Dijeta i fit i cheat 14. kolovoza 2020.

Najbolje biljke za detoks i kako ih kombinirati s hranom

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kategorije ljekovitog bilja koje se uzimaju u obzir za detoksikaciju sadrže čak 18 različitih oblika razvrstavanja, a neke od tih kvaliteta su njihova antibakterijska, protuupalna, antivirusna, antifungalna, antimikrobna, antispazmatična i dijuretska svojstva.

Bilje se upotrebljava tisućama godina u raznim kulturama za liječenje različitih bolesti i zdravstvenih stanja. Sa svojom dugom povijesti, popularnošću i prijavljenom djelotvornošću, nije čudo što se mnogi ljudi okreću biljkama kako bi pomogli tijelu u izbacivanju štetnih tvari. Tijelu je potrebna stalna prehrambena potpora za detoks koji je u tijeku, pa je konzumacija zdrave, uravnotežene prehrane pune cjelovite, neprerađene hrane važan korak u smanjenju toksičnog opterećenja. Kao dodatak cjelovitoj prehrani i redovitom vježbanju, možeš razmotriti uvrštavanje nekih od ovih biljaka, poznatih po svojim detoksikacijskim svojstvima u svakodnevnu prehranu. Budući da bilje može potaknuti nuspojave i komunicirati s drugim biljem, dodacima prehrani i lijekovima, prije početka biljnog režima uvijek se treba posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom.

Korijander

Naša su tijela svakodnevno izložena teškim metalima putem hrane, vode, lijekova, industrijski obrađene hrane, zagađenja i još mnogo toga. Kad se teški metali nakupe mogu dosegnuti toksične razine i dovesti do niza simptoma i kroničnih stanja. Kemijski spojevi u korijanderu djeluju kao prirodna sredstva za čišćenje, vežu se za toksične metale i otpuštaju ih iz tijela. Može se dodati svim vrstama hrane - jelima od peradi i ribe, salatama, umacima, smoothieima i još mnogo toga.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Maslačak

Maslačak se tradicionalno koristi kao diuretik, a preliminarna istraživanja sugeriraju da može pomoći u poboljšanju rada jetre i žučnog mjehura. Sadrži vitamine A, B6, C, D i K plus minerale, poput željeza, kalija, cinka i više razine beta karotena od mrkve.
Gotovo niti jedan dio biljke maslačka ne ide u otpad jer su korijen, lišće i cvijeće jestivi i koriste se u terapeutske svrhe. Od maslačka se može napraviti čaj, a neki ga dodaju i u salate. 

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock
 

Sikavica

Biljka koja se najčešće preporučuje za podršku radu jetre je sikavica. Za njezin aktivni spoj, silimarin, klinički je dokazano da stabilizira stanične membrane i potiče puteve detoksikacije. Ima i protuupalno djelovanje, a neka istraživanja sugeriraju da čak može pomoći jetri da regenerira tkivo. Budući da silimarin nije jako topiv u vodi ili ga tijelo ne apsorbira dobro, većinom se koristi kroz pripravke koji sadrže 70 do 80 posto silimarina.Sikavica se pije kao čaj.

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock


Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja se široko koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini za liječenje probavnih smetnji i poremećaja jetre. Kurkumin je snažna fitokemijska komponenta koja kurkumi daje karakterističnu svijetlo žutu boju i potiče proizvodnju žuči iz žučnog mjehura. Eliminira toksine u jetri i pomlađuje stanice koje razgrađuju štetne spojeve.

 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kurkumin je također poznat po svojim protuupalnim i anti-oksidativnim učincima. Studije pokazuju da bi čak mogao biti koristan u prevenciji i liječenju raka i Alzheimerove bolesti. Za konkretnu zdravstvenu korist potrebno je više od povremenog posipavanja kurkume po jelima, pa je uzimanje kurkumina kroz dodatke prehrani možda najbolji put. Ali kuhanje s kurkumom može biti ugodno i povoljno. Njezin zemljani okus pojačava okus tjestenine, žitarica, juha, jaja, grah i lisnate zelene salate. Za jednostavno dodavanje povećanja učinkovitosti, jelo koje sadrži kurkumu začini crnim paprom. Studija objavljena u časopisu Clinical Pharmacokinetics pokazala je da unos kurkumina u kombinaciji s piperinom, alkaloidom iz papra, jako povećava bioraspoloživost kurkumina.

Upoznajte nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznajte više!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.