Dijeta 11. rujna 2012.

Sjedim, jedem i debljam se

Pecivo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Četrdesetosmogodišnja Ana ima 110 kilograma na 176 centimetara visine. Zbog posla i izvanrednog studija koji je upisala sjedi i po 13 sati dnevno, te se nezdravo hrani. Nutricionistica Mirna Trumbetaš savjetovala joj je kako da promijeni svoje prehrambene navike i dovede u ravnotežu zdravlje i tjelesnu težinu

Ana osim prekomjernog broja kilograma ima visok tlak i otiču joj noge. Šećer i kolesterol su joj u granicama normale. Svjesna je ako nastavi s lošim prehrambenim navikama da to neće tako dugo ostati i zato se odlučila pridržavati nutricionističkih savjeta.

Bijela riža puna je šećera

Mirna Trumbetaš, Ani je savjetovala da bi najbolje bilo da hranu nosi od doma, jer će u tom slučaju moći kontrolirati što stavlja u jelo, osobito količinu soli koja utječe na visoki tlak.

'Važno je smanjiti i unos hrane koja pogoduje stresu poput kofeina kojeg ima u kavi i čaju, čokoladi i gazirani napitcima. Treba ograničiti unos alkohola, slatkiša, masne hrane, kravljeg mlijeka, crvenog mesa, prerađene hrane što se posebno odnosi na hranu od bijelog brašna te glaziranu bijelu rižu koja je prepuna šećera i soli, zatim margarin, začinjenu hranu, gotovu hranu punu aditiva, konzervansa i ostalih štetnih sastojaka.

U prehranu treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, a najbolji izbor je celer, kupusnjače, bobičasto voće, krastavci i osobito češnjak koji je izvrstan za snižavanje krvnog tlaka. U prehranu treba uvrstiti sjemenke lana, suncokreta, sezama, buče, različite žitarice poput smeđe riže, kvinoje, amaranta, ječma, heljde, itd.'

 Veličina obroka treba stati u šaku

'Dobro je piti puno vode, a posebno čaja od koprive koji je izvrstan za izlučivanje preostale vode. Treba paziti na unos mineralne vode jer ona može pogodovati rastu tlaka. Doručak je obvezan, a za ručak je najbolje od kuće ponijeti kuhano meso s nekom salatom i kuhanim žitaricama ili povrće kuhano na pari začinjeno maslinovim uljem, a za večeru preporučujem svježi sir ili tvrdo kuhano jaje, zdjelu salate i šnitu kruha.

Za međuobroke dobar su izbor fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, acidofila, kiselog mlijeka u koje se može dodati voće, sjemenke, orašasto voće ili štapići mrkve, celera, korabice i sl.', objasnila je Mirna Trumbetaš i savjetovala da veličina obroka treba biti ona koja stane u šaku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.