Dijeta 17. rujna 2009.

Sensa dijeta laže mozgu

Jabuka_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema dr. Alanu Hirshu, tvorcu Sensa dijete, mirisanjem hrane posute aromatiziranim prahom mozak dobiva lažne signale sitosti pa osoba koja koristi Sensa dijetu mršavi ne mijenjajući prehrambene navike. Dr. sc. Ignac Kulier ipak ima drugačije mišljenje o najnovijem dijetnom 'izumu'

Sensa dijeta (www.trysensa.com) vezana je uz ime dr. Alana Hirsha, utemeljitelja teorije da je sve posljedica okusa i mirisa tj da smo 'robovi' ovih osjetila. On je istovremeno utemeljitelj Instituta za istraživanje tretmana putem okusa i mirisa, čiji je rad, kao i nastupi dr. Hirsha na televizijama diljem SAD-a, izazvao brojne kontraverze.

Kako 'prevariti' mozak

Dijeta dr. Hirsha sastoji u tome da se jela posipaju aromatiziranim prahom pa otuda i naziv 'sprinkle diet' (posipati, škropiti). Naime, osjet mirisa i okusa su direktno povezani s mozgom i taj se nervni put prema dr. Hirshu može 'prevariti'. Ukratko, mozak prima impulse kao da se osoba najela a to se zapravo nije dogodilo ili da se mozgu čini kako je tijelo dobilo puno više hrane nego se stvarno to dogodilo.

Rezultat takve 'prevare' je mršavljenje. Intenzivna aromatizacija svake namirnice i zapravo svakog zalogaja upravo ima za cilj smišljenu prevaru mozga. Proizvod Sensa dijete dolazi kao plastični dispenser s dva odjeljka; u jednom je slatki spektar aroma, a u drugom slani spektar aroma.

Uz dispenser priložena je i uputa s dijagramom koji prikazuje način korištenja uređaja. Dispenser se koristi na isti način kao što se jelo začini paprom ili solju - slatka jela posipaju se sadržajem slatkog, a slana slanog spektra aroma.

Noseća sirovina aromatiziranog praha je maltodekstrin ili trikalcij fosfat te silica gel na koje su nanešene umjetne arome otopljene u sojinom mlijeku, odnosno u mliječnim komponentama.

Gubitak 15 kilograma u 6 mjeseci?

Premda ovakav način mršavljenja nema odobrenje FDA, američke udruge za hranu i lijekove, sve su komponemnte u statusu GRAS tj., neškodljive su i mogu se koristiti bez ograničenja. Navodno su obavljena i klinička ispitivanja po kojima se gubi 15 kilograma za šest mjeseci.  Preporučena doza prema autoru je pet do osam okretaja dispensera na svako jelo ili dio jela.

Mana ove relativno nove metode jeste što neki ljudi jednostavno ne podnose jaku aromatizaciju i drugo, mjesečna doza praha košta oko 350 kn, što nije nimalo jeftino.

Postoji i treća mana - nema nikakvih rezultata prije isteka tri mjeseca. Dakle, autorova kompanija se osigurala tako što će svaki ugovoreni klijent nabaviti 'proizvoda' za najmanje 1100 kn.

Istina, tvrtka koja proizvodi aromatizirani prah daje garanciju te jamči povrat novca nakon 60 dana ukoliko klijent nije zadovoljan, osobno sumnjam da takav povrat funkcionira.

Još nešto vrlo zanimljivo; nema znanstvene ocjene takvog tretmana od strane neovisnog stručnjaka ili neke klinike za mršavljenje. Autori ovog neobičnog tretmana su uvjereni da će se stalnim mirisanjem aromatizirane hrane smanjiti apetit, a bogme nekome i zgaditi hrana.

Želiš li saznati više o zdravom mršavljenju i DVD izdanjima dr. sc. Ignaca Kuliera, informiraj se na tel: 01 6688 611

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.