Dijeta 31. listopada 2016.

Preporuka knjige: 'Debljina – bolest stila života'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovo je prva knjiga o debljini u Hrvatskoj iz pera endokrinologa. Jozo Jelčić je voditelj Centra za debljinu Zavoda za endokrinologiju Interne klinike Rebro s dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine.

Knjiga Debljina – bolest stila života napisana je tako da je autor spojio prirodno-znanstveni i društveno-humanistički pristup bolesti koja ima duboke društvene korijene i predstavlja veliki medicinski i javnozdravstveni problem. Kroz interdisciplinarni pristup, autor prikazuje problem debljine kao kronične bolesti koju uzrokuje život u suvremenoj Zapadnoj civilizaciji.  | Author: Algoritam Foto: Algoritam

Debljina nije samo bolest prehrane

Na pitanje koji su uzroci debljine i može li se na njih utjecati vrlo sažet odgovor je: Znanstvena istraživanja su pokazala da je debljina bolest stila života koji je produkt današnje civilizacije. Unatoč tome, većina oboljelih živi u uvjerenju da je debljina bolest prehrane. Poremećaj prehrane zaista postoji i jedan je od neposrednih pokretača debljine, ali je on tek "vrh sante leda", dok su ispod površine skrivene snažne društvene sile koje uzrokuju nezdrav stil života. Dakle, da bi se problem razumio važno je istražiti povezanosti kulture i stila života i njihovog utjecaja na prehranu, tjelesnu aktivnost i spavanje.

Debljina je prva knjiga koja pokazuje rezultate studija o primjeni dijeta u liječenju i daje objašnjenje dugoročne neučinkovitosti dijeta. "Dijete nemaju nikakvu dugotrajnu korist u liječenju debljine, jer predstavljaju krajnje dehumaniziran, ‘robotiziran’ način prehrane, koji je dugotrajno neizdrživ. Zato nikakva snaga volje ne pomaže u dugotrajnom pridržavanju dijeta. Ljudska prehrana je spontana i automatizirana."

Knjiga donosi pregled načina prevencije i liječenja debljine

U knjizi su rastumačeni uzroci i mehanizmi nastanka debljine, patofiziološki mehanizmi, komplikacije, prevencija i liječenje, te prepreke i opasnosti koje stoje na tom putu. "Knjiga Debljina na znanstven, a širem krugu čitatelja dostupan način, razlaže fenomen debljine i sveobuhvatnom argumentacijom uvodi čitatelja u srž problema. Debljina je izvorno djelo, prva knjiga u nas koja se sveobuhvatno bavi problemom debljine s javnozdravstvenog, medicinskog, sociološkog, kulturološkog i gospodarskog aspekta. Ova interdisciplinarnost je novost u pristupu problemu debljine u našoj literaturi i predstavlja posebnu kvalitetu knjige." prof. dr. Mirko Koršić.

Više o knjizi te načinima kupnje, saznaj na stranicama izdavača - Algoritam

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.