Dijeta 346 prikaza 12. studenoga 2009.

Sarkozy & Bruni na tvom tanjuru

Francuzi-Zk
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjetili smo francuski salata bar 'La Salata' u Jurišićevoj 3 i popričali smo s vlasnicima Richardom Mattonom i Samuelom Paisom koji su nam predstavili novi meni ukusnih i zdravih francuskih salata maštovitih naziva za nadolazeću zimu

Zanimalo nas je kako su uopće dva mlada financijska savjetnika iz Francuske došla na ideju da otvore salata bar u centru Zagreba.

'Moj partner Samuel Pais mi je nakon jednog godišnjeg odmora provedenog u Hrvatskoj, na otoku Visu, na povratku u Francusku predložio da zajedno otvorimo restoran u Zagrebu', priča nam Richard Matton,  vlasnik La Salate.

'Kada smo stigli u Zagreb, shvatili smo da ovdje nedostaje jedno mjesto gdje će ljudi moći jesti zdravu i svježu hranu. U centru grada sve vrvi od fast fooda i hrane koja deblja', objašnjava Richard.

'Ovdje je sve 100 % domaće, napravljeno u restoranu, a sastojke za kruh naručujemo iz Francuske i onda ga sami pečemo u našoj kuhinji. U ponudi imamo i sezonske juhe, punjene palačinke, ukusne francuske deserte poput souffleta od čokolade ili creme bruleei i sjajna francuska vina', objašnjava Matton.

Posebnost La Salate je u tome što kupci mogu gledati kako se hrana priprema i sami odlučiti ako žele dodati malo više ili manje određenog sastojka ili začina. Namirnice su uvijek svježe, a kuhar svako jutro obavezno posjećuje tržnicu Dolac i kupuje svježe povrće.

Kako se je snašao u francuskoj kuhinji, upitali smo kuhara Dejana Brkića.

'U 'La Salati' sam već dvije godine, a za njih sam saznao preko prijatelja. Brzo sam se naviknuo na francusku kuhinju, i sviđa mi se jer klasičnu hranu mogu pripremiti na moderan način. Svako jutro obavezno odem na Dolac po svježe namirnice, a od začina najčešće koristim timijan, bosiljak, ružmarin i provansalske začine, priča kuhar Dejan Brkić.

Richarda smo zamolili i da nam otkrije zašto se Francuskinje ne debljaju, a poznato je koliko uživaju u hrani i vinu.

'U Francuskoj ljudi zapravo ne jedu puno, ali jedu često. Tajna je u malim porcijama, i u uživanju u hrani', kroz osmijeh priča simpatični Richard.

'U Francuskoj se kuhanje smatra umjetnošću, a dobri kuhari se cijene baš poput talentiranih slikara ili glazbenika', za kraj objašnjava vlasnik La Salate.

Sarkozy & Bruni

Sastojci:

  • tikvice
  • mozzarella
  • sojine klice

Jean Jacques Rousseau

Sastojci:

  • matovilac
  • rikula
  • radič
  • menta
  • peršin
  • šunka
  • Roquefort dressing

Salade Nicoise

Sastojci:

  • jaja
  • masline
  • tuna
  • inćuni
  • zelena salata
  • kuhani krumpir
  • kapari
  • rajčica

Gerard Depardieu

Sastojci:

  • krutoni sa kozjim sirem
  • mrkva
  • cherry rajčica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.