Dijeta 29. rujna 2015.

Kako te tvoj dom čini debljom?

Jedenje-Noc
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim na poslu većina ljudi glavninu svog vremena provodi kod kuće. Ako želiš smršavjeti ili održati težinu koju imaš obrati pažnju na šest stvari u svojoj kući koje nose potencijalne opasnosti radi kojih možeš skupiti neželjene kilograme. Uglavnom se radi o lakoj dostupnosti nezdrave hrane i sjedilačkom načinu života

Izbaci "zamke" iz svog doma

  • U ostavi više nemaš dovoljno mjesta za hranu - kad se to dogodi, onda kekse ili vrećicu čipsa stavljaš na vidnom mjesto, a jasno je da te to onda prije može dovesti u napast. Rješenje je da redovito bacaš hranu kojoj je istekao rok trajanja ili koju ne jedeš ili ne želiš jesti, ali je držiš "za svaki slučaj". Ako nisi sklona bacanju, oslobodi još neki ormar u kuhinji za spremanje hrane.
  • Namirnice držiš u hladnjaku - to se posebno odnosi na voće poput jabuka i krušaka kojem bi sasvim dobro bilo i u zdjeli na stolu. Kad ti je voće u hladnjaku, lakše zaboraviš na njega pa ga manje i jedeš.
  • Pretoplo ti je, smanji grijanje - sva mjesta na kojima se krećeš su dobro ugrijana: tvoj dom, automobil, ured, trgovina. Stručnjaci su se složili da boravak u dobro ugrijanim prostorijama može doprinijeti prekomjernoj tjelesnoj težini jer tijelo ne troši toliko energije kako bi samo sebe održavalo toplim. Zato smanjuj temperaturu na svom termostatu po jedan stupanj i uskoro će ti biti sasvim ugodno u prostoriji u kojoj je nekoliko stupnjeva manje, nego što si navikla.
  • Oprema za vježbanje ti je teško dostupna - ako opremu za vježbanje držiš u nekom ormaru do kojeg se teško probiti ili u podrumu, naravno da ćeš se teže odlučiti za vježbanje. Rješenje je da utege držiš blizu kauča na kojem inače sjediš ili da ti je sobni bicikl ispred televizora ili okrenut prema prozoru, što ti je već zabavnije raditi dok vježbaš.
  • Ne spavaš dovoljno i nisi dovoljno na prirodnom svjetlu - kada si neispavana poremete se hormoni odgovorni za glad pa više čezneš za masnom i teškom hranom. Slično utječe i nedostatak dnevnog svjetla, zato kad se probudiš otvori rolete i pusti svjetlo u sobu, ono će te brže i razbuditi. 
  • Imaš previše ekrana oko sebe - u vezu je dovedeno previše vremena provedenog ispred televizije i prekomjerne tjelesne težine. Osobe koje su često ispred televizora manje se kreću i unose više hrane, nego što su planirale. Ne moraš izbaciti televizor iz kuće, ali makni ga iz spavaće sobe i kuhinje. Stručnjaci tvrde da bi spavaća soba trebala služiti za seks i spavanje, a da se u kuhinji treba posvetiti isključivo hrane bez ometajućih faktora ili jednostavno obećaj sebi da nećeš previše vremena provoditi ispred televizora.

Pročitaj je li debljina nasljedna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.