Dijeta 26. lipnja 2012.

'Odijela mi više nisu tijesna'

Mestar34_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Davor kaže kako svakodnevno dobiva pohvale za svoj novi izgled, a po hlačama i odijelima koji ga više ne stežu osjeća da se dogodila velika promjena. Ipak, sad na kraju programa osjeća laganu tjeskobu jer je svjestan da ovaj dvomjesečni program nije pokretna traka s koje bi trebalo sići i 'navaliti' na hranu, već trajna promjena loših i nepotrebnih prehrambenih navika

Ne mogu se posve sigurno odlučiti je li bilo teže na početku, kada se misija skidanja devet kilograma činila nedostižnom, ili sada kada dolazimo do kraja. Naime, lagano se uljuljkam u pohvale i samog sebe uvjerim da je sve u redu i da ne trebam dalje misliti na težinu.

Dnevnik s mora

Lastika na donjem rublju koja se bila presavinula od težine trbuha, nakon nekog se vremena i nekoliko pranja ponovno izravnala. Kao nagradu sebi samom naručio sam iz Amerike nekoliko pari Abercrombie and Fitch bokserica. Ali to nije sve. Ovo pišem na moru, nakon što sam se vratio s Velebita i ručka u divljini nakon hodočašća za blagdan Sv. Ivana Krstitelja.

Okretala se janjetina, a na roštilju se pekao svinjski vrat. Janjetina je specifično masna, jede se uz dosta mladog luka. Zato sam birao svjetlije komade, bez masti. Umjesto kolača- komad smokvenjaka, jela napravljenog od mljevenih suhih smokava i malo travarice. Bez gemišta, ali uz tri čaše crnog vina, i dvije litre mineralne vode. Sutra se opet vraćam na programu iz Vitaminoteke

Janjetina - iznimka, ali ne i pravilo

Kad sve zbrojim, moj uobičajeni jelovnik izgleda ovako. Dan počinjem uz šalicu jakog espressa, bez mlijeka, samo sa sladilom. I to djeluje dobro na probavu. Primjerice, nema neugodnog zatvora i višednevnog izostanka stolice kao kod mesne dijete. Glad se može utažiti orašastim voćem, bademima, kikirikijem u ljusci.

Obitelj se navikla da kuhamo uglavnom integralnu tjesteninu. U hladnjaku uvijek ima skuhane mješavine zelenog čaja i čaja od mente, s kolutićima
limuna. Kažu da zeleni čaj topi masnoće... Ako odlazim na vježbanje, ne jedem sat i pol prije treninga. Rad sa Sašom iz First Fitnessa jedan je od najvećih uspjeha u programu. Radimo čitav niz vježbi koje razvijaju pokretljivost, koordinaciju ruku i nogu, i što je najvažnije redovit sam. Tri puta tjedno rad pod nadzorom trenera mora dati rezultate - jer i kad ti se ne da, kad bi najradije otišao na piće ili odspavao, unaprijed dogovoreni trening se ne smije propustiti.

 

Vježbom do savršenstva

 

 

Saša mi je pokazao da postoje i jednostavne vježbe s pomagalima koje mogu nositi sa sobom, a da ne zauzimaju prostor. Elastična traka, boksački štrik, par utega od 2 kg pomagala su s kojima se može vježbati sat vremena vrlo sadržajno. Kada prestane naš program, ostaje druga faza.

U drugoj fazi kojoj bi se trebao prisiliti kroz tri mjeseca vježbati svaki dan oko sat vremena ili jednostavno prošetati do Sljemena, voziti bicikl ili trčati po Jarunu. To će pokrenuti mehanizme u tijelu i pojačati efekte treninga, uz uvjet da se nakon tog vremena nastavi vježbati 2-3 puta tjedno.

Opuštanje uz LPG tretmane

I nakon treninga, dobro se opustiti se uz LPG tretman, iako mislim da on ne bi imao tolikog efekta da ne radimo sve ostalo. Tretman je ugodan, opuštajući, oblikuje, ali mislim da njegovi najbolji rezultati dolaze uz pravilnu prehranu i ispravno vježbanje. Ipak ne možeš očekivati od stroja da radi umjesto tebe.

Psihološke čarolije

I tako smo dva mjeseca počinjali s espressom, mijenjajući prehrambene navike, vježbajući, koristeći Lkarnitin, masirajući se. Bilo je kriza, ali ne velikih. Imao sam osjećaj da se radi o tek malo razumnijem konzumiranju hrane, i pravilnijem vježbanju, a rezultati su vidljivi.

Nadam se još samo da će psihološke čarolije našeg sportskog psihologa Čerenšeka djelovati još dugo, jer smo naše smjernice za zdravi život napisali
u nekoliko važnih natuknica i postulata. I kad je nedoumica ili kriza samo ih pogledam... da se opametim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.