Dijeta 27. rujna 2011.

Najčešće zamke na dijeti

Shake
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka i švedska istraživanja pokazala su da osobe koje piju dijetne napitke zapravo dobivaju na težini u usporedbi s onima koji ih ne piju. Razotkrivamo najčešće greške koje rade žene tijekom provođenja dijete

Želiš smršavjeti i provodiš mjere koje si pročitala ili možda slijediš savjete prijateljica? Primjerice, mnoge cure na dijeti upadnu u zamku zvanu "šest malih obroka dnevno". Tih šest malih obroka brzo se pretvore u tri mala i tri velika, sve do šest velikih, s predvidljivim posljedicama.

Smisao ove taktike je jesti pomalo svaka tri sata, da organizam ne osjeti glad, a da ukupna količina kalorija bude manja nego da se jedu tri velika obroka. Nijedan obrok u varijanti "šest dnevno" ne smije prelaziti 350 kalorija pa doznaj i zabilježi koliko koja namirnica donosi kalorija.

Mnogi umaci za salatu su visokokalorični

Tko bi rekao da se među dijetnim zamkama kriju i salate? Pa i one klasične, s povrćem. Salate su primjerene za one koji žele smršavjiti. Ali, ne i salate zatrpane umacima!

Mnogi umaci za salatu su visokokalorični i mogu imati sličnu energetsku vrijednost kao sočan burger s prženim krumpirićima. Drži se vinskog octa i bezmasnih ili nisko masnih umaka.

Dijetni napitci ipak nisu bezazleni!

Dijetni napitci zvuče bezazleno, ali kriju podmuklu zamku: tko pije dijetna osvježavajuća pića živi u uvjerenju da si zahvaljujući tome smije priuštiti više hrane. Američka i švedska istraživanja pokazala su da konzumenti dijetnih sokova zapravo dobivaju na težini u usporedbi s onima koji ne piju nijednu verziju takvih sokova.

Umjesto njih, žeđ utaži izvorskom ili mineralnom vodom (postoje i one s okusima!), cijeđenom narančom i limunom ili obranim mlijekom. A najbolji napitak od svih je zeleni čaj, jer ubrzava metabolizam i diže raspoloženje.

Reci ne koktelima!

I alkoholna pića su opasnost, a naročito kokteli. Iako alkoholna pića nemaju sladak okus, mogu sadržavati šećer te zbog sadržaja alkohola imaju visoku energetsku vrijednost.

Neka pića poput piva i crnog vina ne samo što ne utažuju glad, nego bude apetit. Povrh svega, oslabljuju volju i mame te da grickaš i onu hranu koje bi se inače (trijezna) klonila. Ako imaš želju za alkoholom, posluži se bijelim vinom i potom preskoči desert.

Iduća dijetna greška ne tiče se namirnica koje unosiš, već pratećih radnji. Čitanje novina, gledanje filma ili igranje na računalu tijekom jela potencijalno vodi do prejedanja i debljanja.

Ako nisi koncentrirana na jelo, lako je moguće da ćeš izgubiti nadzor nad količinom hrane. A možda ćeš nehotice dodati na jelo majoneze ili punomasnog sira. 

Nedostatak sna pojačava osjećaj gladi

I u ovom slučaju istraživanja govore da oni koji rade još nešto uz jelo nadrapaju u pogledu kilaže. Baš kao i oni koji nedovoljno spavaju.

Nedostatak sna može pojačati osjećaj gladi i želju za hranom koja obiluje ugljikohidratima. Zvuči paradoksalno, ali za vitkost je povoljnije spavati malo previše nego premalo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.