Dijeta 27. travnja 2012.

Spremna na jutra bez pekarskih proizvoda

Andrea_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je skladne građe i kilogrami nisu jako vidljivi, Andrein indeks tjelesne mase od 28,1 govori o problemu prekomjerne težine - pokazao je to posjet nutricionistima Vitaminoteke. Najveći problem joj stvaraju kasne večere i pekarski proizvodi, no ne sumnja kako će uz stručnu pomoć navike dovesti u red

Na visinu od 174 centimetra, Andrea ima 85 kilograma, a njezin indeks tjelesne mase iznosi 28,1. Ovakvi podaci govore o prekomjernoj tjelesnoj masi, što može predstavljati rizik za pojavu bolesti i opće stanje organizma. Nakon sastanka s nutricionističkim timom Vitaminoteke, Andrea je osvijestila svoje prehrambene pogreške te je spremna za novi, zdraviji jelovnik uz koji će skinuti suvišne kilograme.

Klikni i izračunaj svoj indeks tjelesne mase...

Prvi put pod stručnim nadzorom

'Prvi susret s nutricionisticom je prošao u ozračju ispitivanja naših prehrambenih navika. Prošli smo kroz popriličan broj pitanja o prehrani, navikama te željenoj težini, a ovo je prvi put u životu da ću biti pod nadzorom nutricionista', otkriva Andrea i dodaje kako ju to ujedno i veseli, ali i plaši jer ne zna što ju čeka na putu do idealne težine.

Mislim da mi neće biti teško ničega se odreći jer se mogu disciplinirati kad moram. Ipak, mislim da će mi nedostajati kasne večere i  planirani roštilji s obitelji i prijateljima, kojih će biti sve više s obzirom da dolazi lijepo vrijeme', iskrena je Andrea.

S druge strane, veseli se većoj mogućnosti mediteranske prehrane u njihovom novom jelovniku, s obzirom da je riba "kamen spoticanja" u ovoj skladnoj obitelji.

'Kćer i ja vrlo rado jedemo ribu i plodove mora, no muški dio se zdušno brani. Dvogodišnji sin ima poprilično izgrađen stav za svoje godine kad je riječ o ovoj kategoriji hrane. Iskreno se veselim većem udjelu ribe u našem jelovniku. Mislim da će u početku sigurno biti otpora oko promjene jelovnika, no vjerujem da će se Mladen naviknuti na češću konzumaciju ribe tim više jer ima povišene masnoće u krvi što pali alarm za hitnim promjenama životnih navika.

S obzirom da uistinu volim kuhati, isprobavati nove i dorađivati postojeće recepte, sumnjam da će mi biti teško pripremati i ove nove recepte iz personaliziranog jelovnika. U iščekivanju smo plana prehrane kojom ćemo nastojati što više reducirati težinu', zaključuje Andrea.

Komentar nutricionistice

Nutricionistica Vitaminoteke, Mirja Jošić istaknula je kako su i Andrea i Mladen skladno građeni, no unatoč tome trebaju skinuti višak kilograma. Kao najveće prehrambene pogreške bračnog para navela je kasne večere te kolače vikendom, kao i pekarske proizvode koji su brz zalogaj u trenucima kada kuhani obroci nisu dostupni.

'Iako je Andrea skladne tjelesne građe, indeks tjelesne mase od 28,1 govori da ima prekomjernu tjelesnu težinu. Njena prehrana se uvelike bazira na tradicionalnim jelima poput variva od mahunarki i povrća, bistrim juhama, mesu pripremljenom pohanjem ili pirjanjem te posluženim s tjesteninom ili rižom.

Primjetili smo također da Andrea jede dosta proizvoda od bijelog brašna, dok su cjelovite žitarice zastupljene u puno manjoj mjeri. Andrea je priznala da uživa u pekarskim proizvodima poput kroasana, pletenica i kifli, a osim obilnih večera, prijetnja njenoj liniji su i kolači u kojima uživa vikendom', zaključak je nutricionističkog tima Vitaminoteke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.