Dijeta 20. lipnja 2014.

Što ne smiješ reći osobi na dijeti?

Curke-Svada
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Provođenje dijete teško je samo po sebi, a neprimjereni komentari dodatno otežavaju tu misiju. Ako si ikad pokušavala smršavjeti, znaš koliko obeshrabrujuće djeluju nesmotrene ili zlobne primjedbe. Mnogi odustanu od dijete kad im partner, prijatelj ili rođak kaže nešto jako "mudro". Čak i kad su dobronamjerni, savjeti i opaske djeluju kao hladan tuš

Isto vrijedi i za komentare vezane za bilo koji aspekt vanjštine – bore, loša kondicija, promjena boje kose i ostalo: u većini slučajeva oneraspoložuju sugovornika i proizvode suprotan učinak od željenog.

"Uspjet ćeš, ako se malo jače potrudiš"

Ova primjedba optužuje sugovornika da je karakterno slab, neodgovoran i lijen. Neuspjeh u mršavljenju nije dokaz nedovoljnog truda. Moguće je da se tvoj sugovornik itekako napreže, ali ga njegova genetika sprječava u ostvarenju boljih rezultata. Ako pak previše jede, možda hranom liječi depresiju ili tjeskobu, što opet nije pitanje nedovoljnog truda.

"Kad izgubiš višak kilograma, izgledat ćeš kao nekad"

Nemoj nikad svom prijatelju govoriti da bi trebao izgledati kao u mladosti, jer bi mu ta opaska mogla potaknuti ili pojačati strah od starosti i gubitka privlačnosti. Mnogi se toga pribojavaju i bez tuđeg podsjećanja. Radije mu reci da ti je drag neovisno o trenutnoj figuri. Kompliment je uvijek djelotvorniji od prigovora.

"Trebao bi probati dijetu koja je meni pomogla"

Nijedna dijeta nije pogodna za svakoga. Možda tvoja dijeta ne odgovara njenoj konstituciji ili životnim potrebama. Ako si otkrila da je odabrala dijetu koju su stručnjaci osudili, ili uočavaš da joj zdravstveno škodi, reci joj to, ali joj pritom nemoj prigovarati kako joj ne bi potaknula prkos.

"Ako ne smršaviš, onda ću te ja..."

Mnogi bližnji najavljuju da će kazniti onoga tko ne smršavi tako što će ga napustiti ili mu nešto uskratiti. Ljudi ne vole prijetnje te se opiru onima koji im ih upućuju. Budući da se vjerojatno ionako psihički osjeća loše zbog prekomjerne težine, od tvoje će mu ''prijetnje'' biti još lošije, a izgledi da ustraje u mršavljenju će se smanjiti.

"Ne uskraćuj si sve, pojedi ovaj sladoled"

Bi li pitala nekoga tko se odvikava od alkohola ili nikotina da "popije ovu čašu" ili "popuši  jednu cigaretu"? Onda se suzdrži i ovom prilikom. Spomenutom opaskom pružila bi mu opravdanje da odustane od programa mršavljenja. Ako ga želiš u nečemu ohrabriti, ohrabri ga da se pridržava dijete, a ne da samog sebe sabotira.

Osim verbalnih prigovora ili savjeta, pripazi i na svoj govor tijela i lica dok si s njom/njom u društvu. Mrštenjem, kolutanjem očima ili hvatanjem za glavu također bi mu mogla prenijeti uvredljivu poruku.  Mršavljenje nije lak proces, i postaje sve napornije što je čovjek stariji. Ako ne možeš biti prijateljici od koristi, nemoj joj otežavati život i umjesto da kažeš nešto nezgodno, radije se ugrizi za jezik.

Zanimaju li te opasne zamke Dukan dijete, klikni ovdje.

Više o specijalu 'Antologija najpopularnijih dijeta' pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.