Dijeta 08. prosinca 2009.

Shiatsu metoda podiže vitalnost

Tanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zimskom periodu često uočavamo pad energije, veliki umor, nerijetko i pojavu depresije. Neke znakove pada energije skloni smo zanemariti, a rješavanju problema doprinijet ćemo ukoliko mu pristupimo cjelovito, tvrdi iskusna Makronovina shiatsu praktičarka Tatjana Rutonić

Zanimljivo je usporediti kako se pad energije očituje na globalnoj razini kroz ratove, prekomjernu akumulaciju materijalnih sredstava i slično, i na individualnoj razini u obliku kroničnog umora, unutarnjeg nemira i tako dalje.

Postoji izreka: 

"Ako želiš promijeniti svijet, promijeni svoju okolinu.
Ako želiš promijeniti svoju okolinu, promijeni svoju obitelj.
Ako želiš promijeniti svoju obitelj, promijeni sebe."

Da bismo promijenili stvari na globalnoj razini jedino što možemo i moramo učiniti jest promijeniti sebe, a to možemo učiniti njegovanjem uma i tijela.

Kada njegujemo um kroz unošenje kvalitetnih sadržaja, koncentraciju, kontemplaciju i meditaciju te mentalno promišljanje koje vodi prema općoj dobrobiti, tada smo svjesni svojih mogućnosti, potencijala, ali i ograničenja u datom trenutku ili u dužem vremenskom razdoblju.

Shiatsu - tajna vitalnosti

Što se tjelesne razine tiče, istaknula bih važnost pravilne prehrane, tjelovježbe i disanja. Nadalje, neki ljudi su zaista darovani snažnom konstitucijom (naslijeđe), te će tijekom života moći više odstupati od ravnotežnih stanja.

No to uistinu ne znači ništa u smislu kvalitete življenja, ispunjenosti i osjećaja sreće - ne bismo se trebali uspoređivati s drugima te na tome graditi osobni uspjeh ili neuspjeh. Svaka odluka bi trebala biti popraćena dubokim razumijevanjem osobnih potreba, a to će biti u stanju učiniti i provesti samo uravnotežena osoba

Postupnim uvođenjem noviteta u svoje dosadašnje svakodnevne navike postići ćemo to da ih bez velikih trauma usvojimo. Osobna energetska razina, to jest vitalnost će se iz dana u dan poboljšavati i povećavati, podržavajući velike promjene na ostalim razinama.

Dugogodišnje iskustvo shiatsu praktičarke pokazuje mi da u trenucima kad nam nedostaje energije i kada osjećamo da nam treba dodatni poticaj upravo shiatsu može biti odličan početak, budući da ova metoda rada na tijelu za cilj ima "napuniti" vas energijom i osnažiti vas kako biste se dalje sami aktivirali u ostvarenju boljeg zdravlja i zadovoljstva.

Nema humora bez ravnoteže

Jasan znak normalnog i uravnoteženog energetskog stanja jest osjećaj lakoće pri izvršavanju svakodnevnih obveza, smisao za humor (ne cinizam), spremnost pomaganja drugima (bez očekivanja bilo kakve povratne nagrade, npr. emocionalne), duboki san (ne duži od 6-7 sati), zdrava seksualna želja, normalni apetit te redovna probava.

Pojavit će se također svjesnost o potrebi usklađivanja te pravilnih izmjena odmora i aktivnosti. Probleme i izazove nećemo više stihijski rješavati, već ćemo imati strpljenja za donošenje najbolje odluke u datom trenutku. Ona u sebi može sadržavati trenutno najbolje rješenje, ili odlaganje reakcije na neko vrijeme dok se ne "posloži" potpuna slika.

Nove navike za više energije

Jasni znakovi manjka energije su teško ustajanje ujutro, opći nedostatak volje, redovita potreba za snom u poslijepodnevnim satima, cinizam, nervoza pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, nemiran san te svi problemi vezani za spavanje.

Zatim, nedostatak seksualne želje ili prejaka seksualna uzbuđenost, sklonost perverzijama, nedostatak apetita ili prekomjerni apetit, te svi problemi vezani za unošenje hrane (anoreksija, bulimija, gastritis...), problemi s probavom, "kratki fitilj" to jest brze, snažne, nepromišljene i grube reakcije na okolinu, te razne vrste ovisnosti na tjelesnoj i mentalnoj razini (hrana, piće, droge, kockanje, ovisnost o seksu, o drugoj osobi…).

Bitno je ne zanemarivati simptome manjka energije, a svatko za sebe, kroz elemente koje sam spomenula (prehrana, tjelovježba, disanje), treba iznaći optimalan način i vremenski rok za usvajanje novih navika te po potrebi potražiti dodatni poticaj u obnavljanju energije, primjerice u vidu shiatsu tretmana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.