Dijeta 16. veljače 2016.

Prejedanje vikendom nije bezazleno

Cips
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje australskih stručnjaka sugerira da je tzv. jo-jo prehrana, koja podrazumijeva apstinenciju od "nezdrave" hrane tijekom radnih dana te njeno prekomjerno uživanje za vikend, gotovo jednako nepoželjna kao i svakodnevna nepravilna prehrana

Navedeno istraživanje trajalo je 16 tjedana, a bilo je provedeno na štakorima koji su bili podijeljeni u tri skupine. Jedna skupina je tijekom cijelog pokusa imala zdravu, a druga nezdravu ishranu, dok je treća četiri dana u tjednu jela poželjnu, a tri dana u tjednu nepoželjnu hranu.

Kao da cijelo vrijeme jedeš nezdravo

Usporedbom sastava crijevne mikroflore štakora na kraju istraživanja primijećeno je da je mikroflora životinja na jo-jo ishrani bila gotovo identična onoj kod životinja koje su tijekom cijelog istraživanja jele neuravnoteženo. S druge strane, sastav mikroflore kod skupine koja je imala zdravu ishranu bio je znatno drugačiji, a zanimljivo, štakori na jo-jo ishrani pokazali su i znatno veći unos kalorija od ove skupine.

Ako želiš izbjeći jo-jo efekt, smršavjeti i učvrstiti mišiće do ljeta učlani se u Mršavimo zajedno klub.

Budući da je jo-jo prehrana vrlo popularna među pojedincima na redukcijskim dijetama, autori istraživanja zbog ovih rezultata pozivaju na oprez. Čini se da i samo povremena neumjerena konzumacija "nezdrave" hrane može nepovoljno utjecati na organizam.

Izvor: Molecular Nutrition & Food Research

Pročitaj načela dijete 5:2 u kojoj se tvrdi da možeš smršavjeti, ako pet dana u tjednu paziš što jedeš, a dva dana uživaš u hrani u kojoj želiš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.