Dijeta 16. prosinca 2010.

Nakon 66 dana Ani hlače plešu u struku

Butara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U desetom tjednu akcije "Mršavimo zajedno" Ana je bila na završnom pregledu u Poliklinici Sunce, koji je pokazao da su joj se smanijle na početku granične vrijednosti kolesterola i masnoća u krvi. Pročitaj u njezinom dnevniku kako se osjeća nakon 33 odrađena treninga, 14 tretmana i punih 66 dana nove prehrane

Raspoloženje: opuštena nakon idealne kombinacije treninga i saune

Tjelesno stanje: prezadovoljna odrazom u ogledalu (zar sam to stvarno ja?)

Kako izgleda zadnji, deseti tjedan programa "Mršavimo zajedno"? Na uhodanoj relaciji stan-trening-fakultet nema većih odstupanja, kao ni u kuhinji. Iza mene je i zaključni razgovor sa sportskim psihologom Igorom Čerenšekom, odrađen je i posljednji trening sa Tomislavom Jurakom, mojim osobnim trenerom, a Karmela i ja smo ponovno bile upućene u Polikliniku Sunce kod dr. Davora Augusta, na završni pregled. Zaključni razgovor, poslijednji trening, završni pregled... Zar već?

"Najteže je riješiti prvih tisuću zadataka", stalno je ponavljao naš gimnazijski profesor matematike, a mi smo ga svi redom blijedo gledali. Kasnije se ispostavilo da ne samo da je bio u pravu, nego se ta njegova čuvena izjava može primijeniti i na ostale aspekte života, a moram priznati, često se je sjetim. Pogotovo kad odvrtim film na početak listopada, kada smo Karmela i ja objavile rat suvišnim kilogramima, promjenile sadržaj hladnjaka i hrabro zakoračile u teretanu.

Zabavna kuhinja i naporni treninzi

Promjena prehrane mi od samog starta nije teško pala – već zasićena ugljikohidratima u raznoraznim varijantama objeručke sam prihvatila novi jelovnik kojeg su mi sastavile nutricionistice Vitaminoteke. Problem mi je predstavljala samo prva nabavka namirnica - za pojedine nisam znala ni kako izgledaju, tražim li povrće, žitarice ili nešto treće?

S druge strane, koliko god me zabavljala kuhinja, toliko je bilo teško ponovno pokrenuti uspavano tijelo, koje je, uz zanemarive prekide, dotad bilo u dugoj fazi mirovanja. "Dvadeset minuta na orbitreku na drugom nivou?! Pa kako ću to izdržati? Srušit ću se!", mislila sam si pri samom kraju prvog treninga, već izmučena sa nekoliko serija trbušnjaka, sklekova i vožnje bicikla.

Danas, deset tjedana kasnije, na nivou 12 vježbam bez problema (a kad me ponese pojačam i do 16), sa smiješkom se prisjećajući teških početaka, tih "prvih tisuću zadataka". Iako je promjena prehrane izuzetno bitan faktor, mršavljenje bez vježbanja je puno sporije i mnogo manje motivirajuće - jer vježbanje ubrzava metabolizam, a kilogrami i centimetri se brže gube. 

Sve hlače su mi preširoke

Sjećate se mog oduševljenja kad sam ustanovila da mogu ponovo stati u sve svoje stare traperice? Kakvo je to veselje bilo! A tek motivacija za dalje! Sada sam ponovo, kao i na početku, najčešće u tajicama, jer više ni remen ne spašava stvar. Za sada se snalazim, a veći shopping odgađam do daljnjeg, dok se težina ne stabilizira.

Uz mišiće, trenirala sam i samokontrolu: neki dan, kad se prijateljica počastila sočnim čokoladnim muffinom nisam ni trepnula! Želja za čokoladom je minula, a onaj neprijateljski unutarnji glas koji me prvih nekoliko tjedana povremeno pokušavao omesti je promijenio karakter – sada se javlja na treninzima, u vidu unutarnjeg motivatora i viče. "Ajmo, možeš ti više i bolje nego prošli put!"

Svo to vrijeme, kao dodatan poticaj križala sam dane na kalendaru. Bilanca je sljedeća: 33 odrađena treninga, 14 tretmana, punih 66 (!) dana nove prehrane. Tek sad, kad su sve aktivnosti brojčano izražene, vidiljivo je koliko je to zapravo bio veliki pothvat! A ja se neusporedivo bolje osjećam – brzo zaspim i čvrsto spavam, izvrsnog sam raspoloženja ("Ništa mi neće ovi dan pokvarit, vapšuvari, vapšuvari!") i imam puno više energije.

Novogodišnje odluke

Bliži se kraj godine, summa summarum 2010. i donošenje novogodišnjih odluka koje često uključuju i odluku o mršavljenju. Nadam se da ste osnove zdrave prehrane uspjeli usvojiti uz nas – trudite se redovito doručkovati i pijte puno tekućine, smanjite količinu obroka, isprobajte neke od naših recepata i pokušajte izdvojiti vrijeme za neku fizičku aktivnost.

Budite uporni, jer vi to možete! Znate onu – ako misliš da možeš i ako misliš da ne možeš, u oba slučaja si u pravu. Zahvaljujem vam na podršci i želim vam svako dobro u Novoj godini!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.