Dijeta 02. lipnja 2016.

Što je ''clean eating''?

Clean-Eating
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojam ''clean eating'' ili jesti čisto u posljednje vrijeme postao je vrlo popularan. Znaš li što se zapravo krije iza ovog pojma? Je li ''clean eating'' zapravo samo još jedna u nizu privremenih moda? ''Clean eating'' je zapravo samo način hranjenja. Također, za neke predstavlja i način života koji dovodi do vlastitog napretka i blagostanja

Postoji nekoliko ključnih principa koji opisuju pojam ''clean eatinga', a koji se podudaraju i sa temeljnim principima pravilne prehrane:

  • Jedi više prave hrane, što bi značilo jedi što više neprocesirane hrane, a što manje procesiranih i rafiniranih namirnica.
  • Jedi kako bi se nahranio. Jedi redovite, izbalansirane obroke i zdrave međuobroke. Jedi češće kod kuće i sam pripremaj hranu na zdravije načine. Kad putuješ ili ideš na posao, ponesi hranu koju si pripremio kod kuće. Ako jedeš vani, jela biraj mudro.
  • Jedi sigurnu hranu. Prakticiraj sigurnost hrane na način da namirnice opereš prije konzumacije, da svježe meso držiš odvojeno od ostalih namirnica te da hranu pripremaš na odgovarajućim temperaturama.
  • Jedi lokalno. Uzgajajući vlastitu hranu ili kupujući hranu od lokalnih uzgajivača sudjeluješ u promicanju održivog razvoja i zaštiti okoliša.
  • Jedi više namirnica biljnog porijekla. U svoju prehranu uključi više biljnih namirnica bogatih proteinima poput graha, leće ili graška te žitarica kao što su kvinoja, ječam i heljda.
  • Prihvati ''čišći'' način života tako da se dovoljno baviš tjelesnom aktivnosti, osiguraš si dovoljno sna i naučiš upravljati stresom. Druži se s ljudima u čijem društvu uživaš – razgovaraj, smij se, podijeli obrok, šetaj…

IZVOR: Mayo Clinic

Last minute pomoć za zdravo mršavljenje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.