Dijeta Dijete A-Ž 26. travnja 2019.

Razgovarali smo s autoricom popularne danske dijete uz koju je izgubila 40 kilograma

Foto: Branko Matijašević
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije nekoliko je tjedana u knjižarama osvanula nova knjiga o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Stigla nam je iz Danske, a dolazi pod naslovom "Skandinavska Sense dijeta".

Ovaj praktičan i vrlo jednostavan način prehrane osmislila je autorica Suzy Wengel koja je, koristeći se metodom koju je opisala u knjizi, lako smršavjela četrdeset kilograma, a tu je težinu uspjela i zadržati. Suzy je posjetila Zagreb kako bi promovirala svoju knjigu pa smo iskoristili priliku te nakratko popričali s njom.

Suzy, možeš li nam objasniti suštinu svoje dijete u nekoliko rečenica? U čemu je tajna?

Jedete hranu koju volite i smijete uživati u kolačima i vinu. Sve to omogućuje zdravorazumski pristup i korištenje "kutija za obroke” koje punite "šakama” hrane. Tajna je u tome da naučite kako slušati potrebe svojega tijela i da s ovim načinom prehrane nastavite i nakon mršavljenja. Kada pojedete, samo zatvorite "kutiju” i sa životom nastavljate bez osjećaja krivnje.

 | Author: Egmont Foto: Egmont

Uključuje li tvoj način prehrane upotrebu snage volje?

Ne previše – sve što vam je potrebno jest vjera u Skandinavsku Sense dijetu kao alat. No morate imati strpljenja i motivacije da se držite metode kutija za obroke.

Kakav je odnos Skandinavske Sense dijete prema danima kada “varamo” (popularni cheat days u mnogim dijetama)? Jesu li oni uključeni?

Smatram da su takvi dani okidač za poremećaje prehrane i jo-jo efekt. Puno je bolje izgraditi zdravi odnos sa svim vrstama hrane – ne dijeliti ih na dobre/loše ili zdrave/nezdrave. Važno je na sve vrste hrane gledati kao na dio uravnotežene i razumne prehrane.

 | Author: Branko Matijašević Foto: Branko Matijašević

Kako osobe koje ne vole povrće ili ne jedu meso mogu slijediti Sense dijetu? Imaš li koji savjet za njih?

Moj savjet osobama koje ne vole povrće: jedite ono koje volite – i pomaknite voće iz pretinca (šake) broj 4 u pretinac broj 2 (više je objašnjeno u knjizi). To će biti sasvim dovoljno. To je dobar savjet i za osobe koje jako vole voće.

Što se tiče osoba koje ne jedu meso: koristite mahunarke – ili možda ribu, ako je jedete – te manje masne sireve ili jaja. I ako ne koristite šaku broj 3 (protein), možete tada dodati jednu šaku broj četiri. Hrana bazirana na škrobu, poput kruha, tjestenine, riže i couscousa, sadrži i dosta proteina.

Slijedi li cijela tvoja obitelj Sense način prehrane?

Da – zato što je to samo normalna hrana. I svi jedemo što volimo – uživamo u kolačima, sladoledu, čipsu i slatkišima kao dijelu uravnotežene prehrane. Ništa nije zabranjeno, ali uglavnom jedemo uravnotežene obroke.

Koliko je tjelovježba važna u dugoročnom održavanju idealne težine?

Tjelovježba je vrlo važna želite li svoje tijelo održavati zdravim. Potiče razvoj mišićne mase, dobra je za održavanje optimalne razine šećera u krvi, za stabilan krvni tlak, razinu kolesterola i mnoge druge stvari.

Možda te zanima... Skandinavska hit-dijeta autorice koja je uspješno izgubila 40 kilograma Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.