Dijeta Dijete A-Ž 18. siječnja 2017.

Najbolje dijete u 2017. godini i one koje treba izbjegavati

Dijeta_8
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Samo zato jer neki program donosi dijetni plan ne znači da će on zaista i djelovati. Kako bi izbjegla metodu pokušaju i promašaja pročitaj za koje dijete U.S. News and World Report tvrdi da doista djeluju, a koje je proglasio gubitkom vremena.

Da bi došli do podataka o najgorim i najboljim dijetama novinari i urednici U.S. Newsa mjesecima su prikupljali podatke o najpopularnijim dijetama iz stručnih časopisa i iz Vladinih izvješća o smjernicama za zdravu prehranu. Nakon što su prikupili podatke i selektirali ih poslali su ih na analizu nutricionistima, liječnicima, psiholozima i fitness trenerima. Stručnjaci su potom ocijenili dijete u skladu sa sljedećim kategorijama:

  • Koliko ju je lako/teško slijediti
  • U kojoj je mjeri učinkovita gledano dugoročno i kratkoročno
  • Nutritivna vrijednost dijete
  • Sigurnost za zdravlje
  • Djeluje li kao prevencija protiv razvoja dijabetesa i srčanih oboljenja

Tri najbolje dijete

Najboljom je proglašena Weight Watchers dijeta. Program Weight Watchers temelji se na četiri osnovna principa: načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci. Dijeta se temelji na sustavu bodovanja koji omogućuje pojedincu da sam bira svoje obroke. Prvi korak u sklopu dijete je s obzirom na vlastitu visinu, trenutnu tjelesnu masu, dob i tjelesnu aktivnost odrediti broj bodova koji se svakodnevno mogu 'potrošiti'. Budući da svaka namirnica ima određeni broj kalorija i nutritivnih vrijednosti i donosi određeni broj bodova, njihovom kombinacijom sudionik programa kreira obroke po želji, naravno u okviru dozvoljenih bodova.

Kalendar-Dijeta | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Na drugom mjestu je Jenny Craig dijeta. Jenny Craig je jednostavna i raznolika dijeta u kojoj nema brojanja kalorija i zabranjenih namirnica. U skladu je s nutricionističkim preporukama te omogućuje polagani gubitak kilograma što je za organizam puno prihvatljivije od "ekspresnog" mršavljenja. Osobe se educiraju o nutritivnoj vrijednosti namirnica te se uči o važnosti kontrole porcija. Podrška savjetnika koji je također predviđen u ovome programu može pomoći u ustrajnosti na dijeti. Program ujedno potiče na tjelesnu aktivnost i usvajanje zdravih životnih navika što su sve pozitivne točke.

Doznaj više o Janny Craig dijeti

Dijeta_4 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Na trećem mjestu je Volumetrijska dijeta. Zagovornici ove dijete drže se pravila "više je bolje". Volumetrijsku dijetu razvila je nutricionistica Barbara Rolls još 2000. godine. Ideja je da se namirnice s visokim sadržajem vode kao što su juhe i variva jedu češće i u što većim količinama i time se postiže sitost pa oni koji je se pridržavaju nemaju osjećaj da su uskraćeni za neku vrstu hrane. Prednosti ove dijete su zdravlje srca i krvnih žila i kontrola šećera u krvi te moguće sprečavanje nastanka dijabetesa. Međutim ovom dijetom rezultati ne dolaze preko noći jer je djelotvorna jedino ako je se držiš dugoročno.

Dvije najgore dijete

Popularne dijete "Dijeta 30 dana" i "Paleo dijeta" bile su na dnu liste. Ako se uzme u obzir da su se našle na 36. i 38. mjestu od ukupno 39 dijeta onda je sve jasno. Stručnjaci su ih ocijenili lošima jer su restriktivne, puno je namirnica izbačeno i gubi se veliki broj kilograma u kratkom vremenu, što nije dobro za zdravlje. Uglavnom se baziraju na proteinima i mastima i rizične su zdravlje srca i bubrega. Obje dijete mogu uzrokovati nutritivni deficit.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.