Dijeta Dijete A-Ž 10. siječnja 2017.

Mono dijeta: Jedna od top deset dijeta u 2016. godini

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od 10 najtraženijih dijeta na Googleu u 2016. godini bila je Mono dijeta. Dijeta podrazumijeva da se cijeli dan jede samo jedna namirnica, primjerice u ponedjeljak jedeš samo banane, a utorak isključivo tjesteninu idt. I glumac Matt Damon bio je na Mono dijeti kada je morao smršavjeti za ulogu te je svaki dan jeo samo pileća prsa.

Kako djeluje Mono dijeta?

"Zagovornici dijete tvrde da se unosom samo jedne vrste namirnice tijekom dijete manje opterećuje probava, jer se unosi manje hranjivih tvari te se ne opterećuje metabolizam", govori  Pauline Hackney, nutricionistica u Westchester Medical Center u New Yorku. Kada tijelo ne mora snažno raditi smanjuje se nadutost, a tijelo lakše iskorištava nutrijente iz namirnice koja se konzumira te mu je dovoljan i manji unos kalorija. Ali, Hackney je napomenula da iako ove tvrdnje zagovornika Mono dijete zvuče logično, za njih nema znanstvenih dokaza.

Tri prirodna recepta protiv nadutosti, od kojih je jedan fantastičan!

Banana_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Može li se smršavjeti s ovom dijetom?

Istina je da ova dijeta može dovesti do brzog mršavljenja zato što je kalorijski unos vrlo nizak. Zagovornici dijete također tvrde da Mono dijeta smanjuje žudnju za slatkom, slanom i masnom hranom. Hackney ne negira ove tvrdnje, ali kaže da način prehrane koji propisuje Mono dijeta može prouzročiti dosta štete za tijelo. "Već nakon tjedan dana ovakve prehrane u tijelu se može stvoriti kemijski disbalans. Dijeta vodi do slabljenja mišića, a manje mišića znači i sporiji metabolizam, što znači da ćeš sa svakom novom dijetom u budućnosti sporije gubiti kilograme. Osim toga čim prestaneš s Mono dijetom svi izgubljeni kilogrami brzo će se vratiti.", objašnjava nutricionistica

Gillean Barkyoumb, dijetetičarka iz Arizone napominje da zdrava dijeta mora sadržavati sva tri makronutrijenta: proteine, ugljikohidrate i masti."Još jedna negativna strana Mono dijete je što unosom samo jedne namirnice, primjerice banana, možeš unijeti preveliku količinu određenog nutrijenta, u ovom slučaju magnezija. Previše magnezija može uzrokovati komplikacije kardiovaskularnog sustava te se povećava rizik od Dijabetesa tipa 2. Također će svakodnevno jedenje iste hrane dovesti do snažne žudnje za drugim okusima, tako da će osoba koja je na Mono dijeti vjerojatno vrlo brzo završiti na hamburgerima i pizzi", objašnjava Berkyoumb i dodaje da ako se ne nastaviš zdravo hraniti nakon Mono dijete, vratit ćeš sve kilograme i možda dobiti još koji.

Dijeta1_4 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mršavljenje

Komentar nutricionistice Mirje Jošić

"Mono dijeta primjer je još jedne brze dijete koja obećava velik gubitak kilograma i vjerojatno već nagađaš - nije dobra za tvoje tijelo. Mono dijeta nije kreacija jednog autora već su od osnovne ideje, da se na dijeti konzumira samo jedna namirnica, nastale različite varijante poput poznate banana dijete, dijete s kefirom, cvjetačom ili čak i pizzom. Zagovornici ove vrste mršavljenja tvrde kako konzumiranje samo jedne namirnice u određenom vremenskom razdoblju pomaže probavi tako da je probava rasterećena i nisu potrebni brojni enzimi niti ostali metabolički procesi kao kod kompleksnih obroka, no ovu teoriju ne prate konkretni znanstveni dokazi.

Klikni i izračunaj svoju idealnu tjelesnu težinu!

U prvom redu, ovakva prehrana mora biti manjkava i koju god namirnicu odabrali, uvijek će nam za zadovoljavanje tjelesnih potreba za nutrijentima nešto nedostajati. Kod banana dijete to su primjerice proteini koji daju osjećaj sitosti i čuvaju mišiće od propadanja. Također, mono dijeta vrlo vjerojatno je izuzetno restriktivna po pitanju kalorija iz pukog razloga što je teško jesti samo jednu namirnicu i unijeti najmanje 1500 kalorija. Zbog monotonije sigurno ćemo jesti puno manje nego što bismo trebali, a unatoč početnom gubitku kilograma, znamo kako nam dugoročno gledano neće poći za rukom da te kilograme ne vratimo. Tu je naravno i pitanje prekomjernog unosa određenog nutrijenta putem unosa većih količina određene namirnice. Primjerice, kalij iz banana može poremetiti ravnotežu elektrolita u organizmu koja je važna za normalno funkcioniranje srca. Mono dijeta nije pravo rješenje za višak kilograma, a ako te i dalje privlači želja za mono dijetom, bolja opcija bi bila da za svaki obrok promijenimo namirnicu. Primjerice, ako smo doručkovali banane, neka za međuobrok budu bademi, a za ručak meso itd", objasnila je Mirja Jošić, nutricionistica iz Vitaminoteke.

Dash dijeta - dijeta koju vole nutricionisti

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      blond

      Isprobana dijeta. Trajala je mjesec dana.Funkcionira. Naglo se gube kilogrami.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.