Dijeta 02. kolovoza 2012.

Mršavljenje s eko namirnicama

Eko-Dijeta_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razina toksina u krvotoku i tkivima može se povećati tijekom mršavljenja, ako su ti se u tijelu nataložili otrovni spojevi iz prerađene hrane. Iz nedavno izašlog priručnika "Mršavljenje bez dijete" Georga Mateljana, donosimo ti dio u kojem autor odgovara na pitanje zašto su ekološki uzgojene namirnice važne za zdravo mršavljenje

Više o knjizi "Mršavljenje bez dijete" u izdanju Planetopije pročitaj u našoj čitaonici.

Kao što već znaš, veliki sam pobornik ekološki uzgojene hrane i uvjeren sam da ona predstavlja najbolje rješenje želiš li izbjeći zagađivanje i optimizirati unos hranjivih tvari. Ali što je s mršavljenjem? Jesu li ekološki uzgojene namirnice bolji izbor ne samo zbog svoje prehrambene vrijednosti nego i zato što će ti pomoći pri mršavljenju i regulaciji zdrave tjelesne mase?

Kako djeluju zagađivači u hrani?

Iako još nisu provedena istraživanja koja bi se pozabavila usporedbom mršavljenja tijekom prehrane ekološki uzgojenim namirnicama, s mršavljenjem tijekom konzumacije namirnica koje nisu iz ekološkog uzgoja, određeni su me dokazi uvjerili da je posebno važno obratiti pozornost na prednosti ekološkog uzgoja, ako ti je cilj zdravo smršavjeti.

Prvo, u pitanju su zagađivači u hrani. Ako pokušaš smršavjeti, određene se opasnosti za zdravlje na koje inače ne bi obraćala pozornost mogu pokazati izuzetno pogubnima, a tu se ubrajaju opasnosti od trovanja kemijskim tvarima iz okoliša i kemijskim spojevima u hrani. Istraživanja su, primjerice, pokazala da se razina toksina u krvotoku i tkivima može povećati tijekom mršavljenja. Pored toga, u tom se periodu otežano odvija uobičajeni metabolizam kojim se detoksiciraju opasne kemijske tvari.

U kostima se talože teški metali

Pravila proizvodnje ekološki uzgojene hrane drastično smanjuju razinu opasnih kemijskih spojeva, uključujući pesticide, otapala i teške metale. Spomenuti kemijski spojevi mogu biti posebice opasni kad si na dijeti jer se tijekom mršavljenja puno češće oslanjaš na zalihe hranjivih tvari u tijelu i tako, primjerice, koristiš masnoću iz masnih stanica kako bi se domogla energije − upravo je to jedan od ključnih načina mršavljenja (i gubitka masnog tkiva).

No pritom isto tako može doći do povećanog unosa minerala u kosti i njegova povećanog gubitka, kao i povećanog unosa aminokiselina u mišiće i njihova povećanog gubitka. Premda se tijekom mršavljenja obujam tvog tijela može smanjiti zajedno s tjelesnom masom, tvoj metabolizam pri tom može uvelike trpjeti. Ako ti se u kostima natalože teški metali (poput olova), u masnim stanicama toksini topljivi u mastima (poput otapala i nekih pesticida), spomenuti bi se otrovni spojevi mogli osloboditi tijekom procesa mršavljenja.

Put prema uspjehu

Tvoja jetra i bubrezi tijekom djete reagiraju intenzivnijim procesom detoksikacije, što zauzvrat zahtijeva više energije i više hranjivih tvari. Mršavljenje predstavlja razdoblje kad tijelo treba  izvući najviše iz najmanje količine koja mu je na raspolaganju. Drugim riječima, ono podrazumijeva manji unos hrane, ali istodobno pojačani metabolizam, a pritom se veliki naglasak polaže na namirnice kojima se hraniš. Štoviše, smanjena količina hrane mora odraditi puno više u prehrambenom i metaboličkom smislu.

Ekološki su uzgojene namirnice ključno rješenje na putu prema uspjehu jer uz najmanju količinu nude najviše hranjivih tvari! Znanstvena se istraživanja još uvijek bave nutritivnim razlikama između namirnica iz ekološkog i onih iz industrijskog uzgoja.

Dvadeset posto više hranljivih tvari

Iako se komparativno istraživanje doima logičnim rješenjem, spomenute se razlike ne mogu uvijek lako ustanoviti. Ipak, uzimajući u obzir istraživanja u posljednjih 20 godina, dokazi upućuju da je hrana iz ekološkog uzgoja kvalitetnijeg prehrambenog sastava od hrane koja nije ekološki uzgojena: u prosjeku, ekološki uzgojene namirnice imaju 10 do 20 posto više hranjivih tvari.

Isto se tako možeš domoći dragocjenih hranjivih tvari u kalorijama koje trošiš, ili čak smanjiti količinu hrane, a da ih pritom ne izgubiš, što je od vitalne važnosti kad se obračunavaš s metabolizmom. Iako bi tijekom mršavljenja veći naglasak trebala staviti na svježe voće i povrće, sjeti se da se prednosti ekološki uzgojene hrane ne tiču samo spomenute prehrambene skupine. Orašasto voće, sjemenke, maslinovoulje, mahunarke, cjelovite žitarice, krto meso, nemasno mlijeko i mliječni proizvodi pobrinut će se za tvoje zdravlje tijekom procesa mršavljenja ako pritom potječu iz ekološkog uzgoja.

Više info: www.planetopija.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.