Krumpir sadrži kalij, osigurava dugotrajnu sitost, dobar je za zdravlje srca i crijeva. Pa, ako je sve to istina zašto je krumpir na optuženičkoj klupi kao jedan od glavnih krivaca za debljanje? Odgovor je jednostavan, zato jer se najčešće konzumira pržen u dubokom ulju i s masnim umacima.
Kuhani krumpir je uistinu nedužna namirnica što je i dokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition. U navedenoj je studiji otkriveno kako ispitanici koji se se pridržavali dijete koja je uključivala 5 do 7 serviranja krumpira tjedno i dalje su mršavjeli predviđenim tempom. Dakle krumpir nas sam po sebi neće udebljati, ali prženi krumpirići i ostale visoko energetske varijante krumpira mogu.
Nutritivne vrijednosti krumpira
Jedan kuhani krumpir srednje veličine sadrži:
- 130 kalorija
- 4 g proteina
- 0 g ukupne masti
- 37 g ugljikohidrata
- 4 g vlakana
- 2 g šećera
- 2 g željeza
- 48 mg magnezija
- 926 mg kalija
- 121 mg fosfora
- 48 mcg folata
Mnoge žene ne samo da su potpuno izbacile krumpir iz prehrane već izbjegavaju tijesto s krumpirom kao i ostale namirnice koje samo ''mirišu'' na krumpir. One su uvjerene da je krumpir "smrtni" neprijatelj dobre linije jer kao što je poznato krumpir ima visok glikemijski indeks. Naravno, to je čista zabluda, a istina je toliko na drugoj strani da je krumpir uključen kao i druge namirnice u program mršavljenja. Važno je kako se krumpir kulinarski obrađuje i o tome ovisi njegov glikemijski indeks. Ako usvojimo poznato pravilo da nizak glikemijski indeks podrazumijeva namirnice ispod 55, srednji od 55-70 i visoki preko 70 na skali do 100, onda ćemo se uvjeriti da krumpir uz razumnu obradu uopće nije ''opasna'' namirnica.
Primjer GI krumpira:
- Sirov krumpir 57
- Kuhan krumpir 56
- Slatki krumpir 54
- Pire krumpir 70
- Instant krumpir 80
- Krumpir iz mikrovalne 82
- Pečeni krumpir 85
Najzdraviji je slatki i kuhan krumpir, a slijedi pire krumpir koji je na samoj granici. Krumpir pečen u pećnici ima najviši glikemijski indeks, a slijedi ga krumpir iz mikrovalne. Pržen krumpir u kupki od ulja (pommese frites) opasan je utoliko što se radi o visoko glikemijskoj namirnici s jedne strane koja je istovremeno natopljena masnoćom s druge strane, dakle radi se o kombinaciji dvije loše opcije kojima se može dodati i treća tj nagorena (oksidirana) masnoća.
Bitan je ukupni dnevni unos kalorija
Stručnjaci Sveučilišta Davis u Kaliforniji i Instituta za tehnologiju i sigurnost hrane iz Illinoisa, ispitali su utjecaj krumpira na 86 debelih osoba oba spola kroz period od 12 tjedana. Dragovoljci su podijeljeni u 3 skupine tako da je prva skupina koja mršavi dobivala 5-7 obroka krumpira visokog glikemijskog indeksa tjedno, a druga niskoglikemičnog krumpira dok treća skupina nije imala označen GI.
Pokus se smatra dovoljno reprezentativnim da se mogu donijeti pouzdani zaključci. Rezultati nisu objavljeni u nekakvim lokalnim novinama već su plasirani na godišnjem znanstvenom skupu udruge protiv pretilosti ( 28th Annual Scientific Meeting of Obesity Society). Za mršavljenje je bitan ukupan unos kalorija a ne namirnice iz kojih one dolaze Kratko i jasno – krumpir u bilo kojem obliku ne deblja ništa više od druge hrane a to potvrđuje staro pravilo; bitan je jedino ukupan dnevni unos kalorija.