Nekontrolirano uživanje u kaloričnim uskrsnim jelima ravno je dijetnom samoubojstvu, smatra nutricionistica Sandra Krstev Barać te Ines, Borisu i svima koji pokušavaju smršavjeti otkriva kako svoju dijetu mogu spojiti s blagdanskim običajima. Pročitaj njezinih 13 savjeta za preživljavanje Uskrsa, isprobaj recept za originalnu salatu od krumpira te saznaj što će jesti Ines
Tradicionalno bogat uskrsni stol na kojem se nalazi sve od blagoslovljenih jaja, šunke, hrena, domaćeg kruha, do domaće juhe, purice s mlincima, pečenja s krumpirom, obilja svježih salata i hrena te brojnih kolača i poslastica, pred osobe koje su na dijeti postavlja težak zadatak odoljevanja delicijama. To postaje još teže kada se na okupu nađe cijela obitelj koja očekuje poštivanje tradicije. Ali odbaciti sav trud i muku proteklih mjeseci zbog jednog dana nekontroliranog uživanja jednako je "dijetnom samoubojstvu", smatra nutricionistica Sandra Krstev Barać.
I u Inesinoj obitelji za Uskrs se uvijek jedu šunka, jaja, mladi luk, francuska salata, mesne rolade i kolači. Ove je godine međutim Ines odlučila sve to preskočiti i ne jesti sa svojima, nego se držati svog dijetnog jelovnika.
"Ne želim da me bilo što izbaci iz takta, jer ako sam do sada bila dosljedna puna dva mjeseca, onda smatram da mogu ostati i sljedećih mjesec dana i za sam Uskrs. To mi neće biti problem što se tiče jela, možda će mi jedino biti teško vidjeti hrpu kolača na stolu. Moja se obitelj odlučila solidarizirati sa mnom pa ove godne neće jesti francusku salatu i fine kremaste kolače koje ja volim, nego samo klasičnu orehnjaču i makovnjaču te kuhanu šunku. Inače smatram da se Uskrs može slaviti u srcu, tako da nam jelo zaista ne mora biti najbitnije, kao što to meni nikad nije bilo pa tako neće biti ni ove godine", kaže Ines.
Isprobaj od svega po malo!
Osobama koje pokušavaju smršavjeti, a ipak ne namjeravju biti tako striktne kao Ines, nutricionistica savjetuje da pokušaju pomiriti dvije naizgled nepomirljive stvari: tradiciju i mršavljenje. Objašnjava kako je to ipak moguće:
Nije tajna da su uskrsni obroci masni, bogati kalorijama i, što je vjerojatno najpogubnije, obilni. Stoga je prvi korak eliminacija najveće opasnosti - neumjerenosti u jelu. Svaka osoba na dijeti zna da ključ uspjeha leži u malim, laganim, ali dobro uravnoteženim obrocima, mudro raspoređenim tijekom dana. Stoga za Uskrs pravi stav nije: "jest ću samo juhu, kuhana jaja i salatu do milje volje", već "probat ću od svega pomalo, ali ću jela raspodijeliti tijekom cijelog dana". Na taj način ćeš zadovoljiti želju za delicijama, osigurati organizmu raznolike nutrijente i, što je isto bitno, nećeš uvrijediti domaćicu.
Idući korak je tradicionalna jela osvježiti novim ruhom. Primjerice, pomalo sumornoj krumpir salati može se dodati kuhana govedina iz juhe i povrće i rezultat je uravnoteženo, lagano i zasitno jelo koje se posve uklapa u dijetu, a ne zahtijeva neku posebnu pripremu i kuhanje s obzirom na tipična jela koja krase stol. Nadalje, kuhana jaja moguće je kombinirati sa svježim kravljim sirom te raznim povrćem čime se dobiva odličan prilog kuhanoj šunki, puno prihvatljiviji u dijetnom smislu od masne francuske salate. Uz malo mašte i puno povrća, moguće je kreirati ukusna jela koja sadrže tradicionalne uskrsne namirnice, ali nisu energetske "bombe".
Vjerojatno jedna od najvećih zamki Uskrsa leži u obilju kolača i slastica. Osoba na dijeti se ne mora posve odreći ovog užitka, ali neka izbjegava čokoladne i kremaste varijante, savjetuje Sandra. Voćni kolači, biskviti i tradicionalne orehnjače i makovnjače su dopuštene, naravno u malim količinama.
Dijetni uskrsni ručak
Sandra je za Ines osmislila recept kojim bi mogla zamjeniti standardni uskrsni ručak bogat mastima i kalorijama, a istovremeno osigurati i dozu tradicije:
"Budući da Ines više voli kuhana jela, a istovremeno teško podnosi i probavlja kuhana jaja koja su inače simbol Uskrsa, predlažem joj modifikaciju standardne i pomalo dosadne krumpir salate. U kombinaciji s kuhanom govedinom iz juhe i povrćem ova salata je zasitna i uravnotežena."
Salata od krumpira s govedinom i rotkvicama
Sastojci (za 6 osoba):
- 750 g krumpira kuhanog u ljusci
- 600 g kuhane govedine
- 300 g rotkvica
- 250 g šampinjona
- 5 rajčica
- 1 struk poriluka
- 12 maslina
- 2 žlice kapara
Za marinadu:
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 žlica blagog senfa
- 2 glavica luka
- 1 vezica vlasca
- 1 vezica peršina
Priprema:
- Kuhani krumpir oguli i nareži na ploške. Govedinu nareži na rezance. Rajčice prelij vrućom vodom, oguli joj kožicu i nareži na kockice, a rotkvice i poriluk na kolutiće. Šampinjone i masline ocijedi i nareži na listiće.
- Koristiš li svježe šampinjone, nakon rezanja pokapaj ih limunovim sokom kako bi ostali bijeli. Kapare ocijedi.
- Ocat, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar i senf snažno istuci pjenjačom. Marinadi dodaj oguljeni, sitno nasjeckani luk i oprano usitnjeno začinsko bilje. Pomiješaj sve sastojke i marinadu.
- Na hladnome mjestu ostavi dva sata.
13 savjeta za preživljavanje
Nutricionistica Sandra Krstev Barač također je za Ines i Borisa i sve koji su trenutno na dijeti pripremila nekoliko praktičnih savjeta koji će im pomoći da što bezbolnije prežive Uskrs i sve zamke koje on krije za dijetu:
- Jedi iz malog tanjura kojeg napuni samo jednom. Tako će ti se vizualno činiti da si pojeo više nego što jesi pa ćeš i lakše kontrolirati porcije
- Žvači polako jer osjećaj sitosti kasni 10-15 minuta pa ćeš tako lakše osjetiti kada si sit
- Uvijek odstrani vidljive masnoće s kuhane šunke
- Iako su kuhana jaja siromašna kalorijama, ipak sadrže relativno puno kolesterola pa je i tu ključ u umjerenosti
- Francusku salatu ostavi za neka druga vremena, a sada jedi salate od raznolikog povrća ili primjerice kombiniraj kuhana jaja sa svježim kravljim sirom
- Ako ti se ipak teško odreći francuske salate pripremi ju s light majonezom i uživaj u njoj umjereno
- Ukoliko je juha dosta masna s njene površine žlicom ukloni masnoće
- Za raznim pečenjima posegni samo ako si se odrekao kuhane šunke, a i tada pazi da je riječ o manje masnom komadu mesa
- Budi oprezan pri uživanju u raznim uskršnjim pecivima poput pince, vertanja ili povetice. Smatraj to desertom, a slatki su grijesi dopušteni samo u malim količinama
- Pokoji kolač neće ugroziti tvoju dijetu, no ako smatraš da ipak predstavljaju preveliku prijetnju uspjehu, najbolje rješenje za zasladiti se bez grižnje savjesti dolazi u obliku voća u želeu ili voćnog sorbeta
- Izbjegavaj gazirane napitke i zaslađene sokove, a žeđ gasi običnom ili gaziranom mineralnom vodom
- Zaboravi na razne rakije i ostala žestoka alkoholna pića jer predstavljaju bogat izvor "praznih" kalorija. Ako želiš nazdraviti s obitelji i prijateljima, posegni za čašom crnog vina
- Uskrs nije izgovor za izbjegavanje tjelesne aktivnosti, pa svakako u tom danu isplaniraj i kretanje, makar šetnju poslije ručka