolje dijete za zdravo srce

Dijete koje je najlakše provoditi

Najbolje dijete za pravilnu prehranu

Najbolje dijete na biljnoj bazi 

Najbolje komercijalne dijete

DASH dijeta – kraljica dijeta

S nutricionističkog stajališta, DASH dijeta je vrlo kvalitetna i osigurava sve potrebne nutrijente zato i ne čudi da je zauzela sam tron dijeta. Prvotno osmišljena kao dijeta namijenjena osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka, DASH dijeta pokazala se uspješnom i u skidanju suvišnih kilograma. Osnovna ideja dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli. To se ostvaruje na način da se iz jelovnika izbacuje masno meso i masni proizvodi (poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos plodova mora i mesa peradi na 3 porcije tjedno. 

Svakodnevni jelovnik se temelji na žitaricama i mahunarkama, a veliki je naglasak i na svježem voću i povrću kojeg bi trebalo unijeti 8 do 10 porcija. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka. Tri su glavna obroka tijekom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi. Za međuobrok se može uzeti voćka, orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi) ili neki integralni keks. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim tlakom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 do 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

Ogledni jelovnik DASH dijete

  • Doručak: žitne pahuljice bez dodanog šećera sa malo masnim mlijekom i svježim sjeckanim voćem
  • Međuobrok: orasi (5 kom)
  • Ručak: Varivo do graha, s mrkvom, lukom, bez zaprške, "na naglo" pečena pureća prsa, s minimalnim dodatkom soli
  • Međuobrok: voće po želji
  • Večera: svježi kravlji sir s vlascem

Najgore dijete

Na samom dnu liste od 32 proučavane dijete našle su se Dijeta sirovom hranom, Dukanova dijeta (visokoproteinska dijeta s niskim udjelom masti i ugljikohidrata) te Paleo dijeta (temelji se na voću, povrću i proteinima životinjskog podrijetla). Te su dijete stručnjaci procijenili kao neuravnotežene i neučinkovite te smatraju da bi ih trebalo izbjegavati.

Pročitaj koje su dijete bile popularne 2013. godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.