Dijeta 29. listopada 2013.

Lida prošla test i odbila čokoladu

Lida-468
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napravili smo eksperiment i ponudili kandidatkinji projekta 'Mršavimo zdravo' čokoladu. Lida nije posustala. Dva su razloga za to. Žene imaju bolju samokontrolu i lakše odlažu zadovoljstvo za kasnije. Ta vrlina će Lidi biti glavni saveznik u sljedećem periodu dijete. Pogotovo zato što po prirodi nije impulzivna, objašnjava psiholog Hrvoje Maleković

Marshmallow efekt na djelu

Marshmallow efekt poznat je već desetljećima kao eksperiment kojim se testira dječja samokontrola. U klasičnom eksperimentu ponudi im se kolač i kaže im se da ga mogu pojesti odmah ili pričekati petnaestak minuta i dobiti još jedan. Longitudinalna istraživanja su pokazala da djeca koja se suzdrže i pričekaju još jedan kolač u budućnosti postižu bolje rezultate u školi, na poslu te imaju bolje socijalne vještine.

Slične su se tehnike koristile i na odraslim ljudima. Mi smo imali priliku ponuditi Lidi čokoladu. Alternativna nagrada je gubitak šest kilograma za šest tjedana. Lida nije posustala. Dva su razloga za to. Žene imaju bolju samokontrolu i lakše odlažu zadovoljstvo za kasnije. Ta vrlina će Lidi biti glavni saveznik u sljedećem periodu dijete. Pogotovo stoga što po prirodi i nije impulzivna. 

Lida je već pokušala smršavjeti nekoliko puta međutim često joj je dosadilo vježbanje ili joj je dijeta ''ispala iz fokusa“. Motivacijski trening bi joj pomogao u držanju fokusa, a njezina kćer Helena, koja također sudjeluje u projektu obiteljskog mršavljenja, obećala je da će joj pomoći u tome, objasnio je Hrvoje Maleković, koji tijekom cijelog projekta pomaže kandidatkinjama svojim motivacijskim savjetima.

Pojesti kolač ili ne?

Prošle godine, negdje u ovo vrijeme, ugledni časopis 'Cognition', objavio je opsežan eksperiment kojim su autori pokazali kako na odluku o odlaganju zadovoljstva veću ulogu ima okolina nego urođene osobine. Modificirali su prvobitni Stanfordski eksperiment i proučavali koliko povjerenje djece u okolinu ima veze s njihovom odlukom da li će pričekati drugi kolač. Rezultati koje su dobili, pokazali su kako veću ulogu u odluci ima okolina.

Podrška obitelji je jako važna

Lida će uvelike pomoći pri mršavljenju podrška supruga i kćeri Helene. Jedna drugoj bit će uzajamna potpora.  U ubrzanju metabolizma i smanjenju masnih naslaga, pomoći će joj Acai Detoxan kapsule koje svakodnevno konzumira.

Međutim, ono na što će morati obratiti pozornost je opasnost da joj proces mršavljenja ne 'ispadne iz fokusa', tj. da joj ne dosadi. 

Napravi test kod kuće

Čitatelji mogu probati ponuditi djecu s jednim kolačem sada ili s dva kasnije. Medjutim čak i ako djeca odaberu da će kolač pojesti odmah, još uvijek im odrasli mogu pomoći razviti razne bihevioralne vještine koje će za rezultat imati bolje socijalne i poslovne vještine u budućnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.