Dijeta 19. veljače 2010.

Ines priznala da mašta o kolačima

Ines-Psiholog
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ines je naučila nove vježbe disanja i relaksacije, saznala kakav je njezin psihološki profil i otkrila vlastite podsvjesne želje, a u tome joj je pomogao sportski psiholog Igor Čerenšek koji će je pratiti tijekom cijelog projekta ''Mršavimo zajedno''

Hmm, hoću li morati leći na kauč?

'Razgovor s Igorom, kao sportskim psihologom protekao je u doista opuštajućem tonu. Nisam imala osjećaj da sjedim na psihijatrijskom stolcu i da nešto sa mnom nije u redu, kako sam pretpostavila da ću se osjećati'.

'Čak sam na samom početku i mislila čemu će mi služiti taj razgovor, pa ja sam super motivirana i sve je sa mnom super. Međutim, kad čovjek pogrebe malo ispod površine shvati da tu ima još mnogo toga na čemu čovjek može raditi', ispričala je Ines dojmove nakon prvog susreta s psihologom koji će je pratiti tijekom cijelog projekta ''Mršavimo zajedno''.

O čemu su razgovarali?

'Naš razgovor prošao je u jednoj ugodnoj atmosferi ,(barem meni) i imala sam osjećaj kako razgovaram s nekim koga odavno znam i tko me jako dobro poznaje.

'Igor je iz mog pričanja uspio pomno izvaditi neke detalje i porazgovarati sa mnom o nekim stvarima, koje čovjek ne shvaća kao određeni problem. Razgovarali smo o motivaciji, o mojim očekivanjima, o rezultatima koje mogu očekivati, o tome što je meni bitno postići ovim programom, te o trajnim segmentima tog programa koje ja mogu kasnije primjenjivati u svom životu'.

Pročitaj kako je protekao Borisov susret s psihologom...

Otkrivena Inesina podsvjesna želja

Iako su Ines i psiholog tijekom razgovora zaključili kako je Ines izrazito motivirana, ipak postoje stvari koje je negdje podsvjesno muče.

'Tu spada i moja želja za kolačima, koja ipak jenjava svakim danom, dakle što sam dalje s programom. Ipak, Igor mi je rekao kako to negdje u mojoj glavi predstavlja određeno mučenje, i kako bih trebala barem nekad (jednom u dva tjedna) ugoditi toj svojoj želji, jer kako to moje potajno  'željenje' može loše utjecati na cijeli program, jer nije dobro kad je čovjek nesretan'.

Igor je utješio Ines i rekao joj kako nakon laganog kolača može ublažiti grižnju savjesti i odraditi dvadeset sklekova, te se tako opet dovesti u balans.

'Ja se ipak programa držim "kao pijan plota" i vjerujem u svoj cilj, pa makar on ne bio popločen kolačima niti čak malim, najmanjim zalogajčićem', odlučila je Ines.

Vježbe disanja

Igor, kao sportski psiholog savjetuje mnoge sportaše, najviše plivače, u Americi i Hrvatskoj, a radi i kao plivački trener. Ines je podučio vježbama disanja koje će joj pomoći i za vrijeme treninga, jer će joj omogućiti da lakše izdrži napor tijekom vježbanja.

Vježbe disanja su vrlo jednostavne vježbe opuštanja, čiji se efekt odmah osjeti ukoliko se pravilno izvode. One nam omogućuju pravilno i potpuno disanje, koje nas umiruje i vraća naše misli na SADA umjesto SUTRA ili JUČER.

Vježba se započinje sa zatvorenim očima i laganim fokusom na disanje kroz nos, na prelazak zraka preko nosnica, kroz grlo, trbuh i širenje prsnog koša, pa zatim istim putem natrag. Zatim započinje brojanje daha.

Dok izvodimo udisaj brojimo od 1-4 jednolično i ritmično. Zatim zadržimo dah 1-2 sekunde, pa brojimo do 4 prilikom izdisaja. Dakle, cilj nam je uskladiti dužinu udaha i izdaha i doista iskoristiti kisik koji nam je na raspolaganju.

Vrlo je bitno disati iz trbuha, a ne samo iz pluća jer na taj ćemo način iskoristiti naš cijeli dišni volumen. Ines će ova vježba pomoći u nošenju sa svakodnevnim stresom, ali i kao metoda opuštanja nakon napornog treninga.

Pročitaj kako Ines trenira...

Mišljenje psihologa

Psiholog Igor Čerenšek bio je višestruki državni rekorder i prvak u plivanju, a tijekom studija psihologije u Minnesoti se više puta našao na američkim listama najuspješnijih studenata.

Nakon sastanka s Ines ispričao nam je svoje prve dojmove i zaključke.

Prvi sastanak sa Ines protekao je u vrlo ugodnoj atmosferi. Započeli smo sa upoznavanjem i neformalnim razgovorom da bi se postepeno udubili u ono što nas je najviše interesiralo.

Dinamičan karakter

Iz našeg razgovora mogu zaključiti da je Ines vrlo razgovorljiva, opuštena, živahna i dinamična osoba, koja je unatoč svojim godinama (a samo ih je 29) uspjela skupiti brojna životna iskustva.

Razgovarali smo o postavljanju ciljeva kao o jednoj od metoda podizanja motivacije, te smo vrlo brzo pronašli nekoliko ciljeva koje Ines navodi kako ključne motivatore i nešto što ju gura naprijed, kao što su popravljanje svog fizičkog izgleda, zdravijeg života i podizanja vlastitog samopouzdanja.

Fali joj podrška bliskih osoba

Ines doista nije toliko bitno što ostali misle, već joj je mnogo više stalo do onoga što ona misli o sebi. Kao takvoj ne nedostaje joj motivacije, već samo povremeno ohrabrivanje i podrška od bliskih osoba, jer ipak, na kraju krajeva, posao koji je pred njom nije lagan.

Ines vjeruje da je u zdravom tijelu zdrav duh i da takva harmonija duha i tijela vodi prema sreći. S tim na umu, želi postići harmoniju između onoga što misli i govori o sebi (mlada, dinamična, vedra osoba) i njenog vlastitog izgleda i fizičkog zdravlja.

Prije samog završetka razgovora, Ines je rekla da joj jedini strah predstavljaju neki segmenti u jelovniku na koje se mora naviknuti, jer ih prije nije koristila, kao i borba sa slatkim, međutim, te teškoće smo redefinirali kao izazov koji vrijedi prihvatiti, tako da vjerujem da će zahvaljujući svojim prijašnjim čvrstim stavovima i novim saznanjima nakon našeg sastanka uspjeti i u tom izazovu.

Razgovor je završen u vrlo ugodnom tonu, a Ines je kao poklon dobila mali popis citata koje može koristiti za svakodnevnu motivaciju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.