Mladen je do sada preskakao doručak, a prednost su imale kasne večere. Uz novi jelovnik koji su za njega osmislile nutricionistice iz Vitaminoteke, morat će promijeniti ovu naviku jer uz redovit doručak, ručak i večeru, Mladen ima i međuobrok. Pročitaj kako će izgledati njegova prehrana!
1. dan
Doručak
- Kukuruzni kruh namazan sirnim namazom
- Sok Juicy
Međuobrok
- Jagode
- Pecivo rak
- Jana
Ručak
- Pirjana junetina u umaku od pasirane rajčice (junetina u svježem stanju)
- Integralna tjestenina
- Cikla na salatu
- Jamnica
Večer
- Kukuruzni kruh + namaz od slanutka + mrkva naribana i posuta po namazu
- Jogurt probiotički ili light (1,5 % m.m.)
- Jamnica
- Jabuka
- Namaz od slanutka (osim slanutka možeš koristiti i primjerice grah ili leću)
Sastojci za namaz od slanutka: sezam, voda u kojoj se kuhao slanutak, kuhani slanutak, limunov sok, češnjak, peršinov list, maslinovo ulje, papar
Priprema: Sezam kratko peci na suhoj tavi. Slanutak namoči preko noći pa ga onda kuhaj (može se upotrijebiti i slanutak iz konzerve). Slanutak, vodu od slanutka, limunov sok i češnjak usitni u električnoj sjeckalici da se dobije glatka masa. Umiješaj maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
Svaki dan uključuje kavu s malo mlijeka.
Svaki dan popij mineralnu vodu Jamnica iza ručka i večere te izvorsku vodu Jana tijekom dana.
Energetska vrijednost: 2301,35 kcal
2. dan
Doručak
Međuobrok
Ručak
- Varivo od kelja s krumpirom
- Piletina (file) pripremljena na naglo
- Kiseli krastavci
- Kruh prosenica
- Jamnica
Večera
- Palenta kuhana (+ maslac ili ulje) s probiotičkim jogurtom i posuta sjemenkama suncokreta
- Suhe šljive
- Bademi
- Jamnica
Energetska vrijednost: 2303,43 kcal
7. dan (predviđen za nedjelju)
Doručak
Međuobrok
- Jabuka
- Naranča
- Jana
Ručak
- Bistra pileća juhe s povrćem i ukuhanim rezancima
- Špinat na mlijeku
- Pire krumpir
- Jaje na oko
- Kruh
- Jamnica
Večera
- Banana kiflice od pirovog brašna Eko Jazo d.o.o. + šalica mlijeka
Sastojci za tijesto: banane, pirovo brašno, prašak za pecivo, kakao (bez šećera), smeđi šećer, burbon vanilin šećera, omekšali maslac, sol, te za ukrašavanje šećer u prahu
Priprema: Oguli bananu i stavi u posudu te zgnječi žlicom. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo i kakaom, pa dodaj ostatak sastojaka i mikserom izradi tijesto. Nakon toga rukom kratko mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Oblikuj valjke debljine olovke i nareži na 4-5 cm duge komade. Oblikuj kiflice i stavi ih na masni papir u lim za kolač. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 12 minuta. Ispečene kiflice ostavi da se ohlade te ih pospi šećerom u prahu. Ako se tijesto lijepi, zamotaj ga u foliju i ostavi oko 30 minuta u hladnjaku.
Večernji zalogaj
- Sjemenke bundeve
- Suhe smokve
Energetska vrijednost: 2299,85 kcal
5. dan
Doručak
- Žitarice (npr. 7 vrsta žitarica) s probiotičkim jogurtom
- Sok Juicy
Međuobrok
- Čokolada tamna
- Suhe kruške
- Kroasan
- Jana
Ručak
- Varivo od crvene leće + kruh (prosenica) + kisela paprika na salatu
Sastojci: crvena leća, maslinovo ulje, ljubičasti luk, mrkva, krumpir, korijen celera veličine palca, pasirana rajčica, voda, kumin, peperoncini, slatka crvena paprika, kajenski papar, peršin, sitna tjestenina, malo limunovog soka
Priprema: Na ulju pirjaj sitno nasjeckan luk te mrkvu i celer izrezane na kockice (oko 10 minuta na laganoj vatri). U mužaru istucaj kumin i peperoncino pa zajedno s crvenom paprikom i kajenskim paprom dodaj na luk. Kratko poprži, dodaj leću, zalij pasiranom rajčicom i vodom. Pusti da zavrije pa dodaj krumpir narezan na sitne kockice. Kuhaj 15-ak minuta da leća i krumpir omekšaju. Pred kraj ukuhaj sitnu tjesteninu i kuhaj prema uputama na pakiranju. Na kraju dodaj svježe nasjeckani peršin. Pri posluživanju, po želji dodaj i par kapi limunovog soka.
Večera
- Prepečeni kruh
- Salata sa sirom škripavcem i tunom (sir škripavac, rajčica, crvena paprika, svježi krastavac, kukuruz iz konzerve, rikula ili zelena salata, tuna u aspiku (ne u ulju, npr. bijela Rio mare konzerva), bosiljak, sve preliveno s maslinovim uljem i limunovim sokom)
Večernji zalogaj
- Banana
- Sirutka
Energetska vrijednost: 2304,04 kcal
3. dan
Doručak
- Vivera Corn flakes + mlijeko
- Sok Juicy
Međuobrok
- Banana
- Suhe kruške
- Jana
Ručak
- Gusta juha od špinata s batatom
Sastojci: špinat, batat, luk nasjeckani, vrhnje
Priprema: U posudi zakuhaj malo vode, stavi batat narezan na kockice i kada batat omekša dodaj i špinat, kuhaj 3-4 minute. Izmiksaj. Na ulju propirjaj luk i dodaj pastu od povrća i začine i vrhnje za kuhanje.
- Pita od tikvica i sira škripavca + salata rikola, radić, zelena salata
Sastojci: tikvice, sir škripavac, jaja, umućena, brašno od pira, svježi kopar, sitno nasjeckani, sitno nasjeckani svježi peršin, parmezan svježe ribani, svježe mljeveni crni papar i dodatno parmezan za posipanje
Priprema: Očisti i operi tikvice, kuhaj na pari 12-15 minuta. Drvenom kuhačom istisni višak tekućine. Tikvice sitno nasjeckaj i stavi u veliku zdjelu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i lim za pečenje pite promjera 20 – 24cm premaži maslacem. Namoči sir škripavac u toploj vodi 10 minuta i ocijedi. Zdrobi sir i dodaj tikvicama. Umiješaj preostale sastojke i dobro promiješaj. Smjesu uspi u pripremljeni lim za pečenje, pospi parmezanom i peci oko 45 minuta. Prije posluživanja provjeri sredinu drvenim štapićem (čačkalicom).
Večera
Večernji zalogaj
Energetska vrijednost: 2283,77 kcal
4. dan
Doručak
- Kukuruzni kruh namazan maslacem i marmeladom
- Sok Juicy
Međuobrok
- Suhe šljive
- Pecivo sa sjemenkama + kefir light
- Jana
Ručak
- Juha od brokule (brokulu skuhaj uvodi i sadržaj usitni štapnim mikserom, a na kraju dodaj ulje i vrhnje za kuhanje, dodaj začine po želji)
- Integralna tjestenina s bolognese umakom pripremljenim s pasiranom rajčicom (mljevena puretina)
- Zelena salata, začinjena uljem i octom
- Jamnica
Večera
- Kukuruzni kruh + sir škripavac + sirni namaz + zelena salata + rotkvice
- Ananas svježi
- Jamnica
Večernji zalogaj
- Jabuka ili neko drugo voće po želji
Energetska vrijednost: 2289,30 kcal
6. dan (predviđen za subotu)
Doručak
- Svježi sir + vrhnje+ mladi luk i rotkvice + sjemenke suncokreta + kukuruzni kruh
- Sok Juicy
Međuobrok
- Banana
- Jana
Ručak
- Gusta juha od celera
Sastojci: voda, sol, celer narezan na kockice, zobene pahuljice
Priprema: Zakuhaj vodu, posoli, dodaj celer i zobene pahuljice. Smanji vatru i poklopljeno kuhaj 30 minuta. Ukrasi listićima peršina ili celera.
- Brancin (u svježem stanju) + kuhana blitva s krumpirom prelivena maslinovim uljem + kruh
- Voćni kolač
- Jamnica
Večera
Večernji zalogaj
- Integralni krekeri
Energetska vrijednost: 2307,45 kcal