Dijeta Dijetni savjeti 18. kolovoza 2016.

Odaberi dijetu koja najbolje odgovara tvojim godinama

Dijeta
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije podjednako lako izgubiti višak kilograma u dvadesetima i, recimo, u četrdesetima. Zato ni dijeta ne treba biti ista, jer što smo stariji, to se metabolizam više usporava, pa više moramo voditi računa o prehrani i unosu kalorija.

Dijeta koja ne odgovara starosnoj dobi vrlo često je razlog zbog kojeg se kilogrami ne gube. Zato je važno jelovnik prilagoditi godinama, pogotovo kada želimo smršavjeti.

Ako imaš od 20 do 29 godina

Najbolji način za gubljenje kilograma u ovim godinama je voćna dijeta. Voće je bogato vitaminima i odlično je u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Pektin, voćna kiselina i kalij – najčešći sastojci voća – sagorijevaju kalorije, te poboljšavaju metabolizam i probavu.

Prije provođenja dijete svakako se konzultiraj s liječnikom, a ujedno pročitaj više o voćnoj dijeti s jagodama.

Ako imaš od 30 do 39 godina

Kada se prijeđe trideseta, metabolizam se usporava. Tada treba smanjiti unos kalorija i ne izbjegavati fizičku aktivnost. Ne treba težiti brzim dijetama, jer će se koža opustiti pa ćeš izgledati starije. Najbolje su dijete kojima se gubi od 2 do 2,5 kilograma mjesečno. Idealna dijeta sastoji se od povrća, jer će se tako spriječiti “napadaji gladi” i oscilacije u težini.

Saznaj koje namirnice mogu ubrzati metabolizam.

Ako imaš od 40 do 49 godina

Veliki broj žena nakon četrdesete godine ima problem s težinom: mišićna masa se smanjuje, a masne naslage povećavaju se uslijed hormonalnih promjena. Najveću količinu hrane trebate konzumirati tijekom prvog dijela dana i imati laganu večeru u ranim večernjim satima. Ne trebaš uzimati više od 30 posto masnoće od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Jedi češće ribu i morske plodove. U ovoj životnoj dobi tvoje tijelo počinje zadržavati tekućinu. Idealna dijeta je ona koja uključuje rižu.

Saznaj više o francuskoj formuli uspješne dijete, a čija je osnovene postavka postavke unos specifičnih makronutrijenata u točno određeno doba dana, a takvim se načinom prehrane postižu bolja probava hrane, apsorpcija hranjivih tvari, regulacija tjelesne težine i poboljšanje općega zdravstvenog stanja 

Ako imaš više od 50 godina

U ovim godinama potrebno je manje energije nego nekom od dvadeset. Jedi od četiri do pet manjih porcija dnevno. Najučinkovitje tvari koje razlažu masnoću su enzimi. Ananas je bogat enzimima i vitaminom C i odličan je pomoćnik probavnom traktu.

Pročitaj koje se još namirnice, osim ananasa, preporučuju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.