Dijeta 06. lipnja 2016.

Prednosti i nedostaci paleo prehrane

Meso_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Paleolitska prehrana obuhvaća namirnice do kojih se dolazi lovom, ribolovom ili sakupljanjem plodova u prirodi. Ideja na kojoj se zasniva ovaj koncept prehrane slikovito glasi: da se pećinski ljudi nisu tako hranili, ne bismo ni mi danas postojali. Nutricionisti se zalažu za ovaj tip prehrane jer ona ne sadrži namirnice s praznim kalorijama

Prednosti ovakvog načina prehrane

Vjerojatno nećeš bita gladna. Proteini se duže probavljaju, a biljna vlakna iz voća i povrća će te zasititi. Veće su šanse da ispuniš preporučenu dnevnu dozu od devet do 12 porcija voća i povrća – što znači da ćete osigurati organizmu dovoljno antioksidansa, vitamina, minerala i biljnih vlakana. U organizam ne unosiš prerađene namirnice bogate solju, šećerom i konzervansima. Vjerojatno ćete izgubiti na težini, jer je izbor namirnica sužen.

Koji su nedostaci?

Deficit ključnih hranjivih tvari (koje istovremeno stvaraju osjećaj sitosti), poput kalcija i vitamina D iz mliječnih proizvoda,  vitamina B ­ kompleksa iz žitarica. Ukoliko je crveno meso tvoj jedini izvor željeza, postoji rizik da počneš konzumirati previše zasićenih masnih kiselina, koje povećavaju opasnost od pojave srčanih bolesti.

Saznaj više o proteinima koji su osim u mesu, zastupljeni i u gljivama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.