Dijeta 08. lipnja 2012.

Mali pametni obroci za uspješnu dijetu

Bon-Appetit1.
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Davor, Mladen i Andrea su tijekom svog dijetnog programa večerali u zagrebačkom restoranu Bon Appetit koji promovira Smart Food koncept zdrave prehrane. Najviše ih je iznenadila veličina obroka, koji su bili maleni, ali ipak zasitni, a od šefa kuhinje Berislava Lackovića naučili su i nekoliko dijetnih trikova koje će koristiti i u svojoj svakodnevnoj prehrani

Šef kuhinje restorana Bon Appetit Berislav Lacković, za sudionike projekta Mršavimo zajedno osmislio je sljedeći meni: kao predjelo poslužena je nemasna šunka s ananasom, zatim je slijedila juha od koprive, a glavno jelo bile su srdele u bijelom vinu, te rižoto od šparoge s purećim medaljonima.

Na dijeti su dozvoljeni i deserti!

Iako na dijeti, Davor, Andrea i Mladen nisu se morali odreći niti deserta, pa su uživali u jagodama sa zdravim prirodnim zaslađivačem - agava sirupom i limunom.

Između obroka žeđ su ugasili sa prirodnim koktelima od sezonskog, svježeg voća i povrća, tkz. funkcionalnim sokom Yellow love, čiji narančasti pigmenti i biološki aktivne tvari potiču tonificiranje jetre i održavanje zdravlja očiju. Pripisuju mu se i afrodizijačka svojstva.

Drugi zdravi napitak između obroka bio je Detox juice – sok bogat antioksidansima, koji se posebno preporučuje nakon burno provedene večeri, kada želiš što prije svoj organizam dovesti u stanje ravnoteže i osloboditi se eventualno zaostalih štetnih tvari. Također pruža osjećaj olakšanja i potiče sustav za izlučivanje.

Jesu li Andrea, Mladen i Davor ostali gladni?

‘U restoranu Bon Appetit, isprobali smo varijante hrane kakvu inače ne jedemo i iako sam bila skeptična, jela su me ugodno iznenadila. Srdele su mi bile jako fino spravljene, a divlje šparoge u kombinaciji s rižom su odlična kombinacija. Pili smo zdrave napitke od vrlo neobičnih kombinacija namirnica, no okus je bio nov i zanimljiv, ispričala je Andrea svoje dojmove nakon večere.’

‘Jela su me ugodno iznenadila, npr. namaz od slanutka u kombinaciji s čipsom od batata. Pića koja smo pili su bila dobra i neobična. Restoran je jako lijepo uređen, a hrana je ukusna, no količina je bila manja nego što sam očekivao iako na kraju večere nisam osjećao glad. Napitci su me poprilično zasitili, kaže Mladen.’

‘Jeli smo odlično, izgledalo je odlično, a smanjena količina masnoća, soli ili ugljikohidrata nije se osjetila. Veliko iskustvo bilo je čuti i savjete direktorice restorana Marine Vojković koja se dugi niz godina bavi proučavanjem jela i kombinacijama hrane koju su koristile naše bake i djedovi. Ta su jela posebno fina, a ljudi su iskustvom došli do kombinacija koje su korisne i pomažu u svakodnevnoj prehrani. Odlična je ideja između sljedova popiti neki voćno- povrtni koktel, koji će također zasititi i nadopuniti obrok, a serviran uz ova jela djeluje posebno izazovno i atraktivno. I kuhar Berislav s nekoliko je praktičnih savjeta i ideja rekao kako je važno u jelovniku dodati plave ribe, ukusnog povrća i sve začiniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ispričao je Davor Meštrović svoje dojmove nakon večere.’

Kako živjeti na laganoj hrani?

Otkrivamo nekoliko kuharskih savjeta od šefa kuhinje restorana Bon Appetit Berislava Lackovića:

  • Jedi više manjih obroka tijekom dana.
  • Obavezno doručkuj i pij svježe sokove.
  • Za predjelo jedi lagane juhe ili salate, jer pomažu postizanju bržeg osjećaja sitosti.
  • Kada jedeš meso, ribu ili sir radi bolje razgradnje bjelančevina kao prilog ili u salati ili kao desert jedi ananas, kivi ili papaju. Bjelančevine iz namirnica lakše će se razgraditi.
  • Kada pripremaš ribu prženu na ulju, nastoj da ona bude što hladnija, a ulje vruće. Tako je njeno pripremanje znatno kraće, a ne upije puno ulja.
  • Kada pripremaš špinat i blitvu, posebno je za dječji obrok važno maknuti peteljke listova. Sadrže oksalate koji se mogu taložiti u bubregu.
  • Ljeto je idealno vrijeme za maštovite salate, stoga slobodno u zelene listiće lisnatih salata umiješaj tanko narezane šnite voća (kruške, marelice, breskve, jabuke) ili jednostavno dodaj kocke sira i grožđe. To je idealan ljetni obrok, kao ručak ili kao večera.

Više informacija potraži na stranici Bon Appetit restorana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.